Freek, Freek! Waar ben je nu we je nodig hebben?

De nu beroemde DutchDress waarmee Bavaria Budweiser voor schut zet.

Morgen is het zover. De dag van het monsterproces in Zuid-Afrika waar de twee Bavaria-babes (en o, wat zijn ze leuk in die jurkjes) voor de rechter-FIFA-vazal worden gesleept wegens hun grove misdaad. Onvoorstelbaar dat deze vrouwen denken zomaar een oranje jurkje van een andere biersponsor dan de WK hoofdsponsor Budweiser aan te mogen trekken in een voetbalstadion. Schaamteloze concurrentie van de grote Amerikaanse brouwer van ‘Bud’. De twee meiden die voor de rechter moeten komen omdat Bavaria hun hotelkamer had betaald en de conclusie van de FIFA-aanklager is dat zij dus een commerciële actie uitvoerden hebben de volgende verklaring afgegeven:

Dit is een persbericht van Barbara en Mirte vanuit Zuid-Afrika
Wij sturen deze verklaring, omdat we minder aandacht van de pers willen hier in Zuid-Afrika. U kunt deze verklaring gebruiken om de wereld te laten weten het OK met ons gaat.

Wat is begonnen als een leuk uitstapje naar het WK is veranderd in een enorme intimidatie door de FIFA. We werden vastgehouden en vier uur lang ondervraagd in de vrieskou na de wedstrijd. Twee dagen later werden we van ons bed gelicht en woensdagochtend kregen we te horen dat we zijn beschuldigd van crimineel handelen in het Soccer City Stadium. Onze paspoorten werden ingenomen en we moeten 22 juni voor de Zuid-Afrikaanse rechter verschijnen.

Je wilt je echt niet weten wat er met gebeurt, als officials van de FIFA maar blijven zeggen dat er zes maanden gevangenisstraf boven je hoofd hangt. De eerste dagen waren we echt in shock. We kregen te horen dat we niet weg mochten lopen, anders zouden we worden neergeschoten.

Maar Bavaria heeft ons geholpen om de beste advocaten te krijgen en we voelen ons gesteund door Bavaria. We krijgen veel telefoontjes en steun van vrienden en familie en de wereld ziet er nu beter uit. We geloven echt in de goede afloop. We denken dat dit binnenkort allemaal voorbij zal zijn. Kun je je voorstellen dat je naar de gevangenis moet voor het dragen van een oranje jurk? Hoe zit het met alle supporters in shirtjes met merknamen die geen sponsor van de FIFA zijn? Zijn die ook naar de gevangenis gebracht? Het WK is zeker geen feest meer voor ons. We willen de wedstrijden graag in een oranje jurk thuis bekijken. Laten we hopen dat we dat zo spoedig mogelijk kunnen doen…. Duimen maar!

Barbara en Mirte, Jo’burg 16-6

Overal ontstaan initiatieven om de meiden te beschermen tegen de juridische FIFA terreur en ze te behoeden voor een ongewilde vakantie in een Zuid-Afrikaanse gevangenis. Niet op water en brood maar op Budweiser en brood ongetwijfeld. Ko en Jo van zijn een actie begonnen tegen de FIFA onder de noemer ‘Free Barbara’ zo meldt de Pers. Het jurkje bedacht door de creatieve meiden van Blanco&Co en Don’t tell mom, twee femme eenpitters die elkaar vonden in het ontwerpen van leuke campagnes en die aan de vrouw brachten bij in dit geval Bavaria. Het idee was een modern-feministisch getinte actie tegen het gebrek aan leuke, sexy kleding voor de dames tijdens het al te macho voetbalwereldje. Een pracht actie natuurlijk want als vrouwen vrouw is er nu voor mij tenminste ook weer wat te genieten. Ik val immers niet voor voetbalmannen maar wel voor voetbalvrouwen, maar dat terzijde.

Helaas is er nog geen solidariteitsactie van de Nederlandse voetbalvrouwen ontstaan, ongetwijfeld omdat de commerciële belangen van de KNVB en het Nederlands elftal een confrontatie met de Blattermaffia aan te gaan. Silvie en al die andere meiden, ze zijn wel leuk, maar aan lef ontbreekt het de luxe poezen blijkbaar. In ieder geval aan solidariteit met de Bavaria-babes.

Barbara en Mirte, de door de FIFA-maffia vervolgde Hollandse deernen.

