Transgender emancipation: cisgender advantages checklist

Republished (but edited on lame wording) from The Transgender Boards for reasons of explaining the troubles transgender people are experiencing in daily life which is not so fabulous. For all people not transgender just browsing the list and answering the questions helps in understanding the impact of the gender binary divide on the lives of transgender people. So, let’s go checking the list…

absolutely_fabulous_001

An explanation: cisgender means people who are experiencing the joy of having a physical gender in line with their mental gender. As opposend to transgenders. So the following list might help cisgender people (otherwise labelled ‘real men’ and ‘real women’) in understanding the day to day difficulties of transgender people in trying to live an ordinary undisturbed life in their preferred (mental) gender.

The Transgender Challenges Checklist (ever wondered about the challenges transgenders experience?)

There appears to be little in the way of a comprehensive challenges list. These lists are generally written in the first person relative to having the privilege. Number #1 speaks to both heterosexual and cisgender advantages. The remainder of the list focuses on cisgender advantages over transgenders in real life.

 1. It is unlikely that I will be ostracized by my family and friends, fired from my job, evicted from my home, given substandard medical care, suffer violent or sexual abuse, ridiculed by the media, or preached against by religious organizations simply because of my professed identity or perceived incongruent gendered behaviors or characteristics.
 2. I can be confident that people will not call me by a different name or use improper pronouns.
 3. I never suffered the indignation of “holding it”, when both functional and unoccupied public restrooms are available. In fact, I don’t need to be concerned about public facilities segregated by sex.
 4. If I am institutionalized, I don’t have to worry about being housed in the wrong section of a facility segregated by sex.
 5. I am not denied entrance to appropriate services or events that are segregated by sex.
 6. My childhood innocence was not interrupted with desperate prayers to a divinity begging to wake up the opposite sex.
 7. I never grieve about my lost childhood and adolescence because I was born the opposite sex.
 8. I will only experience puberty once.
 9. I never worry about potential lovers shifting instantly from amorous to distain and even violence because of my genitals.
 10. I am unlikely to be questioned about my genitals, even less likely to be touched inappropriately or asked to see them.
 11. It is unlikely that I would risk my health by avoiding the medical profession for fear of discovery.
 12. I never considered hiding my body parts by binding or tucking.
 13. It is unlikely that I would consider changing my voice.
 14. If I have a professionally recognized and diagnosed condition, I am unlikely to be excluded from medical insurance coverage.
 15. As a man, I am more likely to look my age, and have a body similar in size and shape to other men.
 16. As a man, I am more likely to be satisfied with the functionality of my genitals.
 17. As a man, I am more likely able to father children .
 18. As a woman, I am more likely to have a body similar in size and shape to other women.
 19. As a woman, I am unlikely to lose my hair before middle age.
 20. As a woman, I am more likely able to conceive and bear children.
 21. As a women, I don’t have to dilate the rest of my life.
 22. I am more likely able to achieving orgasm.
 23. I will likely have $50,000 or more to spend or save for retirement.
 24. I can’t imaging spending months and $1000s of dollars on a therapist so they can tell me something I already knew.
 25. If I am physically healthy, I don’t think about having a hysterectomy, a mastectomy, massive hair removal, contra hormone therapy, vocal surgery, facial reassignment surgery, or genital reassignment surgery.
 26. I have a better chance of reaching old age without taking my own life.
 27. At my funeral, it is unlikely that my family would present me crossdressed against my living wishes.
 28. I never worry about passing gender wise. I am oblivious to the consequences of someone failing to do so, and consequently loosing my cisgender (non transgender) advantage. In fact, I have the privilege of being completely unaware of my own cisgender advantagege.

The Membership – The Transgender Boards – September, 2005, edit by Alice – February, 2009

Alice

8 thoughts on “Transgender emancipation: cisgender advantages checklist

 1. @ Alice: Zeker is het hier gelukkig ook geen VS! Negatieve reacties van geboren vrouwen ken ik ook niet.

