De appel die begon te rotten

apple-rotten

Ik gebruik al jaren computers en andere spullen van Apple. Naar tevredenheid. Maar of dat zo blijft?

Natuurlijk is het niet zo dat er niet zo nu en dan een probleempje met de spullen uit het winkeltje van Steve Jobs zijn. Regelmatig, te regelmatig, ervaar ik hardwareproblemen. Vaker dan vroeger in ieder geval. Mijn Macbook heeft haar tweede witte keyboard door slecht plastic en de cd/dvd drive werkt niet meer. Die in mijn iMac slikt alleen nog dvd’s en geen cd’s. De voeding van de iMac is vervangen en de accu van mijn Macbook. Alleen mijn iPhone is tot nog toe ongeschonden gebleven. Dat was vroeger wel anders. Ik verdenk, net als veel anderen, dat Apple de productiekosten zodanig ver drukt dat zo nu en dan de ondergrens van kwaliteit wordt bereikt. Maar er is veel meer aan de hand.

Apple was vroeger een bedrijf dat een eigenwijze eigen wijze had om computers en software te maken. Een manier van denken die vooral in de creatieve hoek aansloeg. Dat is niet echt veranderd gelukkig. De producten die ze maken zijn nog steeds hartstikke innovatief en zien er gelikt uit. Maar Apple heeft haar donkere kanten. Veel producten en diensten worden zo zwaar beschermd dat het vrije gebruik van die producten en diensten door de consumenten geweld wordt aangedaan. Zo is de iPhone alleen verkrijgbaar via één operator, iets wat niet bevorderlijk is voor zuivere marktwerking. Tuurlijk er is omheen te komen maar dat kost altijd iets aan functionaliteit. De iTunes  en Apps Store zijn gesloten voor anderen dan Apple en door Apple geaccepteerde ariesten en ontwikkelaars. In zo’n mate zelfs dat in de Apps Store bijvoorbeeld programma’s worden geweigerd omdat Apple vindt dat die programma’s niet verkocht zouden mogen worden. Zo wordt porno geweerd omdat Apple als rechtgeaarde moraalridder dat niet goed vindt. Zonder een account bij Apple is het onmogelijk om ook de gratis applicaties te downloaden wat eigenlijk een beetje vreemd is.

De MobileMe dienst (vroeger  DotMac) is nog steeds behoorlijk duur en als je hem niet afneemt blijf je het gevoel hebben niet alle mogelijkheden van je dure Mac of iPhone te gebruiken. De service is in Europa dan ook nog eens matig als het om performance gaat.

Maar het wordt erger. De laatste tijd circuleren er geruchten dat Apple het betaalsysteem van de iTunes en Apps stores wil gaan openstellen voor betalingen aan derden. Een soort PayPal via Apple gericht op microbetalingen. Voor een bedrijf dat elke nieuwe belangrijke productvernieuwing eerst uitgebreid de eigen commerciële successen over tafel gooit (kijk maar eens voor de grap naar een Apple keynote presentatie) vidnt ik dat verontrustend. Apple verword tot een financiële instelling die via de mooie techniek en software zich steeds verder indringt in de privélevens van haar klanten. Een soort Google dus. Geen wonder want de vrijage tussen Google en Apple is toch wel al te evident. Zo evident dat Amerikaanse overheid een onderzoek naar die vrijage heeft ingesteld. En dan nu ook andere betalingen dan die voor liedjes of programmatjes regelen via de servers van Apple?

Misschien ben ik te kritisch maar ik hou niet van dit soort corporate gedrag. Ik wil niet volledig opgegeten worden door Microsoft, Google en Apple. En eigenlijk wil ik helemaal niet het gevoel krijgen dat die drie ondernemingen staan voor een systeem van klantmanipulatie. Maar zo voelt het wel. Voor iemand die bewust heel erg vindbaar is op het net, voor een communicatiejunkie als ik ben is dat een rottig gevoel.

Ik vindt het jammer dat de apple begint te rotten. Misschien moet er eerst iets gebeuren voor de arrogantie van dat bedrijf tot normale proporties terug keert. Want een beetje arrogant mogen ze best zijn zolang ze van die mooie dingen maken.

Alice © 2009

One thought on “De appel die begon te rotten

  1. Mja, soms zit er wel een voordeel aan een slick commercieel bedrijf te zijn dat gave dingen maakt. Daardoor zijn de Apple producten zoveel eter dan veel andere zaken. Of lopen ze nog steeds vooraan.
    Ik ben zelf niet handig genoeg en te lui om het te worden, om mn lunix systeem zodanig in te richten dat het helemaal zou doen wat ik wil. En dan nog waarschijnlijk. het blijft echter wel zo dat ik geen Microsoft software in huis wil hebben, op mijn systemen.
    Apple mag zich inderdaad wel eens wat vriendelijker gaan gedragen. Ze beginnen knap irritant te worden me teen aantal oplossingen.

Reacties zijn gesloten.