Hoe het CDA Nederland uitlevert aan de PVV (update).

Update 31 juli.

Zoals het er nu voorstaat is de democratie in Nederland morsdood als het aan VVD en CDA ligt. Ze denken werkelijk een minderheidskabinet te kunnen gaan vormen met ‘gedoogsteun’ van de PVV. Het CDA wil niet in één kabinet met de PVV maar regeren met gedoogsteun van de PVV zien ze wel als mogelijkheid. Gekker kan het niet worden! Gedoogsteun? Is het CDA vergeten hoe Wilders in de kamer sprak over het CDA in de afgelopen kabinetsperioden? Gedoogd worden door een partij als de PVV is je laten gijzelen door Wilders c.s.. Dat is niet alleen politiek volslagen idioot en politieke zelfmoord van Verhagen en in zijn kielzog dat CDA maar het is ook immoreel. Niet mee willen regeren maar wel aan de xenofobe leiband lopen van de PVV? Verhagen heeft of teveel gedronken of te lang in de zon gezeten of last van een neurologische stoornis.

Met democratie heeft dat natuurlijk niets meer te maken. Een minderheidskabinet wat echt niet door de volledige achterban in de samenstelling VVD-CDA zal gaan regeren over een meerderheid? Een kabinet met in ieder geval minder dan 34,3% van de stemmen? Minder dan grofweg een derde van de kiezers vertegenwoordigen en dan de politieke wil opleggen aan de hele bevolking. Onder regie van de PVV die voor wat betreft de vrijheid van de burgers draconische maatregelen afdwingt van die minderheidsregering?

Als er dan een minderheidsregering kan komen dan kan dat net zo gemakkelijk PvdA, D66, GroenLinks zijn met gedoogsteun van de VVD. Dat levert immers een kabinet met 50 directe en in totaal 81 indirecte zetels op tegen de VVD-CDA combinatie met 52 directe en slechts 76 indirecte zetels op. Als we dan toch de democratie verkwanselen, doe het dan over links. Of beter nog, maak een coalitie van de VVD, Partij van de Dieren, Christen Unie en SGP. Met gedoogsteun van die mallotige CDA. Net zo onzinnig als wat de heren nu denken uit te halen.

Het CDA in de persoon van Verhagen doet nu al de titel van deze tekst gestand. Schande!

De verkiezingen zijn afgesloten met een onvoorstelbaar lastige uitkomst. Die uitkomst is vooral lastig omdat de partijen die gegeven die uitslag het beste met elkaar aan de slag zouden gaan gedurende de campagne elkaar het leven zuur hebben gemaakt. Het gaat dan vooral over de VVD en de PvdA. De twee grote partijen uit het oude politieke zuilensysteem.

Het CDA was de grote verliezer, de SP verloor ook stevig en dus was het niet meer dan logisch dat de winnaars met elkaar om de tafel zouden gaan. En zo gebeurde. Tenminste, min of meer want de grootste winnaar, de PVV, werd bij de onderhandelingen weggehouden door eerste het CDA onder leiding van verliezend demissionair minister Verhagen en later door de VDD in de persoon van Rutte die het Wilders welhaast onmogelijk maakte om mee te praten. Exit een vooral rechts kabinet met VVD, PVV en CDA.

Stap twee in de stoelendans was de poging Paars-plus, een kabinet aan de linkerzijde waarbij de VDD aan de slag ging met D66, GroenLinks en de PvdA. Maar Cohen en Rutte hielden elkaar in de campagne op meer dan armslengte en uiteindelijk bleken ‘de verschillen onoverbrugbaar’. D66 en GroenLinks hadden het nakijken naar een door hun zo fel gewilde coalitie. Oorzaken waren natuurlijk de enorme afstand op economisch gebied tussen de VVD en met name de PvdA en GroenLinks. De PvdA als leidende partij naast de VVD zou teveel moeten inleveren om de VDD in het kabinet te halen en de VVD zou juist veel moeten binnenhalen om geen probleem met de eigen achterban te krijgen. Paars-plus mocht niet zo zijn. Helaas.

En dus praten de grote winnaars VDD en PVV nu wederom met het CDA. Het CDA dat gelokt door de machtspositie van de noodzakelijke derde en gewend aan het regeringspluche alsnog met de PVV aan tafel is geschoven. Tegen de wens van de eigen achterban in die niks van die PVV moet hebben. En daarmee dreigt er een kabinet te ontstaan dat nadrukkelijk aan de rechterkant van het spectrum komt te hangen. Het CDA zal heel wat toe moeten geven aan de PVV met als gevolg dat door de afwezigheid van GroenLinks, D66 en PvdA in de coalitie minderheden in dit land het zwaar zullen krijgen. Hetzelfde geld voor mensen die van weinig moeten rondkomen want een verbinding tussen deze drie partijen beloofd een keihard economisch beleid.

