Overgewaaid

foto: Alice © 2010 – gevels aan de Amstel bij de vernieuwde Ysbreeker.

De as verwaait over Noord Europa. Gelukkig maar zullen de meeste mensen denken. Ik denk daar anders over. De verlammende invloed van de aswolk boven Europa heeft een aantal enorme voordelen gehad die we misschien wel gaan missen. Een opsomming dan maar?

  • De lucht boven ons landje is de afgelopen decennia niet zo mooi schoongeveegd geweest als juist de afgelopen week. Geen vliegverkeer betekende geen witte condensstrepen die eigenlijk een visuele verstoring zijn. De as hing in de hogere luchtlagen waardoor er voldoende mogelijkheid voor het zonnetje was om er door te prikken. Gevolg: een strakblauwe lucht zonder onregelmatigheden. Een absolute zeldzaamheid in onze moderne tijd.
  • Geen vliegverkeer betekende een enorme vermindering van de milieulast die dat vliegverkeer veroorzaakt. Die milieulast is zwaarder dan de last van de aswolk en heeft dus meer negatieve invloed op het klimaat dan diezelfde aswolk. Daarnaast is de stilte oorverdovend gebleken wat voor iedereen die in de buurt van de vliegvelden woont of werkt heerlijk moet zijn geweest. Vele tuinen waar de vogels wel huizen maar niet hoorbaar waren verklapten de aanwezigheid van die kleine vliegeniers nu met met vreugde. Door het prachtige weer hebben veel mensen ongetwijfeld genoten van die zeldzaamheid.
  • De samenleving is er op gewezen dat we economisch onszelf te afhankelijk hebben gemaakt van dat vliegverkeer. Pakketjes uit het buitenland kwamen later aan, mensen ook of zelfs helemaal niet. Allerlei maatschappelijke processen werden gedwongen geremd of stilgelegd en dat gaf tijd om na te denken. De schappen met groente in een aantal supermarkten raakten langzaam leger omdat de aanvoer van die vermaledijde Keniaanse sperzieboontjes niet meer daar was. Wat misschien bij een enkeling de gedachte heeft opgewekt dat het toch wel erg raar is dat wij sperzieboontjes uit Afrika laten invliegen terwijl we zelf aan voedseloverproductie lijden.

Op de gestrande reizigers na (hoewel niet allemaal) viel mij op dat de mensen ontzettend vrolijk waren. Lekker weer, zon, blauwe lucht, weinig wind, minder lawaai van vliegtuigen. Het was een mooie combinatie afgelopen weekend. En misschien is dat nog wel de belangrijkste overweging bij het aswolk incident. Soms gebeurt er iets onverwachts waar niemand grip op heeft maar waardoor de algemene beleving een duwtje naar het positieve krijgt. Op het terrasje van de Ysbreeker was het in ieder geval een heerlijk zondagmiddag.

Kortom, ik ben niet zo rouwig om die aswolk. Hij had nog wel een weekje mogen blijven hagen. Al was het maar om ons te laten beseffen dat we met al die rare economische druk onszelf niet gelukkiger maken en we het milieu en welzijn collectief onder druk zetten. Natuurlijk ben ik wel zo hypocriet om af en toe te vliegen wanneer de portemonnee dat mogelijk maakt en de zon het laat afweten in dit land, consequent zijn is ook niet mijn sterkste kant uiteindelijk. Maar de volgende keer zal ik nog eens goed aan die aswolk van april denken.

Lieve mensen, vlieg gerust op. Is het niet met een vliegtuig dan in ieder geval in gedachten. Het mag weer.

Alice © 2010

Advertenties

2 thoughts on “Overgewaaid

  1. Ik was in Egmond aan Zee en het was idd oorverdovend stil in de duinen waardoor de vogeltjes naar hartelust konden kwinkeleren 🙂
    Bijkomend (economisch) voordeel is ook dat als onze akkers bestoven worden met de neerdalende asdeeltjes, dit de grond meer vruchtbaar zullen maken…
    Misschien kunnen we zo, eens in de zoveel tijd, een vliegtuigloze zondag invoeren?

  2. “my hero” Alain de Botton wrote: The danger of the volcano is that we will forget it too soon as much as that it will go on for months. Pin a photo & meditate daily.And I agree.

Reacties zijn gesloten.