Ik ben boos op Floris Jan Bovelander


Bovenstaande foto is de foto van een voormalig topsporter. En van een dom en discriminerend mens.

Soms is verdriet en teleurstelling een goed fundament om boosheid over iets heel anders effectief en scherp te laten werken. Wellicht ook nu. Goed mijn eigen ‘situatie’ nu is niet geweldig (zie vorig blogje) maar daar gaat deze column niet over. Wel over onkunde en discriminatie in de sport als het gaat om deelname van transseksuelen aan topsport. Over arrogantie en domheid vooral. Van in dit geval een voormalig topsporten nota bene.

Om hoor en wederhoor toe te passen plaats ik hier onder de oorspronkelijke column van Floris Jan Bovelander uit ‘de Pers’ van 24 september 2007 integraal. Floris Jan – van de strafcorners geloof ik – laat hiermee zien dat hij een exponent is van een onkundige sportwereld die oordelen heeft over transseksuelen zònder te weten hoe het nu echt zit. Na zijn walgelijke tekst volgt dan mijn reactie.

Transseksuelen mogen tegenwoordig meedoen in competities van hun nieuwe geslacht. Dat klinkt aardig maar het kan er op topniveau bij mij niet in. Ik begrijp best dat je als nieuwe vrouw niet meer mee wilt doen aan de typische kleedkamerhumor van mannen en dat je je ook wat ongemakkelijk voelt tussen de macho’s van de mannensport.

Samen douchen is wellicht ook wat lastiger geworden, maar als je competitief op het hoogste niveau mee wilt strijden in de competitie van je nieuwe geslacht is dat voor de meeste sporten helaas uitgesloten. Wat mij betreft dan, want het mag officieel wel. Je moet volgens de voorschriften wel volledig vrouw geworden zijn, dat wil zeggen een volledige fysieke transformatie. Dat betekent dat waar vroeger voor een belangrijk toernooi nog een geslachtstest in het lab moest worden gedaan om te kijken of de dames het mannelijke Y-chromosoom bezaten, je nu kunt volstaan met je broek te laten zakken om je geslacht letterlijk te showen. Daarnaast moet je aantonen dat je voldoende vrouwelijke hormonen slikt. Moeten de artsen controleren of je je pil wel hebt genomen. Geen pil heet in dit geval aan de doping. Doping door je eigen lichaam gemaakt. Het oorspronkelijke mannelijke lichaam is namelijk voor een vrouw een grote dopingfabriek. Misschien is de geest al een tijdje aan het feit gewend dat je vrouw bent, je lichaam niet. Dat lichaam produceert de hele dag door mannelijkheid. Transseksueel Nathalie van Gogh neemt regelmatig een wielerbeker mee naar huis nu de geboren man tussen de dames fietst. Het moet flink frustrerend zijn voor de achtervolgers. Als er bij hen maar één microgram testosteron gevonden wordt, worden ze jaren geschorst terwijl voor hen iemand rijdt die er vol mee zit. Helaas is topsport niet voor iedereen weggelegd. Behalve doorzettingsvermogen, talent en veel training heb je ook nog een passend lichaam nodig. Ik denk dat ongeveer 90 procent van de wedstrijdsporters de top niet haalt omdat hun lichaam er net niet goed genoeg voor is. Zwakke enkels, knikkende knieën, te lang of te kort. Lange slungels passen niet in de ringen en turners zijn te klein voor volleybal. Ik zie mijzelf ook niet snel die honderd kilo de berg op fietsen. Je wordt geboren in je eigen lichaam en je zal het er in de sport maar mee moeten doen.

Welnu dan Floris Jan, hierbij mijn antwoord. Jouw tekst getuigd van een schandalig niveau van onkunde en een bijzonder aanmatigende houding ten opzichte van transseksuelen. De belangrijkste feitelijke onjuistheden in je tekst zal ik maar meteen noemen.

