R.I.P. Alexander McQueen

Ik las net het ook mij schokkende bericht van de dood van Alexander McQueen. Het lijkt zelfmoord te zijn. De weg die een belangrijke muze van hem enige tijd geleden ook koos nadat bij haar kanker was geconstateerd. Alexander McQueen was voor veel mensen een nieuwe ‘echte’ couturier. Na Valentino en de grote voorgangers was hij een ontwerper die tegelijkertijd de modewereld wist te schokken met bijzondere en soms bizarre creaties als een self-made top couturier die verantwoordelijk was voor een revival van het vrouwelijke silhouet in de mode. In de creaties van McQueen mochten vrouwen weer vrouwelijk zijn hoewel zijn schoenen het bewegen hun doorgaans bijzonder moeilijk maakte.

Vogue – Alexander McQueen for 50 years Vogue

De afstand tussen Dior en McQueen was niet groot. De New Look van Dior werd door McQueen vakkundig en eigentijds gespiegeld in creaties die soms aan de jaren veertig of vijftig deden denken. Maar dan wel met een briljante twist. De creaties van McQueen zijn voor mij niet te betalen jammer genoeg want ik zou er graag enkele bezitten. Als gay zoon van een Londense taxichauffeur verbijsterde hij met wat kon ontwerpen. Vrouwen mochten weer heupen hebben in zijn creaties, vormen. Iets wat enkele decennia lang in de haute couture een soort no go leek te zijn geworden. De stoffen, prints en kleuren waren meestal uitbundig op de catwalk als McQueen weer presenteerde. En toch maakte hij daarnaast ook ingetogener kleding en niet alleen voor vrouwen. Ook mensen als Gorbatsjov en Prins Charles waren klant en lieten zich stylen door McQueen. Zo veelzijdig was hij. Soms hadden de wat ingetogener ontwerpen van McQueen een duidelijke verwijzing naar Coco Chanel zoals onderstaand jurkje laat zien.

Het is een schok voor de modewereld dat Alexander het leven niet heeft kunnen overleven. Wat de preciese reden is en hoe het gegaan is, is niet duidelijk en eigenlijk doet dat er ook niet zozeer toe. De tijd kan niet teruggedraaid en dat betekent dat een geweldig talent met de klasse van de grote couturiers er niet meer is. En dat is heel erg jammer voor de mode, voor vrouwen en mannen die de stijl van Alexander een warm hart toedragen maar het is vooral vreselijk voor die paar mensen die dicht bij hem stonden. Als in vrede leven dan niet mogelijk was dan hoop ik dat in vrede rusten hem in ieder geval wel gegeven zal zijn. Alexander McQueen werd maar veertig jaar oud.

Rust zacht maestro.

Alice Verheij © 2010

Advertenties

2 thoughts on “R.I.P. Alexander McQueen

Reacties zijn gesloten.