Klinkklare taal

Ab Klink. Ik heb een bloedhekel aan die man sinds hij het presteerde om over transseksuelen te schrijven als ‘omgebouwde mensen’. De man heeft in het recente verleden zo’n vreselijke gevoelloosheid en tactloosheid getoond dat het mij niet zal lukken enig respect voor hem te krijgen. Dat is iets wat ik niet over mijn hart kan krijgen.

Dat gezegd hebbend kan ik er niet omheen dat ik erg blij ben met de uitgelekte brief van Klink. De brief legt niet alleen een bom onder de formatie van een coalitie die een angstbeeld van me is (ik ga nog liever het land uit dan in een PVV geregeerd land te blijven) maar geeft ook inzicht in hoe vuil het politiek machtsspel in Den Haag in werkelijkheid is. De brief is ontluisterend. Klink schrijft dat Wilders de andere partijen in de onderhandelingen gijzelde door ze te vertellen dat hij hoe dan ook zijn eigen gang zal gaan in het publieke domein. Wilders als zelfbenoemde splijtzwam in coalitie die aan handen en voeten gebonden wordt aan de luimen van de PVV en haar leider.

De 1 september brief van Klink aan de CDA fractie.

Wilders wordt geschetst als een losgeslagen projectiel dat zelfs voor de detonatie aangeeft te gaan ontploffen. Geen verrassingseffect maar op ieder moment de maximale vrijheid om de eigen PVV standpunten naar buiten te gooien zonder op enigerlei wijze rekening te houden met de coalitie. Niet eens een tijdbom onder een volgend kabinet maar continu vuurwerk. Een eindeloze ketting van ontploffende rotjes. CDA en VVD zouden uiteindelijk gesloopt worden in de media en publieke opinie.

Ondertussen is de verwarring in CDA kringen gigantisch. Naast Klink zouden er nog twee kamerleden af willen haken en de rest van de fractie door willen gaan. Een politieke puinhoop binnen het CDA die sinds het ontstaan van de partij niet eerder heeft bestaan. De CDA-ers lopen als kippen zonder kop in de rondte te rennen, maken kakelende geluiden en de haan in het midden blijft stoïcijns volhouden dat de fractie gezellig verder gaat praten over een eenheid. Provinciale would be politiekers van het CDA bouwen druk op door te verlangen dat Klink inbindt en daarmee een eensgezinde indruk vanuit de fractie mogelijk wordt. Een ‘eensgezinde indruk’ is natuurlijk een gotspe als het om het CDA gaat.

Voor de tegenstanders van de potentiële coalitie en het CDA is het een heerlijke tijd. Ik kan ook niet anders dan met genoegen naar het gekrakeel kijken. Natuurlijk hoop ik dat de stijve arrogantie van Verhagen de man onmogelijk maken binnen het CDA. Natuurlijk ben ik blij met Klink die principieel een PVV samenwerking afwijst. Natuurlijk hoop ik dat er meer CDA kamerleden aanhaken bij zijn verzet. Natuurlijk hoop ik op een hernieuwde informatiepoging voor een zo links mogelijk kabinet. Wat mij betreft mag de PvdA het nu gaan proberen nu blijkt dat VVD en CDA het niet voor elkaar gaan krijgen om met de schreeuwlelijken van de PVV zaken te doen.

Maar onthutst ben ik wel. Onthutst door het beeld dat Klink in zijn brief schetst. Onthutst over vuile politiek op het Binnenhof en over de minachting die Wilders aan de dag lijkt te leggen. Als ik Klink moet geloven. Het probleem is wel dat ik Klink een ongeloofwaardige zak hooi vindt die niet in de politiek thuishoort.

Alice © 2010

2 thoughts on “Klinkklare taal

  1. Vandaag in Amsterdam mocht ik in een biologieles alle vormen van sexualiteit en gender bespreken.
    Aandacht luisterende leerlingen zonder gezoem en negatief commentaar.
    Misschien dat hier een potentiele toekomstige minister tussen zit ?

    Vriendelijke groet.

Reacties zijn gesloten.