 • transseksuelen zijn geen vrouwen met een mannenlichaam. Het zijn (als we het alleen over de man naar vrouw transseksuelen hebben) vrouwen die als man geboren zijn en afhankelijk van wanneer en op welke wijze hun transitie heeft plaatsgevonden tot hun grote verdriet (!) uitgerust met een lichaam met naast de vrouwelijke kenmerken zoals borsten, structuur van huid en haar, vetverdeling, gewicht, spiermassa (!) enkele mannelijke kenmerken. Er zijn natuurlijk ook vrouw naar man transseksuelen maar daar schrijf je natuurlijk niet over. Stel je voor…
 • man naar vrouw transseksuelen hebben allen (!) een geslachtsveranderende operatie ondergaan. Die operatie houdt in de verwijdering van onder andere de testes. Zoals jij duidelijk niet weet is dat de fabriek waar testosteron in een mannenlijf wordt aangemaakt. Dus deze transseksuelen maken helemaal niet die hoeveelheden testosteron aan die jou doen veronderstellen dat zij zouden aanmaken. Daarmee vervalt je gehele betoog over hormonen.
 • man naar vrouw transseksuelen maken natuurlijk wel testosteron aan op andere plaatsen in hun lijf maar verschillen daar na de operatie niet in ten opzichte van ‘biologische’ vrouwen zoals wij die noemen. Immers elke vrouw maakt testosteron aan (gemiddeld zo’n 5% van wat een man aanmaakt).
 • man naar vrouw transseksuelen maken geen oestrogenen aan in voldoende mate om hun lichaam volledig te laten vervrouwelijken. Het gaat dan niet om zaken als spierkracht en spiermassa (hier over later meer) maar over uiterlijke geslachtskenmerken als lichaamsbeharing, borstgroei en vetverdeling. Bij afwezigheid van oestrogenen zal het lichaam niet verder vervrouwelijken. 
 • het niet meer aanmaken van testosteron bij man naar vrouw transseksuelen (wat tijdens de gehele jaren lange medische procedure aan de orde is) vindt zijn oorsprong in de hormoonbehandeling die bestaat uit toediening van testosteron blockers. Feitelijk is dat in Nederland Androcur dat bedoeld is voor de behandeling van prostaatkanker en als bijverschijnsel (!) heeft dat in korte tijd de testosteronwaarde tot zo goed als 0 wordt terug gebracht. Daarmee hebben man naar vrouw transseksuelen tijdens de behandeling een testosteronwaarde die substantieel lager is dan die van vrouwen.
 • een effect van het niet meer hebben van een mannelijke hoeveelheid testosteron is afname van spiermassa en verlies van fysieke kracht. Tot wel zo’n procent of 40 soms. Daarmee neemt de spierkracht een transseksueel in behandeling feitelijk af tot het niveau dat vrouwen van zichzelf hebben. Het oorspronkelijk verschil in spierkracht tussen mannen en vrouwen verdampt dus eigenlijk.
 • nà de operatie krijgt een man naar vrouw transseksueel geen testosteron blockers meer. Ze maakt immers net zoveel testosteron aan als een geboren vrouw. Wel krijgt ze oestrogenen. De pil zogezegd of een andere variant die hetzelfde doel dient. Het doel is onderhoud van de feminisering van het lichaam. Daarmee neemt de kans op borstkanker toe tot het niveau dat de gemiddelde geboren vrouw ook kent. Daarnaast zorgt het er voor dat huid, haar, vetverdeling en borstgroei op een hanteerbaar niveau blijven. Geen van alle aspecten die invloed hebben op de sportbeoefening en de sportprestatie.
 • je opmerking over het abjecte verleden van de ‘sextest’ waar het IOC mensen onderwierp aan een chromosomentest is niet bepaald intelligent. Nooit van interseksuelen gehoord blijkbaar? De chromosomentest is door het IOC (en dus ook NOC/NSF) afgeschaft nadat door problemen in de atletiek het na wetenschappelijk onderzoek duidelijk is geworden dat de uitslagen van die tests in een heel aantal gevallen slechts een ambigue resultaat leveren. Interseksuelen (mensen waarvan niet eenvoudig is vast te stellen dat ze man of vrouw zijn door medisch / genetische oorzaken) zijn in het verleden regelmatig geslachtofferd. De bekendste in Nederland is Foekje Dillema geweest die door de atletiekunie verstoten is uit de sport en recent (na haar overlijden) eerherstel en haar vermeldingen en medailles heeft gekregen. Het schaamrood zit nog steeds op de kaken van de atletiekunie, de familie Blankers-Koen, de Telegraaf sport redactie en het NOC/NSF. Niet bij jou dus blijkbaar. Floris Jan je bent ingehaald door de wetenschap, de tijd en de emancipatie in de sport. Maar goed je bent dan ook ex topsporter nietwaar?
 • de regelgeving in de sport met betrekking tot man naar vrouw transseksuelen is dat men twee jaar na de juridische (!) geslachtswijziging mag deelnemen aan (top)sport. Triest genoeg wordt deze regelgeving door NOC/NSF ook gehanteerd en dus ook door veel sportbonden inclusief die hockeybond van jou. Zelfs bij gewone competitiesport. Met als gevolg soms levenslange uitsluiting van sportdeelname in het juiste gender voor transseksuelen en andere transgenders, een flagrante schending van artikel 1 van de Grondwet. De juridische geslachtwijziging bestaat in Nederland overigens uit een aanpassing van het geboorteregister nadat is aangetoond dat de persoon onvruchtbaar is. Een inmiddels uitgebreid besproken en gedocumenteerde schending van de mensenrechten. Immers, de sportorganisaties eisen dat de wet gehanteerd wordt die op zijn beurt eist dat iemand de integriteit van het eigen lichaam opoffert als het om mogelijke voortplanting gaat. Een ernstig verouderde en stupide wet die niet meer in deze tijd past. Daarbij komt dat veel landen dit soort wetten gelukkig veranderen of al verandert hebben. Nederland nog niet en dat mogen minister Plasterk en het ministerie van VWS zichzelf kwalijk nemen. Maar goed, de sportwereld staat boven de wet nietwaar Floris Jan?

