De politieke uitspraak van het jaar 2010.

Vanavond tijdens De Wereld Draait Door zat Jack de Vries aan tafel. CDA-er, ex spin doctor en ex minister van Defensie. Bekend van zijn affaire met een Defensie neukertje, excusé le mot.

De man zal over enige tijd ongetwijfeld door het CDA wel weer naar voren worden geschoven in de landelijke politiek. Waarschijnlijk nadat de huidige voorman uitgerangeerd is. Lang zal dat niet duren denk ik zo. Maar goed deze man krijgt van mij de eerste prijs voor de ‘Politiek uitspraak van het jaar 2010’.

En wat zei die Jack de Vries dan precies? Welnu, lees en huiver:

We hebben in Nederland een systeem en dat noemen we ‘democratie’.

Het is niet onlogisch in het geval van een CDA-er die zin nog eens na te lezen. Heeft U het gezien? Nee? Ja toch?

We hebben in Nederland een systeem en dat NOEMEN we ‘democratie’. Het ìs geen democratie maar we noemen het zo. Dus Nederland is geen democratie en heeft een politiek systeem dat niet democratisch is. De man is CDA-er. Tsja. Na de stunt van Bijleveld om te pogen censuur door te voeren bij de publieke omroep is het nauwelijks verbazingwekkend te noemen dat Jack achter de vervolging van de ‘crimineel’ Assange staat omwille van de WikiLeaks affaire. De tafel was vanavond sowieso al een bijzondere met een jonge gedreven slimme internet journalist, Gerard Spong, Peter van der Meersch van de NRC, Jort de schreeuwlelijk en Marc-Marie die de hele uitzending niets zei tot op de laatste minuut er een paar zinloze opmerkingen uit zijn mond rollen alsof al het voorgaande hem ernstig boven de pet gegaan is. Maar de kroon spande wat mij betreft dus Jack de Vries die indirect en onbedoeld vaststelde wat de dagelijkse werkelijkheid in dit landje van burgerrechten-apathie is: we noemen het een democratie. Blijkbaar is dat beeld van de staat van ons land het CDA inmiddels dusdanig in de genen gaan zitten dat het niet meer te verhullen is.

Nederland, we noemen het een democratie maar het was het ooit wel maar is het dus niet meer. Geert Grote, Spinoza, Erasmus en al die mensen die bijgedragen hebben aan wat dit land niet zolang geleden kunnen weer een tijdje in hun graf tollen.

Alice © 2010

Advertenties