George Carlin

George Carlin heette hij. In 2008 overleed hij. De man was een stand up comedian, acteur en publicist en hij had een uitgesproken mening over van alles en nog wat. Zijn grootste kracht lag in het om de oren slaan van zijn publiek met de stupiditeit van de samenleving en iedereen die daar deel van uitmaakt, inclusief datzelfde publiek en hij zelf. Op een briljante manier.

Hij is – katholiek opgegroeid maar atheïst geworden – de bedenker van ‘frisbeetarianisme’ als antwoord op de variëteit aan religies waar hij intellectueel niets mee kon aanvangen. Alleen het woord al maakt mij tot een volgeling er van, in ieder geval ’s zomers. Eigenlijk kon hij niks aanvangen met de mensheid in het algemeen en hij wist dat op een briljante manier te verwoorden. De belachelijkheid van het gedrag van de mensheid in het algemeen en specifieke mensen in het bijzonder kon hij geweldig aan het licht brengen. De conference hier onder gaat over ‘saving the planet’, zo vlak na Earth Hour (néé ik heb géén, lees géén enkel lullig lampje uitgedaan) hartstikke actueel. Het is heerlijk om door zijn parodie juist gewezen te worden op hoe wij, de mensheid, omgaan met elkaar en de wereld.

Carlin is Amerikaans op een on-Amerikaanse manier en gaat op het podium tekeer als geen ander. Voor mij is hij een voorbeeld van hoe een cabaretier en stand up comedian ook kan zijn. Geen stom gebits op een individu zoals die draak van een Theo Maassen bij la Paay uithaalde maar gewoon iedereen een grote spiegel voorhouden op een manier die gewoon echt leuk is. Slim in elkaar gezet, snelle timing, scherp taalgebruik en dus onmogelijk om je bij te vervelen. Ach, was er maar een Nederlandse George Carlin te vinden op de podia.

Alice © 2010

Advertenties