Nog erger, en dat hindert me misschien nog wel het meest, ons nationale voetbalkampioenschap geweten Freek de Jonge heb ik er ook nog niet over gehoord. Geen oproep tot een boycot van het WK, geen oproep tot protesten voor de Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse ambassades. Geen oproep tot rituele verbranding van FIFA vlaggen of een guerilla actie om alle voetballen die er maar te vinden zijn lek te prikken. Geen oproep om middenstippen en cornervlaggen te roven of doelnetten te pikken en daarmee de Zuid-Afrikaanse ambassade behangen. Freek, jongen, waar ben je? We missen je. De babes hebben je nodig!

Dus begin ik maar mijn soloactie, veilig op de bank. Geen wedstrijden meer kijken van andere ploegen dan het Nederlands elftal en hun directe tegenstander. De Zuid-Afrikaanse contra-apartheidsvlag zal bij mij niet wapperen. FIFA zal door mij voortaan als FIFA-maffia betiteld worden en als de meiden veroordeeld worden ga ik hoogstpersoonlijk voor de Zuid-Afrikaanse ambassade protesteren. Tenminste als iemand een Bavaria-jurkje voor me heeft. En Freek nodig ik uit! Enne, ik beloof plechtig geen Budweiser meer te drinken. Ik hoef dat Amerikaanse bocht niet meer en ga nú een Bavje kopen!

Alice Verheij © 2010

6 thoughts on “Freek, Freek! Waar ben je nu we je nodig hebben?

 1. O ja, de nieuwe naam van Budweiser is ‘butt-wijzer’ en dat is precies wat we zouden moeten doen. ‘Up theirs!’.

  En ik hou acuut weer heel veel van Youp!

 2. Dat weet wel ik Merel.

  Maar dat wil niet zeggen dat de FIFA-maffia zich inderdaad als een boven de wet gestelde verwende kapitalistische rottige gestoorde organisatie gedraagt. Het wil ook niet zeggen dat we dit soort achterlijk gedrag van die organisatie EN van de Zuid-Afrikaanse op geld beluste regering zomaar over zijn kant moeten laten gaan. Het is een al te belachelijke situatie die alleen maar ontstaan is omwille van de over commerciële instelling van het voetbal. De KNVB is gewoon ook een ordinaire commerciële onderneming met voetbal als product. De sport en het spel zijn allang verdwenen. De FIFA-maffia is een financieel terroristische organisatie die mede verantwoordelijk is voor kinderarbeid in Azië, de uitmelking van de bevolking in Zuid-Afrika. De manier waarop de stewards (merendeels donkere Afrikanen) zijn belazerd en bedrogen is schandalig. De FIFA wast zijn handen in onschuld. Het voetbal is door de FIFA volledig gecorrumpeerd en als ze dan eens een prikje krijgen maken ze gebruik van maffiose aanpak van vrouwen? Stelletje lafaards zijn het!

  Ik vind voetbal best leuk om naar te kijken maar met dit soort FIFA-maffia gedrag in het achterhoofd is de lol er snel af.

  EN IK WIL OOK ZO’N JURKJE!

 3. The Star citeert ene Barbara Kastein, die vertelt hoe zij werd meegenomen: “In de tweede helft werden we omsingeld door veertig stewards en gedwongen het stadion te verlaten.” De Pers heeft wel de goede achternaam van het “aanspreekpunt” van de groep vrouwen, Barbara Castelein. Haar LinkedIn profiel verraadt dat ze zeer ervaren marketeer en verkoopster van kleding is, onder andere van het merk Supertrash, de maker van het beruchte jurkje.Freek horen we dus niet maar YOUP wel zie
  http://weblogs.nrc.nl/youp/2010/06/19/budler/

 4. Beide ‘meiden’ hebben een reclame-bureau dat zich specialiseert in ‘ambush’ marketing. Alle publiciteit die ze krijgen is reclame voor Bavaria. Dat is niet erg. Dat is erg leuk zelfs. Bavaria is zoveel leuker bier dan Butwijzer toch?

  Deze ‘meiden’ zijn echter geen slachtoffer. Want voor alle aandacht die dit oproept in de pers/media krijgen ze betaald. Dat is hun werk. Zelfs hun ‘persbericht’ is reclame voor Bavaria en natuurlijk voor hun eigen “ambush” marketingbureau.

  Het zou pas echt sneu voor ze zijn als niemand aandacht voor ze had…

  Geef mij zo’n jurkje….

Reacties zijn gesloten.