  Voor begripsverhoging verwacht ik meer van een persoonlijk gesprek onder goede omstandigheden dan van zo’n pamflet. Maar eerlijk gezegd ga ik ervan uit dat er begrip is tot het tegendeel blijkt. De lijst gaat van het tegendeel uit en zal daarom z’n eigen negatieve resultaten naar voren roepen.

 2. @Janiek ik weet de achtergrond van het gedoetje in de States. Je opmerkingen over de wording van de lijst vindt ik terecht. Heb er dus ook maar wat aan ge-edit. Verder weet ik dat voor veel mensen de lijst wel degelijk onthullend is en begripsverhogend.

  De reactie die jij aangeeft die cisgender vrouwen (biovrouwen vindt ik eigenlijk net zo’n stom woord) verwacht ik niet. Ben ik ook niet tegengekomen als het over aspecten van het lijstje gaan. In die zin is hier geen VS (gelukkig).

 3. @ Alice: Volgens mij zijn dit lijstje en het bericht op dat andere blog waar je op reageerde uitvloeisels van een soort loopgravenoorlog die al heel lang woedt rond het Michigan Womyn’s Music Festival. Ik kan me voorstellen dat die je rechtvaardigheidsgevoel prikkelt en ook dat je hier te lande op sommige internetfora vergelijkbare onverkwikkelijkheden zult aantreffen. Ik wil je ook zeker niet iets in de weg leggen als je je daarover wilt uiten.

  Wat mij in dit lijstje stoort, is het gebruik van het woord privilege. Dat suggereert dat onze ‘condition’ een vorm van onrecht is. Als je de toon op die manier zet, verloopt je proces van emancipatie en acceptatie heel anders dan wanneer je dat achterwege laat. De meeste mensen snappen voldoende van de ongemakken die het transgender zijn met zich meebrengt.
  Alleen: zij kunnen daar ook niks aan doen en zullen op de verongelijktheid die uit dit lijstje spreekt net zo verbaasd reageren als die twee meiskes in die cartoon op die man die hen out of the blue met hun ‘privilege’ confronteert. De kans dat ze er geïrriteerd door rakenbestaat ook nog.

  Daarom kan ik me zoiets als reactie op de controverse die daar in Amerika tussen transvrouwen en lesbisch-feministen wel voorstellen. Maar ook daar lost het niets op. En hier is het iets wat volgens mij heel contra-productief zal werken. Maar ja, ik zie meer in bruggen en polders dan in loopgraven en barricades ;-).

 4. @Janiek Ik vindt het in tegenstelling tot jij blijkbaar wel de moeite waard om eens een inkijkje te geven in de zaken waar we mee geconfronteerd worden. Ik val er ‘geboren vrouwen’ (wat een rare formulering eigenlijk) niet mee aan. Ik geef hoogstens wat inzicht. Waarom? Omdat ik regelmatig meemaak dat zij verbijsterd zijn over de vraagstukken waar wij soms mee te maken krijgen.

  Ik mis de pointe van de grap in het boekje wat je noemt. Het komt op mij slechts over als een wat plat grapje. Zeker geen relatie hebbend met mijn schrijven in dit verband.

  Tot slot, waarom zou ik zaken aan de overkant van de plas laten. Ik zie mijzelf niet als mens met een geografische beperking. Dit is het internet, ik schrijf en denk (zo mogelijk) global. Think global, act local. Dus dit soort discussies scherpt wat mij betreft het denken en dat is nodig om hier tot een emacipatie van transgender te komen. Wat mij betreft kan het helemaal geen kwaad als er wat meer mensen die hiermee te maken hebben wat meer moeite doen om zich te ontwikkelen in het gender denken. De maatschappij gaat er naar mijn overtuiging alleen maar op voor uit.

  groetjes,
  Alice

 5. Geboren vrouwen onder de neus wrijven dat ze “geprivilegeerd” zijn ten opzichte van je eigen “harder dan normale” bestaan zal zelden tot meer begrip voor ons soort mensen leiden. Integendeel. Zij kunnen er namelijk ook niets aan doen dat ze vrouw zijn.