Het CDA stelt zichzelf in de positie dat ze gemakkelijk verantwoordelijk wordt voor de samenstelling van een dergelijk kabinet waarbij zaken als sociale rechtvaardigheid, mensenrechten, naastenliefde voor minderheden en minder bedeelden, zorg voor het milieu  en verbetering van onderwijs en zorg naar een derde plan schuiven achter het oppoetsen van de economie en het verder beperken van vrijheden voor minderheden. Het is een grim vooruitzicht dat in vier jaar tijd dit land zal veranderen van een vertroebelt land naar een eng en streng land. Een land waar de vrijheden van de burger gemakkelijk worden opgegeven ten gunste van islamofobie, xenofobie en economisch gewin van de bovenlaag van de samenleving. Het dreigt een land te worden waarin ik niet wil wonen.

Het CDA, de grote verliezer die geen enkel moreel recht op regeren meer heeft, bezit de sleutel tot het zwichten voor de druk van de opgehitste massa en de vorming van een VVD-PVV-CDA kabinet. Het bezit ook de sleutel om dat niet te laten gebeuren en te kiezen voor een rechtvaardiger samenleving die niet draait om angst en uitsluiting en die niet zwicht voor de macht van het grote geld. Zal het CDA de enige juiste morele keuze maken? Omarmt het CDA de eigen achterban of stoot ze die nog verder van zich af?

Komt zo’n kabinet niet dan zal ik opgelucht ademhalen en met mij vele anderen. Wat er dan wel moet komen is een lastige vraag. Wat mij betreft moeten dan met name de PvdA en de VDD hun verantwoordelijkheid nemen als grootste partijen en de handen ineen slaan. Compromissen sluiten en wederzijds punten inleveren om andere binnen te halen. Komt zo’n eng kabinet er wel dan zal het niet meer dan vier jaar duren voordat dit land de démasqué meemaakt van de PVV én het CDA. Ik verwacht dat het grote aantal impopulaire maatregelen van zo’n kabinet én de morele strijd in het CDA ervoor zullen gaan zorgen dat in dat geval dat CDA definitief gedecimeerd wordt tot een splinterpartij van het formaat Christen-Unie. De PVV verdwijnt vanzelf van het toneel door gebrek aan kwaliteit in de eigen gelederen én het besef dat onder hun achterban zal groeien dat ze een wolf gekoesterd hebben.

Wat gaat het CDA doen? Levert het Nederland uit aan de paranoïde PVV of kiest het voor vrijheid voor iedereen?

Alice Verheij © 2010

Advertenties

6 thoughts on “Hoe het CDA Nederland uitlevert aan de PVV (update).

 1. Ik snap CDA en VVD niet. Wilders haalt hier iets binnen dat elke partij doet watertanden: aan de ene kant haalt hij een aantal politieke punten binnen en de politieke punten die hij niet binnen kan halen mag hij vanuit de kamer gaan bekritiseren. ’t Is -de- manier om de komende jaren groter te groeien als “underdog” waar zogenaamd niet naar geluisterd wordt, waarbij CDA en VVD de kop van jut blijven. Je moet toch knap kortzichtig zijn wil je als CDA/VVD in zo’n constructie stappen…

 2. Ik dacht dat kiezers Nederland hadden overgeleverd aan de PVV. Ik dacht dat de politiek het had laten afweten door niet of onvoldoende naar de zorgen van deze kiezers te luisteren. Ik dacht dat tijdens de verkiezingscampagne politici het drukker hadden met de ‘bestrijding’ van een persoon/partij, dan met het bieden van alternatieven om kiezers te bewegen een andere keuze te maken.
  Ik ben dus gewoon leek op dit gebied, da’s duidelijk. Ik bemerk dat het in dit soort zaken/processen gaat om ‘zondebokken’; vooral kijken naar verschillen, gewauwel over ‘breekpunten’ of ‘piketpaaltjes’ etc. Ondertussen is de beloofde ‘1 juli heeft Nederland een nieuwe regering’ niet waargemaakt. Dat irriteert me mateloos.

  • De kiezers zijn gemanipuleerd. Zoals in elk politiek systeem gebeurt. Democratie is niet de eenvoudige rechtstreekse vertaling van de aantallen stemmen naar de macht. Het is veel complexer. Want in hoeverre is de kiezer een worst voorgehouden en in hoeverre heeft die kiezer zich laten opjutten en is er sprake van slecht beredeneerde emotiestemmen?

   Rechtstreeks vertalen van stemmental naar machtsverhouding bracht Hitler aan de macht en Mussolini en dat soort types. Niks democratisch aan.

   Daarbij is het nog altijd een minderheid van de kiezers die PVV stemde. De meerderheid stemde op andere partijen. Die andere partijen lijken het voor wat betreft hun achterban eens met elkaar: niet met die PVV! Maar of de leiders van de partijen echt naar hun eigen achterban luisteren is nog maar de vraag.

 3. Mijn voorspelling is dat ze na drie maanden onderhandelen verklaren dat ze “alles hebben geprobeerd” maar dat het onmogelijk is om met de PVV samen te werken. Of, ze bakken ze tijdens de onderhandelingen in een blok cement en maken ze onschadelijk voor ze het regeringspluche bereikt hebben.

  Ik verwacht hoe dan ook geen schade voor het land.

Reacties zijn gesloten.