De gezegende zondaar

180805BRE114

Enige tijd geleden heb ik mij net als veel andere mensen opgewonden over de uitspraken van paus Benedictus (de gezegende) rond gendertheorie. De afgelopen periode is de man opnieuw in opspraak gekomen door uitspraken rond condoomgebruik. Ik vraag mij af wat deze dolende ‘afgevaardigde van god’ bezielt. Een mening hebben als paus is één ding maar om meningen te hebben die aantoonbaar wetenschappelijk onjuist zijn en die vervolgens ventileren in landen waar de bevolking geneigd is naar zo’n leugenachtige mening te luisteren is heel wat anders. Zeker als de gevolgen van acceptatie van die mening mensenlevens gaat kosten. Dan is de uiting van die op zich al verwerperlijke mening een misdaad tegen de mensheid. Het in genocidale handeling zelfs gegeven het grote aantal potentiële slachtoffers.

Dat maakt deze paus niet alleen tot een aanzetter tot (indirecte) moord maar tevens tot een zondaar van formaat die volgens de leer van het Christendom uiteindelijk in de hel (zo die al bestaat) zal belanden. Benedictus, ‘gezegend’ en zondaar. Het is een bizarre toestand die in een naar we dachten moderne wereld niet zou moeten kunnen bestaan.

Er zijn er geweest die mijn eerdere commentaar op deze paus waarbij ik hem vergeleek met Hitler te ver vonden gaan of te ongenuanceerd vonden. Ik moet nu na deze nieuwe waanzinnige uitspraken van deze zelfde man mijn oorspronkelijke vergelijking onderstrepen. Want, uitbanning van condoomgebruik staat in Afrika gelijk genocide. Alleen al op grond van het onvoorstelbare aantal slachtoffers. Deze misdadige paus blijft vooralsnog op zijn Vaticaanse zetel zitten. De interne kritiek in de katholieke kerk is te zwak om de bisschoppen aan te zetten tot een dicussie met deze paus. Zijne heiligheid schijnt immers in morele zaken onfeilbaar te zijn volgens de kerkelijke doctrine. Te belachelijk voor woorden. Hij is niet meer dan een gewoon mens en dus feilbaar. Een paus is niet god, zelfs niet Jezus. Hij is ook geen opvolger van Petrus al doet de kerk geloven dat dit anders ligt.

Inmiddels nemen de protesten tegen deze malloot toe. Regeringsleiders en ministers roepen het Vaticaan ter verantwoording, Veel media veroordelen terecht deze paus en prominente katholieken keren die kerk de rug toe. En daar ligt de oplossing. Hoe meer deze man dit soort uitspraken blijft doen hoe minder volgelingen blijven er over. Totdat de katholieke kerk een sektarisch bestaan gaat leiden en verdwijnt uit de maatschappij.

Maar wil ik dat eigenlijk wel? Het eenvoudige antwoord is nee. Ik wil dat niet. Diezelfde katholieke kerk is verantwoordelijk voor inspiratie tot prachtige muziek, schilderijen, beelden en talloze cultuurschatten. De gebouwen, kathedralen, kerken hebben onder zich enkele van de mooiste gebouwen ter wereld. Maar nog veel belangrijker is dat diezelfde katholieke kerk in de praktijk in juist die landen waar de problemen groot zijn een bijzondere rol kent. Waarbij priesters, monniken en nonnen geweldig werk leveren. Zelfs aalmoezeniers binnen het leger. Nee, de veldwerkers zijn doorgaans integer en weten wat telt in het leven. Mensen met goede bedoelingen, hardwerkend, zichzelf ontzeggend wat de meeste anderen (ik zelf incluis) als vanzelfsprekend onderdeel van hun leven vinden. Het zijn mensen die respect verdienen. Mensen die ook niet een paus als Benedictus verdienen maar een paus die bruggenbouwer is. Een paus met compassie, een paus die zich gedraagt zoals zijn eigen geloof hem voorschrijft. Een paus die zich aan de tien geboden houdt.

En dat is dus het voornaamste probleem. Benedictus is geen paus die zijn naast lief heeft als zich zelf. En daar is alles mee gezegd want het is daarmee een paus die een continue doodzonde pleegt en zijn plaats als hoofd van een wereldkerk volslagen onwaardig is. Een dolende en zeker geen gezegende zondaar.  Een antichrist die onder de dekmantal van positie en naam de mensheid willens en wetens schade berokkend. De farizeers om hem heen staan er bij en kijken er naar. De Jezus in deze situatie is dat AIDS slachtoffer als gevolg van het niet van de kerk mogen gebruiken van condooms. Paus Kaiafas de Eerste zou een betere naam zijn.

Alice © 2009

Advertenties