Breaking: draai in Californië mbt homohuwelijk.

The continuing story of… Nee, niet Peyton Place maar het verhaal van het juridische gevecht van de Californische LGBT beweging voor het homohuwelijk. In Californië is door een rechter Proposition 8 van tafel geveegd als zijnde ongondwettelijk. Een enorme zege voor de Gay Rights Movement.

bron: LA Times

Na jaren van juridische gevechten, referenda en verkiezingsstrijd over het onderwerp is zojuist door rechter Vaughn Walker een stevig onderbouwde uitspraak gedaan die als consequentie heeft dat Proposition 8, de wet die het homohuwelijk verbiedt, uitschakelt. De rechter acht het ongrondwettelijk en tegen alle principes rond gelijke rechten in gaand. De uitspraak zal zeker leiden tot een hernieuwde gang naar het hoogste gerechtshof, de Supreme Court.

De tegenstanders van het homohuwelijk zijn weer terug bij af. Daarmee is alle geld dat zij besteed hebben en dat via slinkse wegen heeft geleid tot een gruwelijke smeercampagne tegen het homohuwelijk vorig jaar ‘down the drain’. Het is geweldig nieuws voor Amerikaanse gays, de LGBT beweging in de V.S. en wereldwijd. Want als achtste economie er wereld is Californië niet te onderschatten als machtsfactor in de Amerikaanse politiek.

Zo langzamerhand wordt duidelijk dat het tijd wordt in de V.S. om te komen tot federale wetgeving op dit punt zodat er geen verschil meer is tussen de staten in de V.S. over dit onderwerp. De Amerikanen roepen immers om het hardst als iets in botsing komt met de grondwet. De Contitution is heilig in Amerika en leidend voor de inrichting van de samenleving.

De draai in Californië maakt een algemene vrijheid voor gays om te trouwen in de V.S. niet langer een utopie maar iets dat steeds dichter bij komt. Sinds de burgerrechten beweging en Harvey Milk heeft in de V.S. de Gay Rights Movement begrepen dat geduld en doorzettingsvermogen bepalend zijn voor onontkoombaar succes.

bron: LA Times. Christelijk Amerika verliest strijd om homohuwelijk.

Natuurlijk moet nu weer de hoogste rechter een uitspraak doen en opnieuw zal er een campagne voor Prop. 8 komen. Maar het zal deze keer nog moeilijker zijn voor de Bible Belt gestuurde anti homo campagnes om succesvol te zijn. Het geduld en de zin om geld te geven hiervoor neemt af bij hun achterban terwijl de kracht van de LGBT beweging niet verminderd. Op de lange termijn is de uitkomst duidelijk. Op de korte termijn is dit een prachtig resultaat en heeft deze rechter zich in ieder geval onsterfelijk gemaakt met zijn zo duidelijke uitspraak. Het belang wordt in deze toespraak van Kate Kendell, leider van het National Center of Lesbian Rights perfect weergegeven.

Meer hierover is te lezen in de LA Times en ongetwijfeld ook in de andere Amerikaanse media. Dit is de letterlijke tekst van de uitspraak van rechter Vaughn Walker:

Proposition 8 fails to advance any rational basis in singling out gay men and lesbians for denial of a marriage license. Indeed, the evidence shows Proposition 8 does nothing more than enshrine in the California Constitution the notion that opposite-sex couples are superior to same-sex couples.  Because California has no interest in discriminating against gay men and lesbians, and because Proposition 8 prevents California from fulfilling its constitutional obligation to provide marriages on an equal basis, the court concludes that Proposition 8 is unconstitutional.

Ik feliciteer de V.S. met deze prachtige uitspraak.

Alice Verheij © 2010

Advertenties