Jouw tekst over het ‘slechts je broek laten zakken’ is niet alleen bijzonder onfatsoenlijk (maar ach eens studentenbal altijd studentalbal denk ik dan) maar ook kwetsend. Wat voor mens ben je eigenlijk dat je zo met de gevoelens van anderen om gaat? Je moet je gewoon schamen voor je mening die duidelijk gebaseerd is op onkunde en die je dan ook nog op een bepaald onfatsoenlijke en grievende wijze naar buiten kotst. Walgelijk! Nee Floris Jan, ga jij nou maar in de nadagen van je sportloopbaan balletje tikken maar bemoei je niet in al je onkunde met zaken die buiten jou staan, waar je duidelijk geen bal van af weet en waar jouw stem een verontreiniging van de sport en een belediging voor weldenkende mensen is. Maar misschien is het ook gewoon slechts de geestelijke handicap van een topsporter die teveel hockeyballen tegen het hoofd heeft gekregen met als gevolg dat normaal denken onmogelijk is geworden. Het trieste lot van de hockeyspeler. Dat uitgerekend ‘de Pers’ dit monstrum van een column van je afdrukt is wel verbazend trouwens. Slechts een paar weken voor Coming out dag zoiets als dit plaatsen plaatst de bijdrage aan die coming out dag voor mij in een geheel ander daglicht. Een tijd voor de Coming Out Dag is je column geschreven. Misschien ben je inmiddels wijzer? Had ik het eerder gezien dan had ik in ieder geval afgelopen zaterdag een hartig woordje met de pers en ‘de Pers’ kunnen praten over dit soort trieste ‘journalistiek’.

