Het nieuwe Europa

Ik hou van landje pik. Ken je dat nog? Je bakent een stuk grond af met een zakmes en verdeeld het in tweeën (als je met zijn tweeën bent). Vervolgens mag je van achter een lijn op een afstandje het zakmes in het afgebakende stuk van de ander gooien. Als het zakmes blijft staan mag je een lijn trekken in het verlengde van het lemmet van het mes naar beiden richtingen een lijn trekken en het gebied aan de kant van het eigen gebied annexeren. De nieuwe lijn werd de nieuwe grens. De overwinning hing meestal af van de werpkunst.

Ik moest aan het spelletje denken naar aanleiding van een gastblog bij de NOS van de Vlaamse schrijver Geert van Istendael dat ik eerder vannacht. De titel ‘België barst!’ suggereert de splitsing van België en toevoeging van Vlaanderen aan Nederland en Wallonië aan Frankrijk. Het is de tijd van het jaar weer en die Belgen gaan dus weer denken over een scheiding tussen de twee kemphaan-gebieden. De relatie met het spelletje zit hem niet alleen in de opsplitsing van België en het ontstaan van een nieuwe grens tussen Nederland en Frankrijk maar ook in een verhaal dat ik al eens eerder met Hannah schreef voor ons gezamenlijke (en nu slapende) project ‘Knipoog’ over de herverdeling van Europa als oplossing voor het probleem van het onbestuurbare België. Maar we zijn inmiddels twee jaar verder en sorry Hannah, we hadden het toch niet helemaal goed. Ik heb er nog eens over nagedacht maar kom toch tot een iets andere verdeling. Geactualiseerd ook want ik hou natuurlijk wel rekening met het ontploffende IJsland en het failliete Griekenland.

België zal niet gesplitst worden en verdeeld worden over Nederland en Frankrijk maar er gebeurt iets heel anders. In mijn landje pik versie gaat Europa er als volgt uit zien (in het  kader van de bestuurlijke vereenvoudiging natuurlijk):

 1. Nederland wordt samengevoegd met Vlaanderen tot Groot-Vlaanderen.
 2. Frankrijk wordt samengevoegd met Luxemburg en Wallonië tot Wallonie-Grand.
 3. Brussel en Straatsburg worden samengevoegd tot de dubbelstad Brussel-Straatsburg met tussen de kernen een corridor.
 4. Noorwegen, Zweden en Denemarken gaan samen met hun overzeese gebiedsdeel IJsland Scandinavia vormen.
 5. Groenland wordt aan Canada gegeven.
 6. Finland wordt met Estland, Letland en Litouwen samengevoegd tot de Republiek Baltica.
 7. Het Verenigd Koninkrijk wordt samen met Ierland en de kanaaleilanden Brittanica.
 8. Spanje en Portugal worden opgeheven en verdeeld over de nieuwe koninkrijken Catalonië en Aragon.
 9. De Pyreneeën, Andorra en Baskenland worden samengevoegd met de streek noordelijk van de Pyreneeën en gaat Albigenzia heten.
 10. Italië wordt opgeheven en gaat Vaticanäan heten met uitzondering van de stadstaten Fiorentina, Venetia, Pisa, Siena, Napoli en Milano die dezelfde status krijgen als de dubbelstad Brussel-Straatsburg.
 11. Griekenland wordt opgeheven en samengevoegd met Macedonië tot Groot-Macedonië met als hoofdstad Sparta. Gewoon om een leuk vakantiestadje voor Rotterdammers te maken.
 12. De balkanstaten worden verenigd in Republiek Balkan.
 13. Zwitserland en Oostenrijk worden vanzelfsprekend samengevoegd met Hongarije tot de nieuwe staat Habsburg.
 14. Natuurlijk wordt Duitsland samengevoegd met Polen tot Pruisen.
 15. Rusland wordt herenigd met al die rare ex sovjet landjes tot Blauw Rusland om het verschil met de oude Sovjet Unie en Wit Rusland duidelijk te maken.
 16. Natuurlijk worden de Griekse eilanden en Turkije samengevoegd tot Anatolië.
 17. Alle eilanden in de Middellandse zee (Mallorca, Minorca, Ibiza, Malta, Djerba, Corsica, Sicilië Sardinië, Kreta, Cyprus en Rhodos worden samen met de Griekse eilanden samengevoegd tot het eilandenrijk Atlantis.
 18. Het midden Oosten is weliswaar geen Europa maar als we dan toch bezig zijn voegen we Libanon, Syrië, Israël, Jordanië en Irak samen tot Levant.

We krijgen dan een eenvoudiger Europa dat dus bestaat uit Brittannica, Scandinavia, Baltica, Pruisen, Groot-Vlaanderen, Wallonie-Grand, Habsburg, Balkan, Anatolië, Blauw Rusland, Aragon, Catalonië en Atlantis.
Daarnaast krijgen we de volgende stad-staten met stadhouder: Amsterdam, Brussel-Straatsburg, Fiorentina, Venetia, Pisa, Siena, Napoli en Milano.

Je ziet, simpel een kwestie van landje pik spelen.

Alice © 3020

Advertenties

5 thoughts on “Het nieuwe Europa

Reacties zijn gesloten.