Social Networks

ilikesocialnetwork

Al lange tijd ben ik geïnteresseerd, geobsedeerd wellicht, door netwerken. Social networks om de juiste term maar even te gebruiken. Na tijdenlang experimenteren door gewoon maar zelf deel te nemen in die social networks ben ik toegekomen aan verder gaande analyse van het fenomeen. Ik ben voor geïnteresseerd in de mogelijkheden van koppeling tussen die netwerken en de mogelijkheden voor de inzet van die netwerken om maatschappelijke (en soms politieke) doelen te dienen.

De social networks verdeel ik in een tweetal basisgroepen: common networks en special interest networks. Een toelichting.
Common networks zijn social networks die zich niet op een specifieke interesse richten. Voorbeelden zijn Facebook, Hyves, Twitter en dergelijke.
Special interest networks zijn social networks die zich op een specifiek onderwerp of specifieke groep richten. Voorbeelden die ik van nabij ken zijn LinkedIn, de netwerken en fora voor transgenders en social networks gericht op muziek zoals LastFM en MySpace.

Misschien moet ik er bij vertellen dat ik een social network breder definieer dan een specifieke website. Het netwerk bestaant uit nodes (knooppunten) op verschillende hiërarchische niveau’s. Laten we de common networks als voorbeeld nemen. Het hoogste hiërarchische niveau in mijn voorbeeld is dat van bijvoorbeeld Tumblr.com of Poken.com. Het zijn sites waar profielen van het onderliggende niveau gekoppeld worden. Het onderliggende niveau zijn de social networks als Facebook, Hyves maar ook Yahoo. Het niveau daar onder zijn de groepjes binnen die social networks, de ‘vriendenclubs’. Daarnaast liggen er op het het middelste niveau vaak allerlei verbindingen met special interest networks. Zo zijn er bevoorbeeld koppelingen en integraties tussen Facebook en LastFM of Yahoo en Flickr.

Versimpeld ziet een overzicht er als volgt uit:

social-networks001

Het plaatje is dus versimpeld en bij het maken er van merkte ik al snel dat er geen tekenwijze is waarmee ik een en ander goed kan weergeven. De boodschap is vooral dat social networks (sinds web 2.0) koppelbaar en integreerbaar zijn geworden. Daarmee krijgt iedereen die in meerdere networks deelneemt een gescatterde (verspreide) digital footprint op het internet. Er zijn om het overzicht te houden (en dat is naarmate men meer ‘net-savvy’ is een lastige klus) tooltjes gekomen in vorm van websites en soms hardware die die koppelingen registreren en beheren. In het voorbeeld is poken.com genoemd omdat je daar door middel van een website identiteiten kan koppelen. Niet meer dan dat overigens. Je kunt in real life met een poken gadget profielen uitwisselen die je op de poken website hebt bekend gemaakt. Simpelweg: je kunt je Facebook profiel en je LinkedIn profiel op Poken.com bekendmaken en als je dan met je poken gadget iemand tegenkomt kun je elkaar ‘poken’. De profieltjes worden uitgewisseld. Vooralsnog gaat het daar om een zeer beperkt aantal social networks die je op die manier kunt beheren en uitwisselen. Tumblr.com gaat veel verder. Je kunt er een waslijst aan social network profielen van jezelf bekendmaken en die worden dan op die site gekoppeld. Een gadget om in real life uit te wisselen ontbreekt echter.

Naast koppelen kan je ook identiteiten delen. De meeste social networks maken het mogelijk om identiteiten van het ene netwerk te integreren in jouw persoonlijke pagina’s. LastFM en Facebook doen dat bijvoorbeeld. Het effect is leuk want als je muziek afspeelt op je Mac (of pc) dan registreert LastFM wat je afspeelt en in de LastFM applicatie op Facebook zie je dat dan weer terug. Maar er kan nog veel meer. Zo kan je Facebook, Hyves, je eventuele eigen weblogs voeden met ‘tweets’ die je via Twitter de wereld in stuurt. Met Brightkite kan je je actuele locatie op die manier over de verschillende social networks bekend maken en ga zo maar door. Voor wie dit allemaal teveel wordt, speel er eens mee en je zult het snel genoeg doorkrijgen.

Wat mij nu vooral boeit is waar dit naar toe gaat en hoe je deze mogelijkheden nu kunt gebruiken. Zo is de internet campagne van Obama door het gebruik van Facebook en Twitter enorm versterkt. Hij heeft er veel jonge kiezers mee weten te trekken. Een president van deze tijd dus die gebruik maakt van de social networks binnen de jongerencultuur. Maar niet alleen in de VS zien we dit gebeuren. In Nederland is onze minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen een fervent Twitteraar en kan je zijn locatie volgen op een de website www.hierisministerverhagen.nl. Het geeft een kleine inkijk in de mogelijkheden van het toekomstig internet.

