Waarom de kosten voor de zorg te hoog zijn.

Ik ben pissig. Op de huisarts van mijn moeder. Op het systeem van financiering van de zorg in Nederland. Op de manier waarop alles en iedereen in de zorg kritiekloos mee hobbelt in een systeem dat onbetaalbaar wordt door het systeem zelf, niet door de daadwerkelijke kosten.

Hoe verhoog je de kosten van de ziekenzorg in Nederland? Heel simpel, door huisartsen de vrijheid te geven om een slaatje te slaan uit handelingen die simpelweg de assistente met de druk op een knop kan doen?

Niet waar, te boute stelling? Goed dan, een voorbeeldje.

Vrij recent is het met mijn moedertje (ze is echt heel klein) behoorlijk misgelopen met als gevolg dat mijn zus en ik de mantelzorg op ons hebben genomen. Als we dat niet doen dan is ma in no time verkommerd en overleefd ze de huidige situatie niet. Maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is het simpele geval dat mijn zus eigenlijk een vakantie gepland had bij de zuiderburen en diie dus moest annuleren. Daarbij zich beroepend op de annuleringsverzekering die de zuiderbuurtjes aan de vakantie hadden gekoppeld.

Appeltje – eitje zou je denken. Niet dus. Belgiën en Nederland zijn elkaars omgekeerde tegengestelde uiterste en daar waar de Belgen verwachten dat de huisarts een éénregelig briefje naar de verzekring stuurt (kosten: 2 minuten computerwerk, de kosten van een faxbericht en de inkt van het stempel van de praktijk) doet de huisarts dat niet en zegt hij te moeten wachten op een verzoek van de verzekering. Niet begrijpend dat het Nederlands is dat verzekeringen eerst extra kosten moeten maken om een brief te sturen naar de arts die daar dan dat éénregelige briefje als reactie naar de verzekeraar terug stuurt. In België volstaat simpelweg dat briefje.

U begrijpt, de huisarts weigert omwille van een onbenoemd ‘protocol’. Ja ja. Er ontstaat discussie en een aantal telefoontjes verder (nog meer kosten en nog meer tijd verkwanseld) komt het briefje er dan toch uit. Kosten: de prijs van één ‘recept’. Voor iets waar die arts zich niet onledig mee zou moeten houden maar dat dus wel doet. Als opper pennenlikker strijkt de man daar een kleine dertig euro mee op. Diefstal en zelfverrijking.

Nu is het zo dat die huisartsen klagen over al die extra administratieve handelingen die ze moeten verrichten maar gegeven het voorgaande is er ernstig sprake van krokodillentranen. Ze worden er waarachtig niet slechter van om exorbitante bedragen te vragen voor ‘handelingen’ die het woord handeling niet waard zijn. Dàt noem ik diefstel. Verkwisting van verzekeringsgeld en als we al die non-handelingen optellen die tegen ‘recepttarief’ worden verricht ett ik mijn hoed op als dat niet enkele miljoenen euro’s zijn. En ik heb echt een mooie hoed.

Nee, sommige huisartsen zijn zo af toe net als veel medisch specialisten regelrechte boeven. Want zeg nou eerlijk, had de man niet gewoon aan zijn assistente kunnen vragen het briefje af te drukken, te bestempelen en weg te faxen?

En zo maken we in Nederland de gezondheidszorg onbetaalbaar. Een mooie taak voor het nieuwe kabinet is om dit soort idioterie maar rap een einde te maken. Daar wordt iedereen beter van (op de bankrekening van de huisarts na dan). Huisartsen die zich gedragen als Al Capone’s in de zorg, jakkes!

Alice Verheij © 2010

Advertenties

2 thoughts on “Waarom de kosten voor de zorg te hoog zijn.

 1. Rob, allemaal wel leuk hoor, maar… Ik ben nu dus die mantelzorger. En met veel liefde hoor, natuurlijk! Maar het is wel zuur om met zorg-zakkenvullers geconfronteerd te worden. Dáár gaat het me om en daar ben ik natuurlijk bozig om.

  Ondertussen geeft mijn nieuwe nog onwennige rol me heel erg veel terug. Hereniging met de zus die mij jaren gemeden heeft alsof ik melaats was en een zacht en lief verbond met mijn moeder. Dat is mooi en dat is heerlijk.

 2. Mantelzorg kan zoveel betekenen voor de verzorgde en de verzorger.
  Mantelzorg kan betekenen dat de verzorgde langer thuis kan functioneren.
  Mantelzorg kan betekenen dat er minder kosten drukken op de Zorg.

  Maar ja dat heeft nog niet iedereen door.

  Jammer!

  Sterkte voor jullie allemaal.

  Vriendelijke en zorgzame groet.

Reacties zijn gesloten.