Brand verwoest twee vluchtelingenkampen in Nepal.

Help de dakloze vluchtelingen uit de uitgebrande kampen Goldhap en Sanishare, doneer via de website van Bhutan News Service. Ik heb direct contact met de journalisten van deze news service en wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en waar men het meeste behoefte aan heeft. Bhutan News Service is een donatieactie begonnen.

klik op deze link om te doneren!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

foto’s: Jeetan Subba of Bhutan News Service and Prakash Angdembe of International Creators’ Forum

Afgelopen dinsdag heeft zich in het Zuid-Oosten van Nepal een tweetal rampen voltrokken. In twee van de zeven vluchtelingenkampen waar sinds begin jaren negentig duizenden vluchtelinge uit Bhutan leven onder primitieve omstandigheden zijn branden uitgebroken. De gevolgen zijn desastreus.

In het Goldhap kamp dat in 2008 al getroffen werd door een grote brand zijn 570 van 600 hutten verbrand, op de school na alle voorzieningen verwoest en ongeveer 3500 vluchtelingen dakloos geworden. De Nepalese regering, UNHCR, Caritas, Lutheraanse Wereld Federatie, Nepalees Rode Kruis en anderen doen alles wat mogelijk is om deze mensen te helpen te overleven en herhuisvesten.

Ook het Sanishare kamp is op de dezelfde dag getroffen door een brand en grotendeels verwoest. In Sanishare zijn zo’n 1200 van de 12.500 vluchtelingen nu dakloos. Sanishare was het kamp dat de vluchtelingen die vooralsnog niet resettlen zouden bewonen na 2012 in semi permanente bewoning. Ook in Sanishare zijn duizenden mensen dakloos geworden.

Op dit moment is via www.bhutannewsservice.com er berichtgeving over deze branden, de gevolgen en de hulpverlening. Steeds meer informatie druppelt binnen waardoor de omvang van de rampen zichtbaar wordt. Vooralsnog is er niet veel bekend over eventuele slachtoffers. Voor wat betreft hulp is er van alles nodig. Er is geen huisvesting en onvoldoende voedsel voor de 5000 slachtoffers. De regering van Nepal en hulporganisaties ter plekke doen wat ze kunnen net als de bevolking van de omliggende dorpen. De schaarse bezittingen die de slachtoffers hadden zijn ze kwijt geraakt en de nood is medisch en psychisch groot.

De komende dagen zal ik proberen een hulpactie op touw te zetten om geld in te zamelen voor noodhulp, daarnaast zal ik proberen om op korte termijn af te reizen naar Nepal om ter plekke de gevolgen in beeld te brengen maar ook waar mogelijk noodhulp te brengen. Alle steun hierbij is meer dan welkom en ik roep iedereen die ik ken op om mij te helpen om een actie op te zetten voor deze dubbel getroffen medemensen.

Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van deze branden.

Alice Verheij

Advertenties

4 thoughts on “Brand verwoest twee vluchtelingenkampen in Nepal.

  1. Be faithful in small things because it is in them that your strength lies.
    Mother Teresa

  2. Woah, dat is nogal schrikken.. Heb een donatie gemaakt op de bhutannewsservice.com website en dat zouden de rest van de lezers hier ook moeten doen! Valt verder weinig te zeggen behalve dat er heel snel actie moet komen. En wij allemaal maar naar Japan doneren, een van de rijkste landen ter wereld.

    • Je bent een schat!
      Ik ben een publieksactie aan het opzetten om geld en noodhulpgoederen bij elkaar te brengen. Daarbij kan ik alle hulp gebruiken. Je begrijpt dat ik enorm geraakt ben door dit nieuws.

Reacties zijn gesloten.