Vuurwerk in Gaza

gaza_tanks

Waar in Nederland en veel andere landen het vuurwerk in grote hoeveelheden over (en onder) de toonbank gaat maakt Gaza zich op voor het ondergaan van het grootste vuurwerk in decennia. De Israëlische oorlogsvoorbereidingen gaan onverminderd in hoog tempo door. Binnenkort zal de Gaza strook binnengevallen worden. Omdat een beetje oorlog net zo min bestaat als beetje zwanger zal het er op neer gaan komen dat er een totale grondoorlog ontstaat.

Het is vanuit Israëlisch perspectief misschien wel te begrijpen zo’n oorlog. De continue angst voor terreur vanuit het Hamas kamp is te groot om te laten voortbestaan. Maar is er dan geen andere mogelijkheid dan bommen en tanks? Is de houding van Hamas niet ook een resultaat van de enorme repressie waar onder de Palestijnen moeten leven? Beroofd van land, verdrongen in een diaspora op eigen grondgebied. Verknipt land met daardoor ook verknipte mensen. Heeft Israël gedaan wat het gegeven de eigen geschiedenis ethisch verplicht is te doen? Ruimte geven aan het verdrukte volk dat verdrukt wordt omdat ze geen eigen grondgebied wordt gegund. Geografisch verdeeld over een Gaza strook en een west bank die door ‘kolonisten’ geïnfiltreerd is en verdeeld in een verzameling gebiedjes met hekken, wachtposten en prikkeldraad. De regeringen van Israël zijn niet in staat gebleken om een menselijk gezicht te tonen tegen het aan hun zelf verbonden Palestijnse volk. Nee dus. Van Israël mogen de Palestijnen naar de Filistijnen om maar eens een passend gezegde te gebruiken. De hardheid is onvoorstelbaar. Enig mededogen lijkt uitgesloten en de rijen sluiten zich in het land achter de regering. De lelijke kant van het land komt voluit aan het oppervlak nu de dialoog volledig wordt uitgesloten.

De gevolgen laten zich raden. De terreur van Palestijnen en sympathiserende arabische en moslimgroepen zal toenemen. Wraak wordt voluit verkondigd in de omringende landen, banden (hoe pril ook) worden verbroken en vrede wordt een steeds onwerkelijker en onbegrijpelijker begrip voor iedereen die in de regio woont. Hamas zal zich doodvechten, goede kans dat dat ook werkelijk het geval zal zijn. Het westen slaapt de VS blijft op afstand en veroordeeld Hamas, de Palestijnse doden negerend. Onze regering volgt slaafs.

gaza_swimming_pool-by-latuffCartoon door Latuff

Wat rest is bloed en tranen. Het maakt me allemaal erg verdrietig, het gevoel machteloos te zijn tegen het geweld is groot. De namen God, Allah en Yaweh worden ongebreideld gebruikt als verdediging van het recht op het uitoefenen van dat geweld. Maar geweld om veiligheid af te dwingen werkt zelden. Het roept slechts meer geweld op en vernietigd mensen. Heeft trouwens iemand nog iets van die paus gehoord?

Alice © 2008

Advertenties