RIP Kate McGarrigle

Via Twitter las ik van het overlijden van Kate McGarrigle. Haar naam zal niet veel mensen iets zeggen tenzij er iets geweten wordt van de muziek uit de zeventiger jaren. Ik was tiener in die tijd. Kate en Anna McGarrigle uit het Canadese Quebec stonden op de hitlijsten met een voor velen bizar nummer: ‘Complainte pour Sainte-Catherine’. Als je het verkeerd zong in duet was het een geweldig nummer om heel erg vals te klinken en de stemmen van de twee dames zaten vaak tegen het randje aan. De samenklank was uniek en hun muziek bevatte een meesterlijke combinatie van stijlen: folk, gospel, jazz, blues, chanson.

Maar het nummer zorgde voor een doorbraak en het werd uiteindelijk een tijdloos vocaal nummer dat nog steeds bij veel mensen herinneringen oproept aan die tijd. Ook bij mij. Minder mensen weten dat Kate McGarrigle de moeder is van Martha en Rufus Wainwright. Beide begaafde artiesten en met name Rufus is een favoriet van me. Hij heeft de mystiek en het oude folk geluid dat zijn moeder in haar liederen liet klinken meegekregen.

Kate is maar 63 geworden en is overleden aan kanker.

Hierbij een tweetal videoclips van Kate en Anna McGarrigle en eentje van Kate en Anna met hun kinderen waaronder de nog jonge Rufus en Martha. Vooral deze laatste clip is ontroerend, het lied stamt uit 1855 en is geschreven door Stephen Foster.

Kate, rust zacht. Je muziek blijft bij ons.

Alice Verheij © 2010

Advertenties

One thought on “RIP Kate McGarrigle

Reacties zijn gesloten.