Nepal 2011.

2011 is het ‘Jaar van het Toerisme’ in Nepal. Het arme land wil substantieel meer toeristen trekken om de economie een boost te geven.

2011 is het ‘Jaar van de Grondwet’ in Nepal. Het min of meer stabiele land zal dit jaar eindelijk haar nieuwe grondwet gaan krijgen. Een grondwet die ‘groundbreaking’ is zoals de Amerikanen zouden zeggen. Een grondwet waarin het kastenstelsel wettelijk buiten werking wordt gesteld en waarin een third gender wordt erkend waardoor gays, lesbo’s en transgenders de rechten krijgen die de hetero mannen en vrouwen als vanzelfsprekend ervaren.

2011 is het jaar waarin Nepal een regering gaat krijgen die bestaat uit een coalitie van Maoïsten en Marxistisch-Leninisten. Een regering dus die volledig communistisch is binnen een democratisch stelsel. Het klinkt als een onwerkelijk politiek experiment. Maar het gebeurt ondertussen wel.

2011 is het jaar waarin nog eens 30.000 vluchtelingen uit Bhutan naar een nieuw leven reizen in het westen. En waarin er nog zo’n 50.000 achterblijven in de al twintig jaar bestaande vluchtelingenkampen.

2011 is het jaar waarin ik kennis maak met al het bovenstaande.

Alice © 2010

Advertenties

One thought on “Nepal 2011.

  1. wow. krijg er echt kippenvel. zo waar. mis het echt heel erg, dit zo lezende.
    ben echt heel trots op wat je doet met ‘ons’ land! take care!

Reacties zijn gesloten.