La sombra de viento.

‘De schaduw van de wind’, één van mijn favoriete boeken. Ik moest aan de titel denken toen ik de morele massaslachting van de PVV kamerleden deze week overzag.

In de schaduw van de wind van het populisme van de PVV die haar trekken nu thuis krijgt en de storm oogst van de door hun zelf gezaaide wind vallen er deze week politieke besluiten die de samenleving in haar hart treffen. Opsommen is niet zo nuttig, daarvoor zijn de kwaliteitskranten wat mij betreft, maar er springt er ééntje uit en die laat ik niet onvermeld.

Deze week worden er muzen verkracht in een politieke groepsverkrachting door de partijen ter rechterzijde. De kunsten kosten teveel vindt men dus moet daar niet alleen op bezuinigd worden in extreme en maatschappelijk onevenredige mate maar moet de minister van Financiën maar eens de schatkist extra spekken. Uiteindelijk moet er een buffertje worden opgebouwd bij vadertje staat om de PVV en VVD gestuurde maatschappelijke rampen op te vangen. Want 3000 politiemensen er uit, forse aantallen bij defensie, opheffing deelraden, afslanken provincies en ga zo nog maar even door worden vrolijk gepresenteerd als besparing maar de toename in de kosten voor uitkeringen, reïntegratie, outplacement en zo meer vergeet men er bij te vermelden.

Nederland krijgt de komende tijd de grootste sigaar uit eigen doos in de mond gepropt. Oproken dat ding, tot de laatste trek! Dat lijkt het devies te zijn. En we steken hem aan bij het puntje, de kunsten.

Want lieve linkse hobbyisten, cultuurminnaars, uw theaterkaartje maken we gewoon fors duurder door de BTW op te trekken. Cultuur is immers geen levensbehoefte, geen essentialia. Kaartjes voor de bios waar jullie dan maar naar toe moeten om de laatste Hollywood pulp tot je te nemen als cultuurinfuus houden we op een laag tarief. De prijzen van de maatschappij op kosten jagende voetbalwedstrijden ook. Brood en spelen, dat zult gij tot u nemen. Geen intellectueel gezever van theatermakers en podiumkunstenaars. Geen tot denken aanzettende beeldende kunst. Wat dat komt de, overwegend, heren van dit kabinet niet uit.

Zozeer zelfs dat daarvoor de randen van wat democratie schijnt te heten opgezocht worden. Want hoe zat het ook weer met het begrip meerderheid in een democratie? Was het niet zo dat het op basis van ‘de helft plus één’ doordrukken van maatregelen tegen de zin van de ‘helft min één’ minderheid fundamenteel ondemocratisch is? Was het niet zo dat bij een dergelijke afwijzende houding van een bijzonder groot deel van de samenleving het veronachtzamen van dat deel principieel ondemocratisch is? Zou een zorgvuldige regeerder daar niet over moeten nadenken met een beetje meer historisch besef dan wat dit kabinet ten toon spreidt?

Het is toch gek voor woorden dat partijen als CDA en VDD de samenleving met zich mee laten gijzelen door een bende onrijpe politici van op zijn minst twijfelachtige signatuur. Verkrachters, buurtvandalen, pornokoningen en zwendelaars, sjoemelaars en sjacheraars, van een allooi dat de volksvertegenwoordiging onwaardig is. En toch gebeurt het. Toch blijft het PVV mannetje van de ranzige websites gewoon in het bankje zitten tot na de stemming over de BTW verhoging voor de cultuur. Want dat punt moet en zal binnengehaald worden op de kruistocht tegen het intellect en fatsoen in de samenleving die door de PVV gevoerd wordt.

In de schaduw van de wind worden de muzen verkracht door het rapaille van het volk. Het is nota bene een groepsverkrachting.

Alice © 2010