LGBT rechten en de gay pride.

Na een terechte terechtwijzing heb ik onderstaande tekst terecht aangepast. ILGA natuurlijk, niet Amnesty. Gevolgje van nachtwerk?

ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender & Intersex Association) heeft niet al te lang terug een kaart geproduceerd die de stand van zaken laat zien van de LGBTI-whatever rechten (lastig hoor, is het nu LGB, LGBT, LGBT of zelfs LGBTIQQA?). Voor wie geen jota vat van die rare afkortingen: het staat voor alles en iedereen die niet conformeert aan het beeld heteroman of heterovrouw. Dat zijn nogal wat mensen wereldwijd. Je kan er met gemak Europa mee volstoppen als we allemaal bij elkaar zouden gaan wonen.

De kaart is schokkend. Hoe schokkend wordt duidelijk als je niet kleurenblind bent. Alle koude kleuren (blauw, paars en grijs) duiden op vervolging en/of afwezigheid van beschermende wetgeving. De warme kleuren groen, geel, oranje en rood op min of meer vrijheid en de aanwezigheid van beschermende wetgeving. Ons kikkerlandje is rood-geel gearceerd en dat is heel erg goed (in vergelijking met de rest van de wereld).

Zoals op alles wat in dit aandachtsgebied wordt geproduceerd door goed bedoelende mensen is er op de kaart de nodige kritiek los te laten. Het beeld dat het in dit landje goed gesteld zou zijn met de wetgeving op dit gebied is niet correct voor de T in de afkorting LGBTI en dat is best een behoorlijke blunder. Want zoals al eerder geschreven, de mensenrechten van transgenders worden in Nederland nu juist niet gerespecteerd door de overheid. De wetgeving is zelfs in flagrante tegenspraak met de mensenrechten en de Yogyakarta Principles die diezelfde overheid zegt te respecteren.

Maar goed, het gaat om het algemene beeld. Dat beeld is schokkend. In het overgrote deel van de wereld ben je als queer, interseksueel, transgender, biseksueel, homo of lesbienne (laten we de opsomming voor de grap maar eens andersom doen) je leven niet zeker. Soms beperkt het zich door afwezigheid van gelijke rechten maar vaak gaat het om zachte of harde discriminatie en onderdrukking en overheidsgeweld. Zo vlag voor de aanstaande gay pride in Amsterdam, waar de halve hetero wereld natuurlijk weer over tekeer zal gaan, is het weleens goed om die kaart van nabij te bekijken. Klik er maar eens op en het ding vergroot zich tot een goed leesbaar formaat zodat je je rot kunt schrikken.

Mij ontgaat het nog steeds, en met mij veel anderen, waarom mensen zo in elkaar zitten dat ze het leven van hun collegamensen onmogelijk maken. Of ze zelfs de vrijheid of het leven ontnemen. Het stemt verdrietig dat na decennia emancipatie in het westen zelfs een land als de V.S. nog steeds uitblinkt door afwezigheid van gezonde wetgeving. So far voor de beschaafde wereld die Amerika maar al te vaak pretendeert te vertegenwoordigen. Het is beschamend hoe de mensheid ervoor staat. Hele continenten presteren het om een deel van hun inwoners te onderdrukken, kwetsen en soms zelfs vermoorden. Afrika en de Arabische en klein Aziatische landen staan er bepaald niet fraai op wat dat betreft. In dit geval is het wel degelijk het gevolg van de invloed van de Islam en het Christendom die los van elkaar uitblinken in onderdrukking van ‘ons soort mensen’.

Neem nu de hypocrisie van een land als Iran. Die ayatollah Khomeini stond ooit decennia terug al mensen toe om het geslacht aan te passen. Nou ja, niet allemaal natuurlijk en uitsluitend van man naar vrouw. Die vrouw moest zich dan overigens wel nadrukkelijk conform de Sharia wetgeving gaan gedragen en zich net als de andere vrouwen volgens de strenge Islamitische normen kleden. Fysiek als vrouw geboren en een geslachtsaanpassing naar man doormaken mocht echter niet. De achterliggende gedacht? De vrouw is minder dan de man en degraderen mag, maar een vrouw die een man wordt? Dat kan natuurlijk niet. Veel van de geslachtsaanpassende operaties die in Teheran worden uitgevoerd zijn operaties die homoseksuele mannen ondergaan om te kunnen samenleven met een andere man. Hoe krom kan het zijn?

Het is maar een voorbeeld van de gestoorde hypocrisie van religieuze fundamentalisten die de dienst uitmaken in hun uithoek van de wereld. Is het westen beter? Niet als we kijken naar de drama’s in de Amerikaanse samenleving rond het same sex marriage. Niet als we kijken naar het geweld tegen LGBT mensen in Zuid-Amerika, Zuid-Oost Europa, de Balkan, de voormalige Sovjet Unie en landen als Polen en de Baltische staten en China en Zuid-Oost Azië en Indonesië.

