Internationale vrouwendag.

8 maart. Internationale vrouwendag. Een goede zaak. Vanaf vanmorgen vroeg wordt mijn Twitter overspoelt met tweets over deze dag en de eerlijkheid gebied met te schrijven dat ik er nu al doodmoe van ben. En het is nog geeneens 11 uur in de ochtend.

Want, de meeste tweets over die onderwerp blinken uit door een extreem gehalte van het intrappen van open deuren.
Opzij komt met een lijst belangrijkste vrouwen van de eeuw. Gossie.
Een ander meldt dat er te weinig vrouwen in topposities zijn en dat het inkomen lager is dan van mannen. Jeetje.
Weer een ander roept vrouwen op trots op zichzelf te zijn. Tjonge.
En zo gaat het nu al uren door. Om gek van te worden. Iets origineels is niet te bespeuren of het moest de uitvinding van het woord ‘femalisme’ door Female Factor zijn. Een soort alto woord voor feminisme van deze tijd waarmee men zich richt op de tigste golf feminisme. Oh mijn God!

‘Femalisme’, zijn de meiden echt gek geworden? Het lijkt er op. De hele benadering van de wereld door dit soort groepjes onderstreept de ‘gender binary’ alleen maar. De wat? De gender binary. De tweedeling tussen mannen en vrouwen. De dames polariseren er vandaag op los dat het een lust is. Waarbij natuurlijk volledig voorbij gegaan wordt aan het feit dat gender helemaal niet zo simpel te verdelen is in mannen en vrouwen. Als transgender weet ik maar al te goed dat de wereld toch wel een beetje anders in elkaar zit. De moderne gendertheorie laat dan ook van het genderbinaire gedrag van de dames (en heren) weinig heel. De man-vrouw tweedeling is een onderstreping van een oude en achterhaalde denkwijze. Het zou stukken slimmer zijn om de aandacht en inzet te richten op gelijke rechten voor iedereen, ongeacht gendervariant. Want, als ik de acht punten van de dames van Female Factor langs loop dan hebben ze niets te klagen in vergelijking met mensen die tussen de genderuitersten ‘man’ en ‘vrouw’ in leven. De inkomenspositie, toekomstmogelijkheden, discriminatie en maatschappelijke positie van transgenders in welke variant dan ook is immers vele malen slechter dan die van vrouwen in onze maatschappij.

Wat mij betreft is het vandaag de laatste Internationale Vrouwendag en vervangen we die door de Internationale dag voor gender gelijkheid: ‘Gender Equality Day’. De dames zouden er niet slechter van worden en iedereen die niet in het conventionele bakje man of vrouw valt wordt er stukken beter van.

‘Femalisme’, ammehoela! Equality, daar gaat het om.

Alice Verheij © 2011

Advertenties