Noodles queerpraatje 2: Pro-Gay is anti-LGBT

frontpage_gaypride

Het zal wel met de tijd van het jaar te maken hebben. In het voorjaar worden er weer plannen gemaakt in de gay community én in de stad. En dit jaar loopt die plannenmakerij in elkaar over. Wazzup?

De gemeente heeft subsidiecentjes te verdelen en de stad heeft haar vooraanstaande positie als ‘gay capital’ in de wereld verloren. Teveel gelazer rond Gay prides, een kreupel COC, te dure gebouwen, verliesposten en gedoe en gelazer tussen de verschillende organisaties. Bad publicity maakt het er ook niet beter op want de samenleving in het algemeen heeft het niet zo op leatherboys en relnichten waar vooral de pers tijden de Gay Pride oog voor heeft.

Sommige mensen in het gay establishment (jawel, het bestaat echt) vinden dat er wat moet gebeuren. Amsterdam terug op de kaart als ‘Gay Capital of the World’. Toemaar, wat een ambitie. Maar ja hoe doe je dat met een inmiddels ingekakte gay community? Met een vooral dominant homomannen wereldje dat (net als bij de roze week dit jaar in Den Haag) het grootste deel van het diversiteitsbudget van de gemeente gaat opsouperen? Een homomannen wereldje voorzien van een enkele excuuslesbo in de gelederen die toch vooral in internationaal verouderde begrippen en denkwijzen is blijven hangen.

Welnu, je organiseert brainstormsessies waar ieeeeeeeedereen welkom is. Pro-Gay ‘faciliteert’ maar blijft om ‘tactische redenen wel over homo spreken en soms over lesbo en vertikt het om de inmiddels internationaal volledig ingeburgerde afkorting LGBT (eventueel aangevuld met nog wat leuke lettertjes) te hanteren. Hoezo ‘faciliteren’? Gewoon verouderd taalgebruik blijven opdringen aan de LGBT gemeenschap. Pro-Gay praat dus over de homogemeenschap en sluit in taal daarmee L een beetje en B en T gewoon uit. Dat heet homonormatief gedrag en helaas is Pro-Gay daar erg goed in. Dat de rest van Nederland (en de wereld) het begrip homo vooral met mannen associeert en niet met lesbo’s, bi’s, transgenders, queers en zo meer deert hun niet. Immers, ‘homo’ bekt beter in de pers en LGBT uitleggen is te ingewikkeld. ‘Dat begrijpen de mensen niet’ is het statement van Pro-Gay voorzitter en ex COC voornicht Frank van Dalen. Hoe arrogant kun je zijn en hoe neerbuigend naar het begripsniveau van de Nederlanders.

Sterker nog, als dan ‘lastige’ recalcitransen en queers je er als Pro-Gay organisatie op wijzen dat je homonormatief taalgebruik hanteert dat de rest van de wereld al sinds Harvay Milk verlaten heeft dan ontken je dat gewoon. Lekker bekken is belangrijker dan het insluiten en omarmen van B en T’s binnen de LGBT wereld. Wordt je er dan op de eerste breinstorm bijeenkomst nogmaals op gewezen door de enkele aanwezige queer, dan gaan de homomannen natuurlijk gniffelen en geïrriteerd zitten zijn. Fucking homonormatieve smaldenkers! Sorry hoor, ik schiet even uit.

Nee, Pro-Gay weigert de term LGBT te omarmen. COC vindt het ook maar ingewikkeld en alleen een deel van de overheid, Amnesty International en Art.1 spreken over LGBT. De oude, verouderde, homomannen gedomineerde gay scene van COC en Pro-Gay blijven nog hangen in twintigste eeuws taalgebruik.

Hoe belangrijk is dit eigenlijk? In alle eeerlijkheid en op zijn Haags: retebelangrijk. Want het vasthouden aan de door de maatschappij met homoseksuele mannen geassocieerde term ‘homo’ belemmerd de emancipatie van de gehele LGBT gemeenschap. Het is een exclusie term. Dat veel transgenders hartstikke hetero zijn wordt niet in ogenschouw genomen. Dat er ook nog biseksuelen in de wereld bestaan wordt genegeerd. Die bekken niet zo lekker volgens ons alles Frank. Nou Frank, je moest een weten hoe lekker sommigen bekken!

Als rechtgeaarde recalcitrans bezin ik me op actie. Ouderwets inbreken op de volgende homomannen meeting en lekker de orde verstoren? Levert wel aandacht op, maar ook gezeur en ongetwijfeld nog meer vreselijk irritant homonormatief gedrag. Iets ludieks? Blazen in de pers (en de bus). Richting gemeente. Dat laatste ook niet want de meeste gemeenten praten over homonota’s en zelfs het kabinet heeft een ‘emancipatienota’ uitgekakt met de titel ‘gewoon homo zijn’. Nou ja, we hebben nog even om creatief te worden. In ieder geval is het nu zolangzamerhand wel tijd om het homobolwerk als een twintigste eeuwse ruïne  neer te halen. Misschien moeten we het homomonument maar eerst in vrolijke regenboogkleurtjes schilderen. En en passant de homomannen publiekelijk inpeperen dat Stonewall veertig jaar terug gedragen werd door travestieten en transseksuelen want historisch besef ontbreekt er bij de mannenclubs ook aan.

Dus. Amsterdam Gay Capital? Dank je wel, laat maar zitten. Zullen we er een LGBT Capital van maken? Pro-Gay? Opdoeken die handel of in ieder geval de naam. Pro-LGBT van maken en Frank van Dalen naar een talencursus sturen waar hij leert de dingen bij de juiste naam te noemen gevolgd door een strategiecursus waar ie leert om geen destructieve en uitsluitende campagnes te starten. Gay-Pride? Opheffen en voortaan over ‘De Pride’ praten. Breder en nadrukkelijker gericht iedereen die te maken heeft met niet-heteroseksuele voorkeur en / of een ‘andere’ genderidentiteit of uiting. Inclusive en niet ‘homo’. En begin mei gewoon een tegennota naar de gemeente sturen vanuit de bi en transgemeenschappen. Gewoon net als Pro-Gay een graai in de gemeentekas claimen.

(m)alice