Lawaai in Lesboland.

En ja hoor, het is weer eens zover. De slangenkuil die het lesbische circuit zo nu en dan ineens blijkt te zijn maakt weer een hoop sissende geluiden. De tandjes zijn zichtbaar, het gif spuit in het rond. De meiden zijn boos op elkaar en natuurlijk wordt dat met een boel lawaai gevierd op Internet. En dat allemaal door geile Greta.

Wat is er aan de hand? De feiten op een rij.

  • Tijden lang verzorgde Garbo for Women met veel succes heerlijke feesten voor lesbische vrouwen in Amsterdam op Strand West. Eerder dit jaar kwam daar een einde aan en verhuisde het feestgewoel zich naar een andere lokatie. Dat was wennen maar dunkt me niet echt onoverkomelijk voor de community. De feesten zijn er niet minder leuk door ondanks dat niet iedereen blij was met het verlaten van het strand.
  • Ook eerder dit jaar werd er (weer) een nieuw Lesbisch platform opgericht onder de naam Garbo Amsterdam met veel meer dan feesten. Het moet een heuse online community worden voor Ons Soort Dames. Met datingmogelijkheden, een Web Magazine, reizen en een website die bepaald niet onaardig genoemd mag worden. Ondergetekende heeft met veel genoegen in Garbo Magazine Nr. 2 een paar interviews en een artikel geschreven. Het is eigenlijk best een leuke webstek vind ik.
  • Nog eerder dit jaar werd er Café Dietrich opgericht ergens in Amsterdam. Een uitgaansgelegenheid voor lesbische vrouwen. Goede zaak want de Sappho wordt node gemist door sommigen / enkelen / velen / hele volksstammen. Jammer genoeg is het stilletjes rond Dietrich, en dat terwijl ik eigenlijk altijd al verliefd op Marlene geweest ben.
  • Nog niet opgericht is Grand Café Zarah (naar Zarah Leander genoemd). Wat dan wel weer jammer is natuurlijk.

Maar goed, terug naar de Garbo’s. De oprichting van Garbo Amsterdam is bij Garbo for Women in het verkeerde keelgaatje geschoten. De heibel als gevolg van het gebruik van de naam Garbo door een ander dan die eerste feestenorganisator  is een tijdje sluimerend geweest. Uit zicht voor de meesten in het lesbische wereldje die niet om de haverklap in Amsterdam hun heil (of exen) zoeken. Maar dat is veranderd, er wordt actie gevoerd op het web. Het lawaai op FaceBook en Twitter begint oorverdovend te worden. Het schijnt namelijk zo te zijn dat ‘men’ vindt dat je niet zomaar die naam ‘Garbo’ mag gebruiken als nieuwe partij in de markt voor de lesbische euro’s, als er al een ander die naam gebruikt. Nu is ‘Garbo’ natuurlijk niet als merknaam vastgelegd. Dat kan ook niet want dan zou ik in ieder geval nu direct ‘Marlene’, ‘Melissa’, ‘Penelope’, ‘Zarah’, ‘Eva’ en nog een hele trits namen van appetijtelijke dames gaan vastleggen. Dat zou pas ‘gouwe handel’ zijn.

Aan de andere kant is er wel het punt dat ‘de markt’ in verwarring is geraakt. Want wie is nu de ‘echte’ Garbo? Het enige juiste antwoord is natuurlijk: géén van beide! Gewoon allebei niet. De Garbo waar feesten, website en Magazine naar genoemd zijn, is al jaren de pijp uit. Niet de Amsterdamse Pijp maar gewoon kassie wijlen. Mulisch voorgegaan zogezegd.
De opwinding die er nu blijkbaar gaande is (aan de vooravond van ongetwijfeld een heerlijke Garbo for Women party) heeft wel iets folkloristisch in zich. De ene businessdame is boos op de andere die weer boos is op de ene omwille van een naam die van geen van beide is. Kom op zeg! Het lijken wel een stel relnichten die ruzie hebben (sorry jongens!).

Wel natuurlijk, in alle eerlijkheid, is het nogal flauw dat er nu een Garbo-2 feest wordt georganiseerd in januari op – jawel – Strand West. Op dezelfde dag dat Garbo-1 elders haar partijtje viert. Niet handig! Niet aardig naar Garbo-1 ook. Een pietsie, laat ik het mild schrijven, lepe streek met wellicht het doel de eigen ‘marktpositie’ wat te vergroten? Het is evengoed nogal flauw om niet gewoon een beetje stampij te maken maar op te roepen tot een stampede vanaf de andere kant. Om wat in de ogen van een Haagse pot eigenlijk een beetje een ‘Amsterdamse’ streek is. Want zo kennen wij die Amsterdammers. Gewoon in elkaars vaarwater gaan dobberen in de gracht met als gevolg een hoop gekrakeel, veren die in de rondte vliegen en bloedspetters en in het rond vliegende ledematen… en voor je het weet twee zinkende bootjes. Lekker slim allemaal.

Weten jullie, lieve dames, mij kan het allemaal geen donder schelen eigenlijk. Allebei de Garbo’s zijn in Amsterdam aan het ruziën, op veilige afstand van het (veel te) rustige Den Haag. Ruzie lekker verder. Als Haagse zie ik trouwens liever dat er een leuke meid opstaat om in deze doodsaaie stad een gaaf vrouwenfeest te organiseren in plaats van dat mijn FaceBook, Twitter en mailbox gevuld worden met het vitriool van beide partijen en aanhangsters. Ik heb geen zin om speelbal te worden van de ene noch de andere, ik wil gewoon lekker een avond uit kunnen gaan zonder gezeur en gezeik. Dus, dames, get over it! Ga met elkaar trouwen van mijn part of verzin een list om SAMEN iets leuks te doen in plaats van de sfeer in het zo gezellige en gezapige lesboland te verzieken met jullie ruzietjes. Laat mij er buiten, en de rest ook. Ga koffie leuten, of thee, polder eens een beetje, kiss it over of verleid elkaar. Neuk van mijn part de scheuren in de lakens maar kap alsjeblieft subiet met deze nonsens. Het is zoooo saai allemaal.

O enne, ik hou van jullie allemaal hoor! Maar weet je wat ik doe? Ik ga voor het volgende feest gewoon naar ROTTERDAM!

O enne 2. Irene, als je dan toch al commentaar hebt zou het je sieren geen partij te kiezen voor de partij waar jezelf belang bij hebt. Past niet zo goed bij al die andere petten van je.

Alice © 2010

Advertenties