De wereld is vanavond veranderd.

Vanavond publiceert Wikileaks een onvoorstelbaar groot aantal berichten tussen het State Department van de Verenigde Staten en 270 van haar ambassades en consulaten over de gehele wereld. Ook die in Den Haag op de hoek van het Korte Voorhout en het lange Voorhout vanwaar er uitzicht is op het bescheiden torentje van onze premier.

Vanavond heeft Wikileaks de wereld veranderd door het onthullen van die berichten. Ze hebben grote schade aangericht aan de complete westerse diplomatie aangezien die diplomatie met ijzeren banden gekoppeld is aan het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. Wikileaks maakt met de publicatie zichtbaar op welke wijze de Verenigde Staten én landen in het westen en Midden-Oosten met elkaar praten en tegelijkertijd elkaar bespioneren en daarbij het internationaal recht volledig aan de laars lappen. Het laat zien hoe dichtbij oorlog komt wanneer een mogendheid als de Verenigde Staten een soort almachtige positie in de internationale samenleving inneemt.

De komende tijd zullen veel ‘incidenten’ die gespeeld hebben én nog spelen in het internationale diplomatieke verkeer ontmaskerd worden als gerichte acties van de Verenigde Staten of ‘bondgenoten’, zoals Nederland. Bij de eerste genoemde feiten wordt een waanzinnige bloemlezing gegeven over de wijze waarop de Amerikanen omgaan met die bondgenoten en met de Verenigde Naties door die te bespioneren en soms rechtstreeks beschimpen. Er is onthuld dat iemand als de Russische president / premier / president Poetin banden met de georganiseerde misdaad heeft. Als of dat nieuws is. Immers, al in 2005 was de top van de Nederlandse ABN-AMRO hier van op de hoogte (of had dat kunnen zijn). Het was in de tijd voor de val van de megalomane bank waarin bekend werd dat deze een sleutelrol speelde in de geldstromen voor rijke Russen, georganiseerde misdaad en zelfs terroristen. Het is slechts een voorbeeld van ‘feiten die onthuld’ worden maar die in bepaalde kringen gewoon bekend waren.

De website van Wikileaks ligt onder vuur van een grote cyber-attack. Julian Assange is voortvluchtig en ondergedoken. De man zal zijn leven niet zeker zijn. Geheime diensten zullen niet schromen hem te vermoorden en hij weet dat. De ‘sleaze and dirt’ campagne tegen hem in Zweden is vooralsnog niet geslaagd want ondanks die campagne heeft hij deze enorme hoeveelheid informatie in de vorm van interne Amerikaanse diplomatieke boodschappen kunnen onthullen.

Assange heeft met Wikileaks de wereld veranderd. Niet door duidelijk te maken welk vuil spel er gespeeld wordt in de diplomatieke wereld. Dat zal niemand verbazen en daar worden als honderden jaren boeken over geschreven en al decennia lang films over gemaakt. Maar vooral door het gemanipuleer in alle openheid te laten zien. Op grond van documenten die niet bediscussieerd kunnen worden als waar of onwaar simpelweg op grond van hun gigantische aantal. De Amerikaanse diplomatie is ontmaskerd. Maar die niet alleen. De hele diplomatieke wereld van duurbetaalde mensen met belangenverstrengeling tussen hun persoonlijke positie en het werk wat ze doen. De wereld van luxe, rijkdom, geld, politiek en ga zo maar verder. Het laat zien hoe vanuit die wereld de rest van wereld die niet deel uitmaakt van dat establishment overheerst wordt.

Amerika: land of the free? Op zijn Haags: ammehoela. Amerika: de grootste democratie? Dacht het niet. Want hoe democratisch is een land dat geen middel schuwt om op volledig ondemocratische wijze de internationale politiek te bedrijven, de top van de Verenigde Naties te bespioneren, net als vele staatshoofden en politici. Niet dat die zelf minder scrupules hebben om hetzelfde te doen. Wikileaks laat zien hoe vuil de internationale diplomatie is. De verandering ten opzichte van gisteren is dat ontkennen geen zin heeft. De macht van internet overstijgt cyber-attacks en de buitenland politiek van zelfs een land als de Verenigde Staten.

Of dit goed is durf ik nog niet te zeggen. Maar mijn gevoel zegt van wel. Dat gevoel volg ik maar liever maar dat gevoel zegt me ook dat de wereld er niet veiliger op is geworden door deze onthullingen. Bij al deze overwegingen is er overigens één ding dat me geruststelt: het zinnetje ‘dit was Brandpunt, goedenavond’ is weer op de televisie te horen. Sommige veranderingen bestaan uit een terugkeer van het goede, in dit geval geëngageerde journalistiek.

Alice Verheij © 2010

Alice © 2010

One thought on “De wereld is vanavond veranderd.

  1. Mijn eerste reactie is toch: “hoe erg is het nu werkelijk?” Wat een diplomaat vindt van Berlusconi of Merkel – ach… Dachten we nu echt dat dit soort inschattingen niet -ook- in het politieke verkeer gewoon gemaakt worden en dat er niet -ook- in het politieke verkeer gewoon geroddeld wordt? Was de autoritaire houding van de VS ten opzichte van andere landen en de kruiperige houding van sommige politici naar de VS toe niet al lang bekend?

    Laten we hopen dat veel landen dit nieuws op hun waarde schatten en hun schouders ophalen.

Reacties zijn gesloten.