Foekje is dood

dillema1.jpg

Dat mensen die mogelijk afwijken voor wat betreft hun geslacht het in hun leven erg moeilijk kunnen hebben is maar al te bekend. Transgenders, transseksuelen, interseksuelen, mensen met chromosoomstoornissen (zie http://www.sexychromosomen.nl) er zijn veel mensen die hiermee worstelen.

En soms, als het anderen goed uitkomt, wordt zo’n situatie gebruikt om iemand kapot te maken. Alsof je als man of vrouw minder bent als je in één van de genoemde groepen valt.

Vorige week woensdag is Foekje Dillema overleden. Op 13 juli 1950 werd zij door de KNAU, de atletiek unie, verstoten uit haar sport. Foekje was sneller dan Fanny Blankers-Koen. Het verhaal gaat nog steeds dat zij en haar man dat niet konden hebben. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat de KNAU een uiterst dubieuze seksetest uitvoerde bij een groep atletes. Om Foekje te ‘ontmaskeren’ als man? De test is mensonterend geweest en een dieptepunt van de sport geworden. Foekje moest samen met een aantal atletes de test ondergaan. In de verlosstoel in het Haagse Westeinde ziekenhuis om vervolgens betast en bekeken te worden. Goedbeschouwd aanranding, niets meer en minder want er waren immers ook atletes bij die van een kind waren bevallen. Er werd ‘vastgesteld’ dat ze een man was en op de 13 juli in Utrecht tijdens de reis naar een wedstrijd in Frankrijk kreeg ze de uitslag te horen met de opdracht om rechtsomkeert te maken.

Dat heeft ze gedaan, om nooit meer in de atletiek terug te keren. Hoe het bij haar echt zat is nooit uitgezocht, ze wilde dit zelf niet en ze heeft zich er nooit meer over willen uitlaten. Het moest mee in haar graf en dat is nu dan ook gebeurt. Vorige week is ze overleden. Ze heeft haar rust gevonden nu en dat is goed, ze heeft haar leven na het grote onrecht verder geleefd als een lieve vrouw, gymnastieklerares, mens.

Tot op de dag van vandaag worden sporters met onder andere ambigue geslachtskenmerken en chromosoomafwijkingen verbannen uit hun sport alsof het onmensen zijn. Net als transseksuelen onder behandeling wordt hun verboden aan competities mee te doen. De georganiseerde sport is daarmee een maatschappelijk bastion dat al deze groepen uitsluit, discrimineert en behandelt als onvolwaardige mensen. Het is een maatschappelijk schandaal dat onbesproken blijft en veel slachtoffers kent. Dat kan omdat die slachtoffers zich niet bekend willen maken, niet zichtbaar willen zijn. Ze hebben het in hun leven al zwaar genoeg. Het is waarom ik sport mooi vindt maar walg van sportbonden.

(M)alice © 2007

Advertenties

2 thoughts on “Foekje is dood

  1. Tja, en ik die dacht dat Nederland zo’n vooruitstrevend land was op dat gebied… Maar is het in België beter ? Ik woon in Oostende, daar zijn verschillende homobars waar uiteraard ook transseksuelen komen. Maar of ze hier aan georganiseerde sport mogen/kunnen doen, is me onbekend. Ik heb drie zoons, mijn jongste is homo, ook op zijn werk wordt hij goed aanvaard. Maar onder zijn (homo)vrienden, lopen er nog heel wat gefrusteerden rond, omdat de ouders het niet kunnen of willen erkennen. Een jongetje van 14 heeft er anorexia door gekregen. Wat een ellende allemaal. Maar ook de kerk hier is er schuldig aan, al eeuwen. Men kan wel (zogenaamde)leuke uitzendingen op televisie over homo’s en transseksuelen verzinnen, maar of dat werkelijk aarde aan de dijk brengt ? Ik betwijfel het sterk.

Reacties zijn gesloten.