Over democratie en zo.

Via Twitter las ik dat er gisteren op een gewone zaterdagmiddag in oktober 1,4 miljoen mensen op een bepaald moment keken naar het CDA congres. De stelling die zo vaak geuit wordt dat politiek te veraf staat van de mensen en niet leeft is daarmee in de praktijk naar het land der fabelen verwezen. Niet eerder heeft een grote partij zo open haar worsteling met een thema laten zien aan het volk. Ik vermoed vanuit het besef dat het niet alleen om het CDA ging maar om iets dat de hele samenleving raakt.

De uitkomst van het CDA congres is dat 68% van de stemmers voor een minderheidskabinet zijn. Grofweg een derde van de aanhang van het CDA wil dat kabinet dus niet. Het is dat de CDA fractie geen afspiegeling is van de eigen aanhang want anders had dit zonder meer betekend dat het kabinet er niet zou komen. Vertaald in zetels praten we immers al snel over zo’n zeven CDA zetels. Zelfs met de gedogende PVV meegeteld zou een regeringscoalitie dan uit niet meer dan 67 zetels bestaan. Die overweging geeft aan op wat voor smalle en wankele basis het kabinet Wilders-Rutte-Verhagen steunt. Een morele minderheid en een zetelmeerderheid van slechts één zetel of misschien wel geen meerderheid. De vraag is natuurlijk of Ferrier en Koppejan stand houden. Ze vertegenwoordigen een derde van hun congres en een groot deel van het CDA electoraat. Daarmee rust op hun schouders de verantwoordelijkheid om het land tegen de wil van de koningin (die vroeg immers om een regering met een stabiele steun in het parlement) aan een regering te helpen of om dat dus niet te doen.

Zit het voor Verhagen tegen dan blijven er 74 tweede kamer zetels over in het regeringskamp. Géén meerderheid terwijl in de eerste kamer er sowieso al een minderheid is. Tellen ze gemakshalve en opportunistisch de SGP mee in hun kamp dan komen ze op 76 zetels. Een zwakkere basis is niet denkbaar. Voor met name Kathleen Ferrier is instemmen met deze regering een capitulatie die haar geloofwaardigheid volledig ten gronde richt. Zeker na haar geweldige speech van gisteren. Het zou me verbijsteren als ze naar het kamp Verhagen overstapt. Voor Koppejan zou dat iets minder gelden omdat die zich iets minder nadrukkelijk heeft uitgesproken maar ook bij hem zou de persoonlijke morele schade groot zijn.

De VVD is al met een charme offensiefje richting SGP aan de slag gegaan om toch maar vooral nog wat steun te sprokkelen en de SGP zou de SGP niet zijn als zij zich niet kritiekloos achter ‘het gezag’ schaart. Het zal mij niet verbazen als over een week het land opgescheept zit met een minderheidskabinet dat op 76 zetels in de tweede kamer steunt omdat het de SGP achter zich heeft gevonden. Een regering gestoeld op de steun van een discriminerend deel van de politiek bestaand uit een xenofobe partij en een gynofobe partij. Een regering die zo wankel is als maar kan.

Het kan natuurlijk nog erger. Want stel dat Ferrier en Koppejan stand houden, blijven ze dan in de kamer? In een fractie die tegen ze is is dat geen fijn werkklimaat. Als tweepersoons fractie los van het CDA verder gaan is geen optie, daarvoor zijn ze te nadrukkelijk CDAers. Terugtreden dan? Als dat gebeurt staan er twee ja-knikkers te wachten om de fractie in te komen om zodoende een meerderheidsregering mogelijk te maken. Een meerderheid van 76 zetels met een backup van de twee SGP zetels. Hoe dan ook, welke vorm er ook mocht uitkomen één ding is zo klaar als een klontje: een volgend kabinet in de samenstelling VVD, CDA met gedoogsteun zal een kabinet zijn dat een groot deel van het electoraat niet vertegenwoordigt. Een kabinet dat niet van alle Nederlanders is, een kabinet dat bestaat omdat ze de democratie interpreteren als de wet van de helft plus één. Dàt is een trieste interpretatie van het begrip democratie want het houdt in dat willens en wetens tegen de wens van een zeer groot deel van het volk geregeerd gaat worden. Een zeteltellers democratie ook die hoe dan ook niet klopt met de werkelijkheid al is het alleen maar omdat er ook nog eens zo’n 3 miljoen van de 12 miljoen stemgerechtigde Nederlanders niet eens gestemd hebben. Een democratie waarin een regering dreigt te gaan regeren die op zijn gunstigst dus een krappe 4,5 miljoen stemgerechtigde Nederlanders achter zich mag weten. Dat is niet meer dan zo’n 28% van de Nederlanders. Eenzelfde percentage is dus tegen of heeft geen mening en de rest kon of mocht (nog) niet stemmen. In deze laatste groep bevinden zich helaas veel vrouwen van allochtone afkomst die gezamenlijk zouden staan voor enkele zetels in de kamer. Ook dat is een wrange waarheid met een Islamofobe Wilders aan de knoppen van het dashboard van de wetgever.

De politiek leeft in ieder geval wel maar of de democratie dat nog doet? Democratie, het blijft moeilijk.

Alice © 2010

2 thoughts on “Over democratie en zo.

 1. Kind,
  Wat zit je toch te mekkeren en ageren tegen een coalitie CDA/VVD met gedoogsteun van de PVV.

  Man, times-they-are-changing. De jongere generatie wil gewoon minimaal dat er gesproken wordt over de problematiek rondom allochtonen.

  Die jaren 70 links-generatie waar jij toe behoord wordt eindelijk eens (netaan) voorbijgestreefd door de jeugd uit de 80-er en 90 er jaren en de ouderen van voor de jaren 50.

  Dus ken je plaats eens en hou eens een tijdje je grote linkse twitter smoelwerk .
  anoniem, Amsterdam, 1971

  • Hilarisch.

   Een anoniem die tekeer gaat tegen mijn teksten op mijn eigen schrijfplek.
   Niet echt stoer natuurlijk om dat anoniem te doen.

   Heeft ook niet door dat ik geen man en ook geen jaren zeventig links generatie vertegenwoordig.
   Interessant ook dat blijkbaar een schrijver ‘haar plaats’ moet kennen en niet mag twitteren van een anoniempje dat het nodig vind om tekstuele vervuiling te veroorzaken.

   Ach, gelukkig zijn reacties te verwijderen door me maar ik laat deze hier staan als voorbeeld van het constructieve denken van sommige mensen.

   Alice.

Reacties zijn gesloten.