As

‘As is verbrande turf’ zei mijn moeder altijd. Ze had niet altijd gelijk. As dezer dagen is niet eens sigarettenas op rare plekken maar vulkanische as in de hogere luchtlagen. Tot ergernis van alles en iedereen die iets met vliegen van doen heeft.

As is vervelend. Het zorgt er voor dat het milieu een negatieve tik krijgt en in dit geval zorgt het ervoor dat er boven Europa nu al een paar dagen niet gevlogen kan worden waardoor het milieu een positieve tik krijgt. Waarmee de wereld ineens in een vreemde balans komt. Vliegtuigen die door een aswolk vliegen worden van hun lak ontdaan door het schuurpapier effect en de motoren kunnen uitvallen omdat de turbinebladen van de straalmotoren te zwaar worden door asafzetting. Niet goed voor een vliegtuig en niet goed voor de passagiers en bemanning. Dus dan maar niet vliegen.

In deze economisch geleide wereld maakt de mensheid zich vooral druk om de financiële schade die er geleden wordt. Door de vliegmaatschappijen, door de extra kosten die bedrijven moeten maken omdat de mensen niet op de juiste tijd op de juiste plek zijn en door de extra kosten die individuen moeten maken omdat ze op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn en dat niet zonder extra kosten kunnen doen. Alsof dat allemaal zo belangrijk is.

Een bevriend mens is niet naar de geliefde kunnen vliegen. Persoonlijk vind ik dat vervelender eigenlijk, het is al moeilijk zat als de geliefde op grote afstand woont. Zo zullen er veel meer verhalen zijn. Vakanties die in de assoep lopen, rendez vous die mislopen waardoor de romantiek ernstige schade ondervindt. Van die dingen.

Het ziet er naar uit dat de IJslandse aswolk nog een tijd blijft hangen met het huidige weer en de vliegtuigen dus ook nog een tijdje aan de grond moeten blijven. In ieder geval vandaag nog. Heerlijk! De rust rond de luchthavens is oorverdovend. Buiten zijn de vogels nu ook daar weer te horen en eindelijk mag een flink deel van Europa genieten van de afwezigheid van overvliegende lawaaibakken. Alsof de wereld jaren terug is geworpen. Zo erg is die aswolk dus ook weer niet. Komt bij dat het zonnetje er gewoon lekker doorheen prikt en het dus een heerlijk weertje is.

Ook klimatologisch is de aswolk best een aardige. Die vermaledijde opwarming van de aarde wordt in ieder geval geremd door een grote aswolk zoals in het verleden al vaker gebeurt is. De kans dat er effect is op de gemiddelde temperatuur op het noordelijk halfrond is aanzienlijk. Het zou mij niets verbazen als over een jaar een wetenschapper constateert dat de winter van 2010/2011 een strengere  is geworden en de poolkap gegroeid is ten opzichte van een jaar ervoor. Misschien is het wel zo dat de aarde revanche neemt op de klimaatrampdenkers door even flink wat roet in het eten te gooien van de prognoses.

As, ach as as slechts as was, was er niet zoveel aan de hand. Maar het schijnt dat vulkanisch as niet zomaar as is maar speciaal as. Hoe speciaal? Ik wacht de eerste wetenschappelijke verhalen over de gevolgen van de aswolk van 2010 rustig af. In het zonnetje, zonder overvliegende vliegmachines. In alle rust.

Alice © 2010

Advertenties

6 thoughts on “As

 1. In ieder geval was de lucht dit weekend blauwer dan ooit en verlost van witte strepen waardoor de wereld weer net iets vriendelijke oogde en Amsterdam weer een dorp werd.

 2. Natuurlijk kunnen we ook onze kennis inzetten.
  Snel railvervoer binnen Europa.
  Beeldtelefonie van een uitstekende kwaliteit.

  En zo zijn er vast wel meer oplossingen te bedenken.

  Vooruit kijken naar oplossingen is niet onze sterke kant.
  Maar misschien zijn wij wel in staat om op het laatste moment slimme ideeen uit werken……

 3. Vindt het apart dat er helemaal geen vliegverkeer mogelijk is (niet alleen commerciëel). Overigens wel 3 straaljagers over zien gaan hier! Het is vandaag en gisteren al de hele dag onbewolkt, diepblauw, geen vuiltje aan de lucht en al zeker geen as.

  Je kunt dit nog wel vaker zien gebeuren. Voor het eerst in 200 jaar is die vulkaan weer uitgebarsten afgelopen maart, en nu in April weer maar dan 20x erger. De Katla (grote vulkaan vlak naast de vulkaan waar we nu last van hebben) gaat zo’n elke 40 tot 80 jaar af en gaat dikwijls tegelijk. De laatste uitbarsting van de Katla was in 1918, als je wikipedia mag geloven, dus dit kan weken of maanden duren.

  Opvallend genoeg is er de laatste paar maanden weer erg veel seismologische activiteit, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, ga maar door. Onderschat vulkanen niet, die stoten toch wel mooi veel meer giftige stoffen uit dan wij op aarde ooit zelf kunnen maken.

  Rustig is het hier toch niet. Is het in de lucht stil, dan gaat iedereen wel buiten bomen zitten zagen en in muren boren.

Reacties zijn gesloten.