Waanzin


Met dank aan RTV Noord voor dit interview uit 2005

Hoe ‘hard’ is een man die het liefste naar de Sound of Music kijkt en in zijn slaapkamer de tijd passeert met schrijfgerei en een telmachientje? Hoe hard is een man die als homoman verhuisde van Norg naar Groningen omdat hij ter plekke als homo uitgekotst werd? Hoe hard is een man die er van houdt om telkens iets nieuws te beginnen?

Hoe zacht is een man die kroegen opzet, uitbouwt en hoe zacht is een man die de handigheid heeft zelf buiten schot te blijven wanneer zo’n zaak het niet redt? Hoe zacht is een man die een oorlog voert met de grootste brouwerij in het land, en met nog eentje en met zijn koffieleverancier en het er op aan laat komen. Hoe zacht is een man die een imperium bouwt?

Hoe triest is een man die zonder relatie naar eigen zeggen zeven dagen in de week zou werken? Hoe triest is hij als hij een extra zware voordeur in zijn huis laat zetten en hoge hekken denkt nodig te hebben tegen kwaadwillenden? Hoe triest is een man die met meer dan honderd miljoen waarde zich van het leven beroofd als er de dreiging is dat hij ongeveer de helft van zijn kapitaal gaat verliezen? Hoe triest is een man als zijn leven bestond uit de jacht op geld en de grenzen er niet meer waren?

Sjoerd Kooistra. Eigenlijk gewoon erg jammer dat iemand zo kan verworden. Maar zijn wij zoveel anders?

Alice Verheij © 2010

Advertenties