Over de kwaliteit van stoelbekleding.

De laatste tijd komt men in de Tweede Kamer er achter dat de inmiddels al jaren in gebruik zijnde ‘nieuwe’ vergaderzaal met de nieuwe lederen zetels niet helemaal voldoet aan de eisen die de politieke traditie stelt. Er mist bijvoorbeeld een groen gordijn waar achter lekker gesmoesd kan worden, de wandelgangen zijn ruim en goed toegankelijk en het is lastiger om bij achterkamertjes te komen. Allemaal essentialia voor het politiek bedrijf. De politiek is veranderd zo blijkt. Maar het grootste probleem is de bekleding van de stoelen.

Na jaren onwennigheid in dat moderne gebouw is men er achter gekomen dat de stoelen iets ontberen met hun gladde lederen bekleding. Ze zijn mooi hoor en comfortabel. Maar er ontbreekt pluche terwijl pluchevastheid nu juist iets is dat een kenmerk van de Nederlandse politiek is geworden. Persoonlijk verdenk ik dat JP de premier een pluchen kussentje op zijn zetel in vak K heeft liggen want hij is één van de weinigen standvastigen die de komende verkiezingen wel verkiesbaar lijkt te willen zijn. Dit ongetwijfeld willens en wetens het feit dat een groot deel van de bevolking nu wel volledig op ‘de man die nooit een direct antwoord geeft op een vraag’ is uitgekeken. Pluchevastheid. Met het vertrek van Eurlings, Bos, van Geel, Heemskerk, Hirsch-Ballin en Remkes (zat die er nog dan?) is een grote uittocht begonnen van ‘zittende’ politici. De lederen zetels moeten toch enig ongemak geven denk ik dan maar.

Overigens vraag ik me wel af waarom nu juist pluche uitverkoren is als bekleding om politici spreekwoordelijk op hun plaats te binden. Immers, in de oude vergaderzaal was er ook sprake van leer als bekleding van de bankjes waarop de leden met hun ledematen zaten. Pluche is meer iets voor de eerste kamer. Toch is het wel mooi om al die (vooral heren) kamerleden te horen die niet terug willen naar de garage van de wetgeving die de kamer toch vooral zou moeten zijn. De atmosfeer is dermate verziekt dat enige frisse wind geen kwaad kan. Lijsttrekkers (m/v) worden vervangen, gewone leden ook, ministers en staatssecretarissen geven de voorkeur aan andere bezigheden dan een toekomstig kamerlidmaatschap en dat in ogenschijnlijk grotere getale dan voorheen. Of is dat misschien helemaal niet waar? Is het misschien alleen maar zo dat een paar kopstukken opstapt en er daardoor een andere indruk wordt gewekt dan wat de werkelijkheid is? Een aantal oude bekenden blijven immers wel rondhangen in die kamer zo is nu wel duidelijk. Balkenende niet, die pleegt gewoon kiezersbedrog en wordt na de verkiezingen in no time veilig geparkeerd op een eervolle functie waar hij anderen mag gaan vervelen met veel woorden en weinig antwoorden. Verhagen, de nieuwe man, staat al te trappelen en als troonpretendent is hij daar vrij duidelijk over. Terwijl de koning nog niet eens dood is. Wilders en Verdonk blijven als tragische incarnaties van Don en Doña Quichote die tegen de windmolens van de islam vechten en vooral trost op hun blanke Nederland blijven. Veel gezichtsloze, gewichtloze en naamloze kamerleden zullen ook blijven net als enkele oude rotten zoals Halsema, Pechtold en Rutte. Hoewel de eerste en laatste van die drie bij een ongunstige uitslag ook zomaar weg kunnen zijn.

Misschien is het een goed idee om met de verkiezingen de zetels in de kamer van een nieuw stofje te voorzien. Pluche bij voorkeur. Het ademt in tegenstelling tot leer, is huidvriendelijk en heeft een warme uitstraling en zorgt daarmee als snel voor een gezelliger en vooral vriendelijker atmosfeer. Iets wat erg hard nodig is in die tweede kamer. Een beetje meer zachte materialen in het interieur tussen als dat kille hout en beton. Gewoon omdat we een vriendelijker en menselijker politiek nodig hebben in dit land. De afstand tussen koning en kamer wordt er kleiner door want ons koningshuis weet als geen ander nog echt wat pluche is en de afstand tussen politiek en burger wordt vast ook kleiner want pluche is goedkoper dan leer en in deze barre economische tijd zal die burger dus voorlopig geen leer meer kunnen kopen. Trouwens waarom niet weer gewoon bankjes neerzetten in plaats van zetels. Zoveel gezelliger. O, en laat de bekleding dan vooral rood pluche worden zoals bij Pathé, dat past immers beter in het theater dat aan het Binnenhof is gelegen zo vlak bij het Buitenhof waar Pathé vaak meer realiteitszin laat zien dan in de zaal aan het Binnenhof.

Alice Verheij © 2010

Advertenties