Wedstrijdje

Wie weet waar dit op een gevel staat trakteer ik op een stadswandeling met koffie en taart bij Juni, in juni, in Den Haag…

Het zijn dichtregels uit het begin van de vorige eeuw die zowel bij die tijd als het gebouw waarop ze staan alle recht doen. Vijfentwintig jaar geleden liep ik dat gebouw binnen om daarna te starten in mijn eerste baan.

Alice

Advertenties

7 thoughts on “Wedstrijdje

 1. Voor zover ik kan zien ben ik het Pride weekend nog vrij. Ik heb geen zin om naar die stomme Roze Amersfoort dag te gaan – doe al genoeg. Dus als het weer een beetje lief is …

 2. Op de kop van het Noordeinde is het Scheveningse Veer. Aan de andere kant van de gracht schuin tegenover de Koninklijke Stallen staat het voormalige hoofdkantoor van de Centrale Directie van de PTT:

  1920 Kortenaerkade 11 en 12
  Knuttel Granpré Molière Bremer

  Omstreeks 1919 is het aantal personeelsleden op het hoofdbestuursgebouw van PTT in Den Haag enorm toegenomen en uitgewaaierd over verschillende gebouwen aan de Parkstraat, de nabijgelegen Kazernestraat en het Noordeinde. Het plan ontstaat om alle afdelingen samen te brengen in een nieuw gebouw. Dit worden twee monumentale panden aan de Kortenaerkade 11 en 12 naar ontwerp van D.E.C. Knuttel, M.J. Granpré Molière en G.C. Bremer.

  EIGENSCHAPPEN materiaal natuursteen
  locatie Kortenaerkade 11-12, Den Haag
  in gebruik vanaf 1920 tot 1989
  KNUTTEL GRANPRÉ MOLIÈRE BREMER
  KORTENAERKADE 11 EN 12
  U-vormige plattegrond

  Na vele jaren onderhandelen met de gemeente wordt de grond in 1914 eigendom van het Rijk. Het plan voor het nieuwe hoofdbestuursgebouw aan de Kortenaerkade 11 en 12 onder leiding van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel kan nu worden uitgewerkt. Het nevengebouw (nr. 11) heeft een U-vormige plattegrond met in het midden een hoofdingang. Het gebouw heeft vier etages die voor het merendeel in beslag worden genomen door kantoren.

  Monumentaal entree
  Nadat in 1920 het ontwerp voor nr. 12 wordt goedgekeurd, begint de bouw van het hoofdgebouw. Dit complex heeft een vierkante plattegrond met een binnenplaats en heeft net als het nevengebouw vier kantooretages, een souterrain en een kapverdieping. Ook dit pand heeft in het midden van de gevel een monumentale hoofdingang. In de gevel van dit pand is veel natuursteen gebruikt en de ingang is voorzien van beeldhouwwerk van J.P.H. van Lunteren.

  Onderling verbonden
  Kortenaerkade 11 en 12 zijn met een tunnel en een luchtbrug op de eerste etage met elkaar verbonden.
  In 1920 neemt het bestuur van de Technische Dienst als eerste zijn intrek in het nieuwe gebouw. Pas in de loop van 1923 vestigen de overige afdelingen van het hoofdbestuur zich op de Kortenaerkade.

  Uitbreiding
  PTT groeit flink in de jaren tot aan de verzelfstandiging en breidt uit naar andere panden in de buurt van de Kortenaerkade 11 en 12, onder andere naar Zeestraat 5. Vanaf 1985 verhuist de Centrale Directie der PTT naar nieuwbouw aan de prinses Beatrixlaan. De gebouwen aan de Kortenaerkade zijn sinds begin jaren negentig van de twintigste eeuw in gebruik bij andere bedrijven.

  OVER DE VORMGEVING
  1920 TOT 1930
  De jaren twintig zijn wat betreft kunst en vormgeving zeer vruchtbaar en vernieuwend, ook voor PTT. J.F. van Royen beïnvloedt de vormgeving door het uitzetten van opdrachten aan kunstenaars. Er ontstaan nieuwe richtingen in de kunst, zoals het constructivisme, De Stijl, dada, Nieuwe Zakelijkheid en het surrealisme. Bij PTT is de vormgeving nog voor een groot deel geënt op art nouveau en de decoratieve vormen van de Amsterdamse School.

  Nu Van Royen een zo belangrijke functie bij de PTT heeft ingenomen, wordt zijn invloed steeds duidelijker zichtbaar. In 1922 wordt Van Royen tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging Voor Ambachts- en Nijverheids Kunst (VANK). Dit betekent dat hij vanuit zijn positie bij de PTT veel voor de kunstenaars in Nederland kan doen.

  Vanaf 1921 krijgt men de behoefte het emissiebeleid te veranderen en de oude, nog in voorraad zijnde, permanente zegels te vervangen door nieuwe permanente emissies. Kunstenaars als Willem van Konijnenburg, Jan Toorop, Jan Veth, P.A.H. Hofman, C.A. Lion Cachet, Anton Molkenboer en Chris Lebeau maken ontwerpen op klassieke wijze en in De Stijl van de Nieuwe Kunst.

  De stilering begint aan het eind van de jaren twintig te verdwijnen en het meer illustratieve komt ervoor in de plaats, zoals in de zegels van Kamerlingh Onnes, Fokko Mees, Van der Vossen en Jan Sluyters is te zien.

  In 1924 zet architect en rijksbouwmeester J. Crouwel, een gematigd aanhanger van de Amsterdamse School, het PTT-postkantoor neer aan de Neude in Utrecht. Het gebouw is rijkelijk versierd met beelden en ornamenten van beeldhouwer Van den Eynde.

  Meubilair, brievenbussen en informatieborden bij postkantoren worden vernieuwd. Van Royen zorgt voor een sfeer die herkenbaar is, een soort ‘corporate identity’. Het typografisch strakke werk van Nicolaas de Koo levert hieraan een grote bijdrage.

  Bron: TNT Post

 3. Je schreeef: “Mis. Terwijl je er ongetwijfeld vaak langs gekomen zult zijn”……………….da’s lachen!!! IK weet niet eens waar de Kortenaerkade ligt.
  Met het schaamrood op de kaken ga ik het straks eens opzoeken.
  Leuk dat mevr. Vreer het goed had!

 4. PTT/KPN DenHaag, Koningskade ofzo …? We zijn er samen vorig jaar lagnsgelopen, geparkeerd ook geloof ik. Dat is wel een gebouw ervoor…. Je vertelde nog wat over het gebouw en dat je er gewerkt had ..

  • Gefeliciteerd Vreer!
   Het is inderdaad het gebouw aan de Kortenaerkade. Het oude hoofdkantoor van de Centrale Directie van de PTT. Ik heb er mijn psychologische test gedaan bij de medische dienst.

   De tekst op de gevel refereert aan de eerste radioverbinding tussen Nederland (Radio Kootwijk) en Indonesië (Bandoeng) via de korte golf.

   Dus dat wordt een gearmde stadswandeling met koffie en gebak. Ik heb er nu al zin in!

   Liefs,
   Alice

Reacties zijn gesloten.