  Ik kreeg laatst een boekje kado vol lesbo humor. Er stond een plaatje in van een strand, waarop twee jonge lesbiënnes, een topless en een in bikini. Die liepen een kalende man tegen het lijf, die hen toeriep: “Te moeten leven als een bloedhete lesbiënne, gevangen in een mannenlichaam. Denk daar maar eens *diep* over na…”

  Het enige wat zij hadden gedaan om deze klaagzang over zich heen te krijgen met die aanmatigende opdracht er achteraan, was hand in hand over het strand lopen. Ze begrepen in de verste verte niet waar hij het over had.

  Ik weet heel goed wat ik (en anderen met mij) hebben moeten missen door niet gewoon als vrouw geboren te zijn. Maar wat mij betreft slaat het echt nergens op om dat als een soort politiek manifest aan andere vrouwen voor te houden.

  Laat die onzin maar aan de andere kant van de oceaan.

 6. @Janiek het enige dat ik in de het vorige blog aangeef is dat de normativiteit die uitgaat van het blog van de betreffende cisgender een te beperkt denkraam verraad. Het is bepaald geen oproep tot medelijden of zoiets. Het is een blik in de realiteit van mensen die niet tot het ene nog tot het andere uiterste van het genderspectrum horen. Het interessante is nu juist dat het blog waarop ik reageerde geschreven is vanuit een cisgender perspectief dat transgenders verwijt om zich in ‘women space’ te begeven en daar geaccepteerd te willen worden. Die benadering vindt ik kortzichtig. Ik ben nu juist geëmancipeerd genoeg om me als transgender (ik gebruik voor mezelf nooit de term transseksueel) binnen die women space thuis te voelen en me overeind te houden. Een cisgender die me dat ontzegt vindt ik kortzichtig. De auteur van het stuk roept een reactie op en die heb ik gegeven.

  @Frederique je doorziet mijn stellingname inderdaad. Als transgender vrouw voel ik me niet minder dan als cisgender vrouw. Net zoals cisgender vrouwen ben ik niet van plan me uit te laten sluiten van de netwerken en relaties die vrouwen onderhouden. Ik voel mezelf niet wezenlijk anders dan een cisgender vrouw maar draag slechts mijn transgender achtergrond met me mee. Met trots overigens.

 7. Ik denk dat het voor empowerment wel degelijk nodig is te erkennen dat er -veel- meer genders bestaan dan twee. Ik zie dat onder meer op een lijst voor transseksuelen, waar bepaald erg onvriendelijk geschreven werd over vrouwen-met-een-piemel.

  Gender is niet binair. Vrijheid van genderexpressie is belangrijk – en waard om voor te strijden. Dat transvrouwen om aandacht vragen voor hun specifieke problematieken (en het lijstje dat Alice hier publiceert is daar een goed voorbeeld van) kan voor mijn gevoel het begrip voor ons soort mensen alleen maar vergroten. Niet door slachtoffers van ons te maken, wel om de realiteit van ons “harder dan normale” bestaan onder ogen te zien.

 8. Ik zal de eerste zijn om te erkennen dat mijn vrouwzijn een andere wordingsgeschiedenis heeft dan die van “cis-gender” vrouwen. Maar niemand maakt mij wijs dat ik daar minder vrouw door ben.

  Dit soort lijstjes – en ook de discussie die achter je vorige blog ligt – vind ik evenzogoed uit trans-emancipatoir oogpunt erg weinig vruchtbaar. Er gaat geen “empowerment” vanuit. Het benadrukt eerder een soort slachtofferpositie en vraagt van de “anderen” vooral om die te erkennen. Dat is geen stap op weg naar jezelf als nieuwe vrouw welkom te weten en zal de “autochtonen” ook minder ruimte geven om je te verwelkomen.

Reacties zijn gesloten.