Niemand is op zijn teentjes getrapt.

Nuon en GreenPeace (a.k.a. Nuke-em en GroenPies) hebben ruzie. Want Nuon is eigenlijk… nou ja, Nuon is dus ‘niemand’. De Niemand van de vele dure reclamespotjes die de kijker moeten duidelijk maken dat de stroomboer een ‘groen’ bedrijf is met oog voor het milieu. Die Niemand van Nuon in de reclamespotjes is een leuke en humoristische vinding om de boodschap over te brengen. Om een vonkje over te laten springen tussen de grote vonkentrekker en de kijker die vooral klant moet worden.

En dan is het natuurlijk erg rot om met diezelfde humor onderuit gehaald te worden. GreenPeace bedacht een geweldige tegencampagne tegen Nuon (en overigens ook tegen Essent) en na de eerste gematigde reactie van Niemand, eh Nuon, wordt er nu gedreigd door Nuon met ‘juridische stappen’. Want Niemand, eh Nuon, heeft daar geld voor. Geld van hun klanten. Die groene stroom kopen. Of stroom van een kolencentrale. En over een tijdje stroom van een kolencentrale aan de Waddenzee. Een kolencentrale aan de werelderfgoed Waddenzee. Greenpeace ontmaskert Niemand, eh Nuon, en dat wordt niet gewaardeerd. Dat levert zelfs een ongelooflijk kinderachtige en onsportieve reactie op van Niemand.

Maar ja, voor de negatieve effecten van een kolencentrale aan de Waddenzee wast natuurlijk Niemand, eh Nuon, de handen in onschuld. Zij zijn het niet, het is de overheid die die centrales wil. Die regering die de Nederlanders zo graag wilden. Die regering die kolencentrales gaat bouwen en een kerncentrale om de overcapaciteit op de energiemarkt nog verder te vergroten, want in de woorden van de betreffende minister ‘gaan we ons natuurlijk niet achter de dijken terug trekken’. En inderdaad, Niemand, eh Nuon heeft daarin gelijk. Ze doen alleen maar wat wij, burgers, lijken te willen. Dus is het onze eigen schuld. Hoe durven de jongens en meisjes van GreenPeace dan te beweren dat Niemand, eh Nuon, de kwaaie pier is.

Maar ja, Niemand is alleen. Ook Nuon heeft concurrenten. Misschien de NEM dan? O nee, die hebben net een megaboete gekregen voor klantmishandeling. Essent dan? Niet als het aan GreenPeace ligt. Eon dan? Was dat niet die internationale energiebende met al die kerncentrales in Frankrijk? Ik denk dat ik voorlopig maar kaarsjes ga branden en een dikke trui aan doe. Dat kan Niemand vast niks schelen. En Niemand weet dat als GreenPeace zou stoppen met de campagne het videogeheugen van internet niet aan digitale afasie lijdt. Toch?

Alice © 2010

Advertenties

2 thoughts on “Niemand is op zijn teentjes getrapt.

  1. Nog niet eerder gehoord van die kolencentrale.. Geweldig idee. Laten we de meest vervuilende soort energiecentrale bouwen op het enige stukje natuur in Nederland! Ik snap niet dat mensen daar een probleem van kunnen maken..

  2. Gna. Gelukkig is er een alernatief voor Niemand. Niemand zelf kan gewoon soppen met die ongein, en wij kunnen naar een alterantief. De beste daarvan heeft een vreselijke naam “Echte energie”. Maar die doet in elk geval niet aan enge energie als geelzwarte (kernenergie, naar de kleur van het waarschuwingssymbool) of zwartgrijze (kolen).
    En misschien dat er inmiddels nog betere zijn met Nu Nog Echtere Energie ;o)

Reacties zijn gesloten.