Reprise in een open bak.

De lp waardoor ik kennis maakte met het cabaret van Toon Hermans.

Het is jullie hopelijk niet ontgaan want dat zou betekenen dat ik niet gelezen wordt.

Het is deze week het Haags Kleinkunst Festival. Een week lang een kleinkunst feest in het mooie Haagse Theater Pepijn. Het theatertje dat gerust als heilige grond in cabaretland mag worden gezien. Opgericht door Paul van Vliet, Liselore Gerritsen, Rob van Kreeveld en Fred Hugas. Geopend op 18 december 1964, de dag nadat het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen was afgebrand, in de ogen van veel Hagenaars nog steeds een traumatisch verlies. Burgemeester Kolfschoten opende het kleine wat Haags anarchistische theatertje met de woorden ‘La Reine est morte, vive le petit Prince!’.

De kleine prins is allang geen prins meer. Het is een kleine koning, misschien wel een keizer in de wereld van het Nederlandse cabaret. Alle groten hebben er gestaan. En heel veel kleinen. Kleinen en beginners als ik. Bloednerveus achter het zware gordijn, het zweet in de handen. Met meestal een slechte generale achter de kiezen. En af toe op hun bek gaand als de spots en de zaal ze overvallen. Maar zelfs dat mag, want Pepijn is Pepijn en vergevingsgezind.

Maandag stond ik er dus. Het ging vrij goed en de adrenaline stoot na afloop van het optreden was gigantisch. Een lijntje coke is er niks bij. Denk ik. Het is een kick die je onmiddellijk naar meer doet verlangen en dus heb ik me vanmiddag toch maar opgegeven voor de open bak op vrijdagavond. Om half negen gaat de bak open met korte optredens van iedereen die iets op het podium wil gooien. Natuurlijk moest ik vandaag wel bedenken wat voor materiaal ik ga gebruiken. Niet dat dat echt moeilijk was.

De week van het Haags Kleinkunst Festival zou zaterdag eindigen met een open podium opgedragen aan Toon Hermans en ik ben opgegroeid in de zestiger en zeventiger jaren toen Toon op zijn best was. En dus, dus kan ik niet anders dan mijn ode aan Toon op het podium brengen. Zaterdag gaat niet door en dus kies ik er voor om vrijdagavond Toon toch aan bod te laten komen. Op mijn manier. Wil je weten hoe dat er uit gaat zien? Dan zul je moeten komen kijken en luisteren. Jullie zijn van harte uitgenodigd om te komen en te genieten van al die waaghalzen die het aandurven het podium op te kruipen en misschien amuseer je je zelfs bij mijn ode aan de grote kleine man. In alle bescheidenheid met een stille buiging voor de grote meester.

Lieve mensen, geniet even van Toon:

KOM KIJKEN EN RESERVEER VIA THEATER PEPIJN!

dankuwel, alstublieft…

Alice Verheij © 2010

Het Haags Kleinkunst Festival wordt georganiseerd door het Koorenhuis onder de inspirerende leiding van Elisabeth Boor. Meer informatie vindt je hier.