Politieke moraal anno 2010.

Ooit, jaren terug, was het nog weleens zo dat wanneer een partij een valse koers aan het varen was er fractieleden waren die hun conclusies trokken en als dissident aangaven zich niet aan de fractie-kadaver-discipline te houden of zelfs uit die fractie weggingen mét behoud van hun zetel.

Het CDA heeft daar een geschiedenis mee. In de periode 1977-1981 weigerde een zevental leden van de CDA fractie zich te binden aan een regeerakkoord op zeer principiële gronden. De ‘loyalisten’ Jan Nico Scholten, Stef Dijkman, Willem Aantjes, Bouke Beumer, Sytze Faber, Hans de Boer en Jan van Houwelingen gedoogden een kabinet maar eisten binnen de CDA fractie het recht van de volksvertegenwoordiger op om de eigen moraal te volgen. Dat wil zeggen tegen kabinetsbeleid stemmen wanneer zij dat nodig achtten. Zij gijzelden het kabinet dat nauwelijks eigen beleid kon voeren maar aan hun leiband liep om in het zadel te blijven.

Verhagen zou hier leren uit moeten trekken en meer politiek historisch besef hebben. Overigens stapten in 1983 Scholten en Dijkman uit de CDA fractie om een eigen tweemansfractie te vormen. Scholten vonden we later terug bij de PvdA. De groep van loyalisten eind zeventiger begin tachtiger jaren waren politiek gezien niet de minsten binnen de CDA fractie. Hoe economisch negatief hun keuze ook was, moreel gezien hielden ze hun ruggen recht.

Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Hoe anders zouden de onderhandeling in de formatie er aan toe gaan als er slechts één CDA-er de morele kracht heeft om de afwijzing van de PVV zo zwaar te nemen dat hij of zij weigert in te stemmen met een regeerakkoord. Wel met behoud van de eigen zetel natuurlijk, zelfs al zou dat resulteren in excommunicatie door de CDA fractie. De ‘meerderheid’ die de PVV gedoogsteun oplevert bij de minderheidscombine VVD-CDA zou verdampen. De zetelverdeling tussen regeringscoalitie met gedoogsteun en oppositie zou 75 tegen 75 worden. Weg meerderheid en dus ook zou er een absolute onmogelijkheid ontstaan voor de vorming van zo’n ondemocratisch minderheidskabinet.

Maar is er één CDA fractielid te vinden die moreel zo consequent in elkaar steekt dat hij of zij die stap neemt? De eigen politieke loopbaan in de waagschaal durft te stellen als gevolg van een principiële weigering zaken te doen met xenofobe parlementariërs? Als ik de fractieleden zo bekijk en de huidige fractiediscipline zie die er sinds decennia ingehamerd is, als ik bezie dat een parlementariër tegenwoordig zich niet meer als volksvertegenwoordiger gedraagt maar als schipperende en morele compromissen sluitende ‘teamplayer’, dan betwijfel ik de mogelijkheid.

Het zou wel een bijzonder aantrekkelijke mogelijkheid zijn. Een zieltogend CDA dat ten lange leste door eigen fractieleden teruggefloten wordt uit onderhandelingen waarmee men met geen mogelijkheid moreel en religieus gezien zich zou moeten durven te laten zien in de eigen kerken.

Gaat het gebeuren? Zal er een CDA-er opstaan die uit het juiste hout gesneden is? Die staat waarvoor hij of zij is gekozen? Die het hart op de juiste plaats heeft? Want ‘heb uw naasten lief’ is in combinatie met de PVV een politieke onmogelijkheid. Is er een 2010 versie van Jan Nico Scholten of één van die andere loyalisten van toen? Het huidige CDA ontkent die eigen kernwaarde op een bedroevende manier. Het gedraagt zich als een seculiere partij die vooral uit is op het regeringspluche. Dàt is de staat van het huidige CDA: christelijk moreel failliet.

Of misschien toch niet? In EO termen: er is hoop.

Alice Verheij © 2010

2 thoughts on “Politieke moraal anno 2010.

  1. Mijn mening is dat je de gehele 2e kamerleden gewoon naar huis kunt sturen. Overbodig! HET REGEERAKKOORD WORDT GEHANDHAAFT, onder alle omstandigheden. Hoezo democratie?
    Lees o.a. de kamerverslagen er eens op na uit 1998 toen de algemene weduwen- en wezenwet veranderd moest worden in de algemene nabestaandenwet. Geen enkel kamerlid was het ermee eens en hielden stuk voor stuk geweldige pleidooien om de wet niet te veranderen. Alleen toen er gestemd moest worden stemden ALLEN voor.

  2. Het zou een hele creatieve zet zijn. Ik hoop dat CDA’ers jouw site lezen en op ideëen gebracht worden!

Reacties zijn gesloten.