Mary is gone

Vandaag kwam het nieuws door dat Mary Travers overleden is. Ik ben opgegroeid met de muziek van Peter, Paul and Mary. ‘Where have all the flowers gone?’ heb ik altijd prachtig gevonden. Het lied gaat over de kwetsbaarheid van onschuld, over meisjes die vrouwen worden, over liefde en oorlog. Drie eeuwige thema’s gevat in een protestlied uit een tijd dat mensen nog echt tegen oorlogen in opstand kwamen.

De stemmen van het trio pasten perfect bij elkaar. Mary had een lieve maar krachtige stem en toen ik klein was vond ik het liedje ‘Marvelous Toy’ geweldig. Ik verstond de tekst niet maar de geluidjes waren geweldig en vanmorgen heb ik maar weer een keertje lekker meegedaan. Stilletjes alleen in mijn kamer.

Peter, Paul and Mary waren sterren in het vertolken van songs van Bob Dylan. Melodieus en sterk. Ze waren er verantwoordelijk voor de Dylan doorbrak in 1963 toen ze bij de mars op Washington van Martin Luther King ‘Blowing in the wind’ zongen. Bij de vredesmars op 24 april 1971 waren ze er weer bij in Washington. De video hier is een historische opname van dat optreden met zowel ‘Blowing in the wind’ als ‘Give peace a chance’. Alle drie waren ze overtuigde pacifisten, mensen die een keuze maakten tegen oorlog en dat met volle overtuiging deden. Onmisbaar in de (niet meer bestaande) vredesbeweging. Het was in de voor Amerika de verwarrende tijd nadat de hippie’s niet meer hip waren en de Vietnamoorlog nog woedde en het land verscheurde. Waren het in ’63 de burgerrechten, in ’71 was het ‘Nam. De demonstraties van 500.000 mensen in Washington DC en nog eens 150.000 in San Francisco waren een terechtwijzing van de regering van Nixon die nog volop aan oorlogsopbouw deed terwijl andere landen zich aan het terugtrekken waren. De parallel met de nadagen van Bush is opvallend.

De nummers die Peter, Paul and Mary zongen waren meestal covers maar dan wel op hun manier gezongen en bewerkt zoals Peter Seeger’s ‘If I had a hammer’.

Mary Travers is niet meer. De muziek wel, de overtuiging ook. En de herinneringen. Alle drie om te koesteren ‘in loving memory’. Met haar verliest de folkmuziek een van haar grootheden.

Heldere stem verstomd voor altijd
Mary zwijgt nu voortaan.
Nog zijn we niet van oorlog bevrijd
Mary staat niet meer vooraan.
Te vroeg zijn we haar stem nu kwijt
Mary moesten we laten gaan.

Alice © 2009