Domeinnamen gedoe

Domeinnamen. De letters achter het puntje in het adres van een website. Het zijn en blijven lastige zaken. De ellende is dat niet alle providers even gemakkelijk omgaan met wijzigingen, verhuizingen en dergelijke van domeinnamen. Zo is er al jaren een risico dat domeinnamen gestolen worden bij foutieve administratie rond verhuizing. Per ongeluk opzeggen wil nog weleens ervoor zorgen dat een domeinnaam gepikt wordt.

De SIDN (de club die de .nl namen beheerd) heeft daar een oplossing voor gevonden die goed werkt. Maar niet altijd.

Als je te maken hebt met een provider waar je een .nl wilt onderbrengen door verhuizing maar die alleen via een website werkt en alles geautomatiseerd doet dan zijn de rapen gaar. Soms. In het geval waar ik mee te maken heb in ieder geval.

De nieuwe provider die ik wil gebruiken kan wel nieuwe registraties doen maar geen geautomatiseerde verhuizingen. Het is een Amerikaanse club en die denken vooral na over hoe Amerikaanse bedrijven in Nederland aanwezig kunnen zijn, vandaar de mogelijk tot registratie van een .nl naam. Ze denken niet na over de mogelijkheid dat een Nederlands bedrijf met een .nl registratie hun website zou willen laten hosten bij ze. Verhuizen dus. De mogelijkheid tot verhuizen wordt gewoon niet geboden via de site.

De enige oplossing lijkt te zijn opzegging van de domeinnaam bij de ‘latende’ provider en nieuwe registratie bij de ‘ontvangende’ provider. Maar dan komt de nieuwe werkwijze van SIDN om de hoek kijken waarbij na opzegging de domeinnaam 40 dagen in quarantaine gaat met als gevolg dat de betreffende site onbereikbaar wordt gedurende die 40 dagen. Bepaald veiliger voor het voorkomen van onterechte opzeggingen maar in bovengenoemd geval funest. De domeinnaam lijkt niet verhuisd te kunnen worden.

En aangezien de site ook niet de lucht uit mag en de bestaande provider niet mee wil werken is er een probleem. De SIDN ‘bescherming’ voor de registreerder werkt in dit geval tegen de registreerder. Internet blijft voor de dienstverleners een lastige zaak. De ene provider adviseert half en onduidelijk, de andere provider kan wel registreren maar hun software kan geen verhuizing aan en de SIDN ‘beschermt’ de klant waardoor het allemaal een ondoorzichtige en rammelende warboel wordt.

En de klant? Die blijft teleurgesteld door de onmogelijkheden in het samenspel tussen de verschillende dienstverleners. Wat rest is de bekende reeks mailtjes en telefoontjes, ongebreidelde volharding en irritatie om toch te krijgen wat die wil. Gewoon de .nl naam van de ene hostingpartij naar de andere, gewoon omdat die ander een veel beter technisch platform biedt met veel meer mogelijkheden voor veel minder geld.

Internet in 2010, het is nog steeds een product dat kinderziektes kent.

Alice © 2010

Advertenties

One thought on “Domeinnamen gedoe

  1. Inderdaad idioot dat er al 20 jaar wordt gehandeld in domeinnamen, maar het systeem nog steeds ‘rammelt’.

Reacties zijn gesloten.