Wil je meer weten? Surf dan naar http://www.aliceverheij.net en bekijk de video van de lezing over transgenders en sport op de aparte pagina over dit onderwerp.

Alice Verheij © 2008

http://www.aliceverheij.net

Advertenties

13 thoughts on “Ik ben boos op Floris Jan Bovelander

 1. Het is niet de eerste keer dat sportende transvrouwen worden aangepakt in de kranten.
  Velen weten blijkbaar niet dat door de testosteron afbraak er ook een kracht vermindering optreed. Ikzelf wist het ook niet maar moest het aan de lijve ondervinden.

  solange (zelf ex-man)

 2. Een column moet spits zijn, niet lame. In een column mag je met de feitelijkheden stoeien, maar niet zoals in deze: je moet er eerst boven staan, niet alleen maar slecht op de hoogte zijn.

 3. @F,
  so? Over zijn kant laten gaan dan maar? Nee! Dit soort stupiditeiten stel ik nu eenmaal graag aan de kaak. Mijn manier om met de wereld om te gaan. En mijn antwoord is geen mening maar vooral een opsomming van de werkelijkheid en een terechtwijzing. Niets meer en minder.

  @H,
  inderdaad stupiditeit op het hilarische af van iemand die er op staat om zich te plaatsen als een topsporter die andere – minder begaafde – mensen te helpen. Als dat soort lieden dit soort onzin uitkramen dan kan een beetje flamen en stoelpotenzagen geen kwaad dunkt me…

 4. Omdat de ‘feiten’ die gepresenteerd worden zo fout zijn en ondoordacht is het stukje bijna hilarisch. Misschien is dit tegen het zere been. Ik zie bovenstaande helemaal voor me, “hoe lang zit die pleister al op uw bil mevrouw?”, alsof oestrogenen geen doping zijn… Maar wist je niet dat transen vol testosteron zitten dan? Eigenlijk maak ik me niet meer druk om dit soort stukjes en boze brieven komen niet goed aan, net als onze brieven naar de Vara.

 5. Ach.. Floris-Jan heeft een mening, de ober die me structureel en veel te vaak “meneer” noemt heeft zijn mening, mijn collega’s hebben een mening, mijn baas heeft een mening, collega-T*’s hebben een mening, het genderteam heeft een mening…

  ~zucht~

  …En dat terwijl voor mijn leven mijn eigen mening royaal voldoende is…

 6. @Hilde: ik denk je dat je FJB hier te veel krediet geeft. Juist als ie zoveel betekent en veel wijsheid wil debiteren, moet ie zich telkens afvragen: weet ik waarover ik schrijf? Blijkbaar niet. En het is – zoals Alice ook aangeeft een voor de genoemde categorie personen stuitend voorbeeld van onkunde en belediging. Nou weet ik niet hoe beledigend dit bedoeld was – ik ga maar even van het goede uit.
  Waar je gelijk in hebt is dat ie moet overblijven en even leren hoe het wel zit.

  @Alice: ik wist niet dat ie van vorig jaar was, maar blijf het even stuitend vinden 😉

 7. Ach Hilde, ik vindt dat ik als trans, weldenkend mens en af en toe zelfs sporter geen respect hoef te hebben voor ex topsporters die door onkunde gedreven stupiditeiten op papier zetten.

  Floris Jan wordt geacht een voorbeeldfunctie te vervullen. Zeker gezien zijn pretenties als ambassadeur van verschillende sport positivo’s zoals Right to Play. Blijkbaar is zijn interpretatie van de doelstelling van Right to Play dat die niet geldt voor transseksuelen?

