Gevangen in Iran.

Via FaceBook ben ik uitgenodigd om vrijdagavond in Amsterdam te komen kijken, luisteren en praten in Schijnheilig. Schijnheilig is een krakersgroep met een grote maatschappelijke betrokkenheid bij een ieder die op welke wijze dan ook naar de randen van de maatschappij is geduwd en die zich bezig houden met zaken die meer aandacht in de maatschappij vragen.

Zo ook vrijdag wanneer Shon Meckfessel komt. Hij is een goede vriend van Sarah Shourd, Shane Bauer en Josh Fattal. Drie jonge Amerikanen die sinds 2009 in Iran gevangen zitten. De drie zijn al jaren in het Midden Oosten en zijn activistisch. Ze richten zich tegen oorlog, onderdrukking en achterstand. Ze zijn tegen de Amerikaanse oorlogshandelingen in de regio. Ze zijn door Iran gearresteerd op verdenking van spionage bij de grens tussen Irak en Iran. Tenminste, dat lijkt het verhaal te zijn dat Iran verteld. Maar misschien belangrijker: het zijn Amerikanen en dat kan je maar beter niet zijn in die gebieden. Ze zijn gearresteerd in Irak door een Iraanse legereenheid die Irak in trok. Bij het stadje Sulemaiya in Noord Irak om precies te zijn.

Met hun werk hielpen ze onder andere vluchtelingen. Door zichtbaar te maken wat hun leefomstandigheden zijn in bijvoorbeeld Syrië. Op Vimeo staat bijvoorbeeld een documentaire van Jocelyn Vardey waarin zij de situatie van die groep laat zien (die zich ontwikkelende tragedie rond Irakezen in Syrië ontvouwd zich onder het gesloten oog van de wereld) en waarin Sarah geïnterviewd wordt voor haar gevangenname.

De werkelijke redenen waarom de Iraanse overheid deze drie gevangen houdt zijn niet bekend. De spionage beschuldiging is een cover-up. De kans is natuurlijk groot dat Iran de misstanden in ‘bevriende’ landen als Syrië niet zichtbaar wil laten maken. Veel meer dan dit weet ik niet over de drie maar het is ernstig genoeg om me er in te verdiepen. Als het enigszins kan (en ik er de energie voor heb) ga ik vrijdag naar Schijnheilig om zelf te zien en horen wat de situatie rond Sarah, Shane en Josh is. Vrijdag zal Shon films, foto’s en artikelen laten zien die de drie maakten over sociaal onrecht in Irak, Palestina, Darfur, Mexico en de V.S. in een poging om door middel van een tournee door Europa de drie onder aandacht te brengen van de media en de politiek. De dag voor hun arrestatie was hij nog bij hun.

Op 19 mei mochten na langdurige diplomatieke contacten de moeders van de drie naar Iran om hun kinderen te bezoeken. De manier waarop dat gebeurde (met name de overtrokken Islamitische kleding die zelfs in Iran nauwelijks op die wijze gedragen wordt) laat aan de ene kant zien hoever moeders gaan voor hun kinderen en aan de andere kant hoe slecht westerlingen op de hoogte zijn van wat ze mogen verwachten in landen als Iran. De hele situatie rond de drie is bizar. De uitspraak dat zijn aan het hiken waarin in het gebied is twijfelachtig. Hiken in een dergelijk gebied waar zeer regelmatig confrontaties tussen het Iraakse leger en Iraanse legereenheden plaatsvinden? De kans is veel groter dat de drie ex Berkeley-studenten met Amerikaanse overmoed in een gebied zijn gekomen waar ze beter niet naar toe hadden kunnen gaan omdat ze Amerikaans zijn. Natuurlijk zijn ze, gegeven hun eerdere werk, niet zonder doel in de regio geweest.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

Alice Verheij © 2010

Advertenties

One thought on “Gevangen in Iran.

Reacties zijn gesloten.