Om politieke campagnes en maatschappelijke acties te organiseren kan je niet meer buiten internet. Sterker nog, als je er slim gebruik van maakt is je bereik groot en de slaagkans ook groter. Zo zijn er middelen om netwerkanalyses los te laten op verbindingen tussen websites en nog sterker tussen onderwerpen die op die websites aan de orde komen. Sinds kort ben ik aan de slag gegaan met IssueCrawler, een wetenschappelijk netwerkanalyse gereedschap dat aan de UvA is ontwikkeld in de vakgroep Nieuwe Media. Met het gereedschap is te zien hoe websites verbonden zijn en met wat meer werk zelfs welke onderwerpen waar spelen en vanuit waar worden aangekaart via het internet. Voorbeeld: de bouw van een dam in India die een ecologisch en sociaal probleem opleverd wordt op andere plaatsen (VN in New York) bevochten. De netwerkanalyse geeft dan inzicht in welke partijen (op grond van hun internet aanwezigheid) zich met welke onderwerpen (evt. elders) moeien. Ik ben nog maar kort met dit gereedschap bezig en ga er zeker nog verder mee experimenteren omdat ik wel mogelijkheden zie in het ontwikkelen van een internetstrategie voor sommige emancipatie activiteiten. Hier onder in ieder geval een eerste plaatje van een analyse van de verbindingen tussen dit weblog en andere websites:

cluster_map21

Het plaatje is hier niet leesbaar en dat hoeft ook niet. Het geeft een beeld van de mogelijkheden van visualisatie. Over een tijdje zal ik resultaten van de netwerkanalyse van de transgender gemeenschap in Nederland op mijn studiesite publiceren.

Alice © 2009

8 thoughts on “Social Networks

 1. Van uit een totaal andere kant bekeken: ik houd me bezig met ondernemen en (online) recruitment is daar in mijn rol een groot onderdeel van. Mijn verschillende online netwerken worden steeds complexer en daardoor wordt het ook steeds uitdagender om vanuit communicatie oogpunt een consistent beeld af te geven, niet alleen van mijzelf maar ook van mijn bedrijf. Immers, ieder netwerk bedient een (deels) andere doelgroep..

  Ik ben op zoek naar een tool om dit allemaal te managen. mijn accounts op mijn social networks te integreren, mijn twitterberichten en linkedin status te kunnen koppelen, bijvoorbeeld..

  kent iemand zoiets?

  Ik heb hier nog niets goeds in gevonden. Ik doe veel in de IT en ben met een aantal klanten al aan het sparren hoe zoiets te maken is. we doen dit als ondernemers veelal vanuit een praktische directe beleving. de meer wetenschappelijke benadering die ik hier lees vind ik eigenlijk wel verfrissend.. 🙂

 2. Het is meer dan speelgoed. Tegenwoordig is maatschappelijke verandering en politieke invloed niet meer los te zien van (een goede) internet(strategie). Om dat te ontwikkelen moet je weten waar de mogelijkheden liggen en wie de spelers zijn. Niet op grond van wat ze zelf roepen maar op grond van daadwerkelijk mediagedrag.

  Natuurlijk is dat alleen interessant als irl er echt wat gebeurt. Het is niet of maar en.

 3. Ja. het is leuk speelgoed. En het kan ook nuttig zijn. Verwacht er alleen concreet nog even niet te veel van. Virtuele netwerken werken pas echt als ze ook een stevige IRL component hebben. NU kan het in kaart brengen daarbij helpen. Maar als de mensen niet ook zlf wat doen, niet alleen op een simpelee voorkant wachten maar ook meer handwerk accepteren, dan wordt het misschien nog wat de komende tijd. Mijn skepsis ligt er dus bij dat als iemand een Cause in elkaar klikt en Amnesty of Human Rights Defenders en voorbeeld brief maken, dan komen mensen in actie. Net als dat Linux pas wat werd toen de GUI’s wat gingen voorstellen ;o)

  Ben best enthousiast, maar zie nog wel wat beren op de weg 😉

 4. Nou en of. Ik ben nl. op de achtergrond bezig met een netwerkonderzoek naar transgender netwerken om meer inzicht te krijgen in de community in NL. De eerste resultaten zijn heel erg interessant en geven meteen al een paar bijzondere inzichten.
  Een en ander is bedoeld als input voor Amnesty om te helpen bij de opzet van een slimmere communitybased internetstrategie rond lgbT. Het dient dus allemaal een doel.
  Ik overweeg ook om in dit mee te nemen naar ISHSS als project. Een soort kruising tussen genderstudie, emancipatie en mediastrategie.

  Ben benieuwd wat je te horen krijgt van Yuri.

Reacties zijn gesloten.