  Onprofessioneel, dom en slecht geïnformeerd. Dàt is de enige karakterisering die ik voor deze meneer die voor de hockeysport veel betekende maar transseksuelen discrimineert kan maken. Wellicht hard, oordelend en beschadigend maar alleszins gemeend en volslagen oprecht. Jammer voor FJB maar ik kan dit niet laten passeren zonder eens flink van leer te trekken.

  Verder ben ik wel aardig hoor.

 8. Floris Jan kan zoveel nadenken als hij wil maar als hij oordelen velt over iets waar hij duidelijk nauwelijks kennis van heeft dan draagt dat niet bij aan de positie van transgender in de sport.
  FJ mag dan wel leuke colums over sport schrijven, maar het toont een zekere arrogantie om je ergens over uit te laten waar je nauwelijks kennis van hebt. Zijn aanzien is dan juist een probleem in deze, want men neemt aan dat zo iemand met autoriteit spreekt en neemt z’n woorden voor waar aan, en in dit geval zit FJ grondig mis en doet daarmee totaal geen dienst aan de beeldvorming over transgenders in de sport en de samenleving.

 9. PS.: Het duurde even voordat ik de column van Floris Jan Bovelander had gevonden. Met deze blog wek je de suggestie dat het om een recente tekst zou gaan, een uit 2008. Dat is niet het geval. Hij is op maandag 24 september 2007 online gepubliceerd en op dinsdag 25 september 2007 in de krant geplaatst *). Het kan inmiddels zo zijn, dat Bovelander van inzicht is veranderd.

  Met deze informatie lijkt het me zinloos om een ingezonden brief (mail) naar De Pers te sturen. Dus die vraag trek ik bij deze terug.

  Je hebt een reactie online geplaatst **). Dit is zo’n grijze woordenbrij, dat ik alleen al bij het zien daarvan, geen zin heb om me daar doorheen te worstelen. Je moet een tegenreactie wel wat aantrekkelijker presenteren, anders voorzie ik dat een energieke dialoog niet tot stand komt.

  *) http://depersnew.republisher.modernmedia.nl/44485/Default.aspx?showtarget=44582&showobject=14942
  **)
  http://www.depers.nl/sport/105872/Column-Passend-lichaam.html

 10. Floris Jan Bovelander is geen kwaaie pier hoor. Hij heeft bijzonder veel betekend voor de Nederlandse hockeysport. Nu hij een ervaren senior hockeyer is en vanuit die positie erover schrijft en spreekt, verneem ik graag zijn visie op sport.

  Op het punt van transgenders in de sport moet nog veel tekst en uitleg worden gegeven. Floris Jan heeft hierover nagedacht. Je zou, in plaats van hem behoorlijk pissig af te branden, punt voor punt en met een tekst die minder emotioneel (hoe begrijpelijk ook) maar meer zakelijk, van nuttige informatie kunnen voorzien. Mogelijk doet hij hier nieuwe inzichten aan op en wie weet schrijft hij wel een column als vervolg op deze, die bijdraagt aan de emancipatie van transgenders en andere minderheden in de sport.

  Je mag hem ergens zelfs wel dankbaar zijn dat hij dit onderwerp aanroert. Hij is een bekende Nederlander waarmee openlijk een discussie kan worden gegaan. Het is, nogmaals, geen kwaaie pier. Het ontbreekt hem hoogstens aan de juiste voorlichting, zoals zovelen in Nederland.

  Heb je misschien een ingezonden brief aan De Pers gestuurd?

 11. Stuitend, werkelijk waar.
  Ik weet nog wel hoe soms tijdens trainingen of wedstrijden een hockeybal in de sloot achter de goal belandde, nou hem hadden ze er nooit uit hoeven vissen voor mijn part.
  De Pers vrijdag nog goede sier maken met de coming-out special en daags later een podium bieden aan een onwetende uitgerangeerde bal.

  *zucht*

  In elk geval goed dat je ’t hebt opgepikt, kan ik m’n beeldvorming over deze ex-international gelukkig grondig bijstellen

Reacties zijn gesloten.