CDA politiek 2010

Ergens in mijn stad staan een aantal gebouwen in een kringetje die als centrum van de macht gelden. Het Binnenhof. Het Parlement, althans de vergaderzaal van de democratie staat buiten die kring en vreemd genoeg is dat op dit moment bijzonder passend. De kabinetsonderhandelingen vinden plaats op het oude Binnenhof, niet in het gebouw dat tussen Binnenhof, Hofstraat en Plein is ingeklemd. Dat gebouw staat niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk aan de zijlijn.

Want waar op het oude Binnenhof VVD, CDA en PVV om elkaar heen draaien in een wellustige machtsdans is het gemor van het volk in de gelederen van het CDA doorgedrongen. Maar CDA en volk staan aan dezelfde zijlijn als die vergaderzaal. De ene na de andere prominente CDA-er haakt af bij de morele striptease van Verhagen en Klink. Met het afhaken van die ‘prominenten’ verdwijnt de steun in een groot deel van de top van die gedecimeerde partij. Het blijkt dat er in die kringen toch een flink aantal, vooral oudere, leden zijn die niet vallen voor het pluche van de macht. Die zich niet willen corrumperen door deelname in een kabinet dat gedoogd wordt door een partij met een aantal moreel verderfelijke standpunten en een structurele minachting voor echte democratie.

Vandaag is het Schinkelshoek, de oud hoofdredacteur van de Haagsche Courant (onder andere), die afgehaakt is. Niet bij zijn partij maar wel bij de politiek van 2010. De politiek van achterkamertjes gekonkel, Twitter verboden, radiostilte en uitverkoop van moreel gedachtengoed. De politiek van mensen als Maxime Verhagen die zich als een Jezuïet apres la lettre opstelt en Klink die in veel opzichten de zakelijke kilheid in persona is. De basis waar het kabinet van VVD, PVV en CDA op gestoeld zou moeten worden wordt alsmaar smaller. De morele basis is al verdwenen door het gedraai rond ‘gedogen’ maar wel meebepalen. De daadwerkelijke democratische basis echter is inmiddels ook in rap tempo aan het verdampen. Waar er in de Eerste Kamer als geen meerderheid is en in het gezamenlijke gremium van de Staten Generaal die ook niet te behalen is dreigt nu eindelijk die meerderheid van deze drie in de Tweede Kamer ook te verdwijnen. Er hoeft maar één CDA kamerlid uit de fractie de steun aan de onderhandelingen in te trekken en het is gebeurt. Weg meerderheid, einde onderhandelingen over een monsterlijke coalitie.

Wie wordt het? Wie van de CDA fractieleden trekt de stekker uit deze heilloze en immorele onderhandelingen? Wie van die groep beseft dat de samenleving dit niet wil en begrijpt dat de rekening voor het CDA zo hoog zal zijn dat zelfs het voortbestaan van die partij weleens op het spel zou kunnen komen te staan? Wordt het Joop Atsma, Ank Bijleveld, Marja Bijsterveld, Elly Blanksma of Hanke Bruins Slot? Of wordt het Coskun, Kathleen, Sybrand, Eddy, Jan Kees, Ger, Ad, Henk Jan, Sander, Margreeth, Mirjam, Madeleine, Sabine of Gerda? Wie o wie maakt een einde aan deze wanvertoning?

Ab en Maxime blijven ondertussen als onderkoning en koning regeren over een monddode fractie van CDA-ers die tot op heden ieder voor zich niet het lef hebben getoond om die zo noodzakelijke stap te nemen. Werkend aan een verkrachting van de democratie. De monden van de fractieleden gesnoerd, de blikken afgewend, zwijgend en dus instemmend, moreel gefailleerd en eigenlijk, eigenlijk de titel volksvertegenwoordigers onwaardig.

De CDA fractie. Bah wat een stelletje bang voor hun baantje ruggengraatloze meelopers zijn dat. Of toch niet?

Alice Verheij © 2010

Advertenties