Minaretten

Ik wil een minaret in mijn straat. Met kleine luidsprekertjes die me ’s morgens vriendelijk wekken en verder op de dag laten weten dat er weer een aantal uren is verstreken. Let wel, ik heb niks met Islam of zo, het lijkt me gewoon handig. Daar komt bij dat minaretjes er heel fraai uit kunnen zien. Tenminste als er een beetje moeite gedaan wordt om met de vormen te spelen. Eigenlijk zijn minaretten vreemde dingen.

Het zijn in mijn ogen lange en hoge verticaal staande nogal mannelijke objecten met een verdikking bovenop waar vanaf mannen iets voor mij onverstaanbaars doch enigszins melodieus over de stad roepen. Heel wat creatiever dan kerktorens waar gewoon een bronzen bel in hangt waar een hamer tegen aan ramt. Altijd hetzelfde geluid, altijd dezelfde manier van wegsterven. Zo niet bij minaretten. Ze doen me aan een mooie vakantie in Egypte en aan mannen denken. Heerlijk.

In Londen hebben ze het wel begrepen. Er staat een mooi modern exemplaar. De oplettende kijker ziet zelfs Hollandse baksteentjes aan het ding en een schattig half maantje op de top. Zo leuk!

In Zwitserland schijnen ze dat niet te begrijpen wat ik dan weer wel begrijp aangezien ik dat te opgepoetste en gestofzogen land een aantal keren bezocht heb. Zwitsers zijn kleurloos, smakeloos, humorloos en bestaan voor het overgrote deel uit mannetjes die een raar soort Duits brabbelen of arrogant in mismaakt Frans je te woord staan en ’t verdommen om een ander taaltje te leren. (Los van die enkele Zwitser die Italiaans of het eigen dialectje spreekt. Zwitsers zijn eng. Net zoals Geert Wilders eng is en de vrouwenhaters van de SGP dat zijn. Geen van allen types waar ik als vrouw onder zou willen liggen om kindjes te maken in ieder geval. Brrr.

Ik vind trouwens dat Zwitserse chocola verboden moet worden. Onze eigen chocolade en die van onze zuiderburen is goed genoeg om dat Zwitserse spul te moeten eten. En zakmessen, wat moeten we met die popperige rode zakmessen van ‘Victorinox’? Is Sola of Gero niet goed genoeg dan? Of het knipmesje, vlindermesje of stilettootje van de messenshop om de hoek? Stomme rode portable gereedschapkistjes zijn het met gereedschap voor kleine zielige en kleinzielige Zwitsers.

Anyway, doe mij maar een minaretje hier. Of twee want dan heb ik stereo. Ik beloof dat ik ga meezingen. Als dat mag van Balkenende. Hm, ineens zingt wijlen Robert Long in mijn hoofd. ‘Mina ret, Mina ret, redt Mina van de sloop…’ of zoiets…

Alice © 2009