In memoriam Eckart Wintzen

eckart.jpg

Vandaag is onverwacht Eckart Wintzen overleden, over een maand zou hij 69 jaar zijn geworden. Ik bewonderde Eckart grenzeloos. Het was een pure en intelligente man, een heel bijzondere ondernemer en een manager die begreep dat managen vooral mensen tot hun recht laten komen betekent. Eckart was onconventioneel, businessman in jeans, businesshippie.

Ooit kocht hij in ’76 een zieltogend bedrijf dat dik verlies leed en 12 werknemers had. Twintig jaar later cashte hij en verkocht het aan Philips. Het bedrijf was BSO/Origin en ik had er graag gewerkt in de tijd dat Eckart de baas was. Het groeimodel was gebaseerd op splitsing van het bedrijf bij elke 51e nieuwe medewerker in een nieuwe cel. Grotere cellen waren niet goed want dan was er geen kans voor vriendschappen en zou hiërarchie het succes gaan belemmeren.

Eckart had uitgesproken meningen, ik hou van mensen die dat hebben. Zo vond hij de groei van de economie in strijd met CO2 reductie en droeg dat ook uit. Hij bedacht Greenwheels en had een investeringsbedrijf dat zich op duurzaamheid richtte. Natuurlijk waren er in Nederland genoeg mensen om hem de kop af te hakken. Salonsocialist, would be environmentalist, het waren toevoegingen waar hij zich niet veel van aantrok. Eckart dééd wat hij nodig vond. Geen holle frasen maar laten zien dat het anders kan en er toch economisch succes mogelijk blijft.

Eckart had een vriendin en drie kinderen. Hij had mensen die hem bewonderden. Hij had een bijzonder leven en deed bijzondere dingen. Hij was oorspronkelijk. Ik had hem graag ooit meegemaakt als minister van Onderwijs of op Economische zaken. Nederland zou zeker veranderd zijn in goede zin. Het is ongelooflijk jammer dat deze bijzondere mens te vroeg is weggevallen. Hij had nog zoveel kunnen betekenen maar zo gaan de dingen nu eenmaal.

Eckart, ik zal en goed glas wijn op je drinken, uit bewondering. Ik had je graag nóg een keertje ontmoet.

(M)alice © 2008

Advertenties

4 thoughts on “In memoriam Eckart Wintzen

  1. Pingback: Goodbye Eckart, entrepreneurial Holland will miss you at Alef Arendsen

Reacties zijn gesloten.