Theatraal Nepal.

Janakpur in Zuid Nepal. De grensstad met India is meer Indiaas dan Nepalees. Het is eigenlijk het centrum van de Maithili cultuur. De oude naam van Janakpur was Mithila, de hoofdstad van het koninkrijk Videha uit de oude Indiase tijd (eerste millennium voor Christus). De restanten van de oude cultuur bestaan nog steeds in de huidige kunsten in die regio. Schilderkunst, bouwkunst en zelfs toneel en dans hebben nog steeds banden met die oude grotendeels vergane cultuur.

Ons bezoek aan Janakpur, als zijsprong tijdens het researchbezoek voor de documentaire die we over vluchtelingen uit Bhutan maken, stond vooral in het teken van de resten van die oude cultuur. We hadden een contact met een groep theatermakers in Janakpur die nog steeds toneel maken gebaseerd op invloeden uit de Maithilitijd. Ook het Women Development Center vlak buiten de stad en een klein oorspronkelijk boerendorpje in dezelfde regio hebben ons veel laten zien van deze prachtige cultuur. Het bezoek aan het centrum waar vrouwen (meest weduwen en voormalig slachtoffers van trafficking) schilderen, stoffen bedrukken, naaien en boetseren was voor mij een hoogtepunt. De vrouwen zochten de nabijheid met ons en zelfs zoiets als het vergelijken van onze tattoeages werd met nieuwsgierigheid en plezier gedaan.

Het kleine dorpje in de omgeving laat dezelfde kunst in nog oorspronkelijker vorm zien. De door ongehuwde vrouwen beschilderde huizen laten traditionele voorstellingen zien en het heiligdom in het dorpje bevat prachtige primitieve beelden van de plaatselijke koningen (koning Rama uit de Ramayana of koning Mathava Videga).

Een ander hoogtepunt was natuurlijk de ontmoeting met de toneelgroep. We hebben een repetitie bijgewoond en er is zelfs door Claudia een acteerworkshop gegeven die voor de nodige hilariteit zorgde. Het was prachtig om te zien hoe het spel van de groep met zang, dans en theater een bundeling bracht van waarbij het plezier er van af spetterde. Vooral de dans maakte op mij veel indruk, zowel van de mannen als van de vrouwen. De foto’s en de video’s die we gemaakt hebben laten denk ik duidelijk zien waarom.

Alice Verheij © 2011