Het is triest gesteld met de mensheid. Gegeven dat zo’n vijftien procent (of meer) van de wereldbevolking in de genoemde groepen valt (en dat is nogal defensief geschat) is het toch al te bar dat die geen normaal rustig leven kunnen leiden door hun genderidentiteit of seksuele voorkeur. Het zou ons kwaad moeten maken. Het zou ook de hetero’s moeten raken dat dit het geval is. Ook in Nederland. Maar wat doen we? In ons landje valt de halve heterowereld massaal over een stel meiden die een andere kijk op de vrouwelijke seksualiteit aan de orde stellen (Cumshots in Amsterdam). Hetero en conservatief homo Nederland windt zich meer op over het aan bod laten komen van vrouwenporno dan over de moorden op homoseksuelen in de genoemde landen. ‘Ver van het bed’ wellicht maar het gaat dan niet over seks wat diezelfde hetero’s en conservatieve homo’s zelf ongetwijfeld ook erg plezierig vinden maar het gaat over de vrijheid van bestaan.

Dat ILGA zo’n kaart moet maken om de ogen te openen is al erg genoeg. Dat de media er vervolgens het zwijgen toe doen en dat we in onze maatschappij ons laten afleiden door randverschijnselen is nog veel erger.

Dus, beste hetero, gay, queer of whatever, als je nu een probleem hebt met die al te vrolijke gay pride ga dan eens bij jezelf te rade. Denk eens na of je die irritatie of boosheid niet veel beter kan besteden aan de rotzooi in de wereld die via de kaart van ILGA een beetje zichtbaar wordt. Ga eens naar die Pride toe en zie dat die ‘anderen’ in het algemeen vredelievend staan tegenover andere mensen. Pak een biertje of wijntje met ons en bedenk hoe jij iets kan bijdragen aan een verbetering van het leven van al die mensen die geen gay pride kunnen houden zonder in elkaar geslagen, beschimpt of vermoord te worden. Sta nu eens niet langs de zijlijn.

Alice © 2010

Advertenties

8 thoughts on “LGBT rechten en de gay pride.

 1. @Helena
  Dat ‘onderzoek’ van Hivos is gebaseerd op een anonieme enquete op hun website waar ze dit soort vergaande conclusies uit trekken. De enquete kan meerdere malen door dezelfde persoon worden ingevuld (geen IP check) en is anoniem. Het gevolg is dat elke recalcitrante puber die enquete kan saboteren. Daarbij komt dat de vraagstelling tendensieus is. Zo is er een vraag over het homohuwelijk waarbij de invuller niet het begrip huwelijk op zich kan afwijzen.
  Het is een ontstellend onwetenschappelijke en manipuleerbare enquete. Met dat in het achterhoofd en de drang van sommige mensen om dit soort enquetes op rare manieren in te vullen puur voor de (eigen) lol is het schandelijk dat Hivos hier conclusies uit trekt.

  Het percentage van 10% is dus volslagen onbewezen. Een uit de lucht gegrepen getal zonder goede onderbouwing. Ik geloof het dus ook niet. Het zou de journalistiek – ook in België – sieren om ‘feiten’ te checken voor publicatie. Dat is niet gebeurd en daarmee is deze berichtgeving onjuist en contraproductief. Het schept een sfeer die er niet is en die we niet willen. Zowel Hivos als de HLN zouden zich eens achter de oren moeten krabben waar ze mee bezig zijn.

  C’est stupide!

  Alice.

 2. Hey,

  Wat een mooi stukje. Zet me weer even met beide benen op de grond. Wat heb ik toch een geluk in dit landje te wonen en bij te kunnen dragen t daar beter te maken en hier nog beter te maken (haha, toch maar weer uit die luie stoel komen).

  Fijn weekend!

  • Zelf zal ik dit weekend niet bij de Pride zijn anders dan als toeschouwer. Rouw verhindert deelname omdat ik niet kan feesten nu. Maar ik wens iedereen geweldige dagen. Be gay, be proud, be out.

   Op de liefde!

 3. Van mij mag iedereen zijn zoals ie is.
  Zal er geen vinger, boze blik of wat dan ook naar uitsteken.

  Alleen begrijp ik niet helemaal de gay pride.
  Is het om aandacht te vragen voor het “anders” zijn?
  Is het om respect af te dwingen?
  Of erkenning?

  Indrukwekkend om de kaart te zien.

  • Beste M,

   De Gay Pride hoef je niet te begrijpen. Hoogstens in te zien dat het niets anders is dan een openbaar feest van, voor en door de gay community. De rest van het jaar zijn er genoeg feestjes voor iedereen en eerlijk is eerlijk, hetero feestjes zegt niemand wat over en vindt niemand iets van maar een gay feestje schijnt iedereen altijd iets van te moeten vinden. Zelf zeg ik dan altijd dat als men iets vindt het maar naar de afdeling gevonden voorwerpen moet worden gebracht.
   Dus wat mij betreft hoef je er niets van te vinden. Zoeken naar redenen voor een Pride is overigens heel erg eenvoudig. Kwestie van historisch inzicht. Kijk de film ‘Milk’ en je begrijpt. Het is echt niet zo moeilijk om te zien waarom LGBT-whatever mensen jaarlijks eens goed laten zien dat ze er zijn. Vergeet niet: anders zijn is echt niet zo geaccepteerd als je wellicht denkt.

   Liefs,
   Alice

  • Mais naturellement cheri(e). Aangepast. Uiteraard. Vanzelfsprekend. Natuurlijk.
   Bedankt voor de terechte terechtwijzing over mijn slordigheid van lezen van logo’s.

   Malice (jawel, ze schijnt weer opgedoken te zijn).

Reacties zijn gesloten.