Kabinet Rutte en de persvrijheid.

Dat Nederland een kabinet ‘rijk is’ dat het niet al te nauw neemt met de vrijheid van de burger mag genoegzaam bekend zijn. Een kabinet met gedoogsteun en dat dus in de lucht wordt gehouden door partijen die vooral druk zijn met het inperken van de rechten en vrijheden moet inmiddels ook wel doorgedrongen zijn tot ‘ons Hollanders’.
In een tijd waar het vooral lijkt te gaan over deelname aan oorlogen (Afghanistan, Libië) en beperking van vrijheden (hoofddoekjes en zo) lijkt het wel of ‘de burger’ aan een ernstige vorm van masochisme is gaan lijden. Eerst was er de jarenlange angst voor terroristen (terwijl het toch echt de ‘eigen’ mensen die de meeste slachtoffers maken in dit land), later verdween die angst naar de achtergrond en bleef er slechts een enge vorm van xenofobie over.
De PVV, U weet wel die partij van die blonde die de taal verrijkt heeft met het verheven begrip ‘huilie, huilie’. Die partij die vindt dat volledig in Nederland opgegroeide ‘Afghaanse’ meisjes naar die hel in de woestijn gestuurd moeten worden omdat de ouders vooral niet ‘beloond’ mogen worden voor het begrijpelijke gevecht dat zij voor de toekomst van hun kinderen voerden. De partij die in de naam notabene het woord vrijheid heeft staan. Die partij heeft een staatssecreataris als grootste fan. Teeven, toch al niet zo’n flexibel mannetje, ex justitietype heeft iets te zeggen gekregen over media. En dus over vrijheid. Mijn en uw vrijheid. Fred Teeven van de ‘Volkspartij voor Vrijheid en Democratie’, een partij die in naam beweerd van het volk te zijn en de vrijheid en democratie voor te vechten. Maar dus niet ieders vrijheid en zeker niet op een democratische manier want opponenten snoert men de mond.

Teeven wil downloaden verboden stellen. Illegaal maken. Dat heet ‘nieuw’ beleid van een kabinet dat ‘voortvarend’ de ‘grote problemen’ van dit land gaat aanpakken. Dus houdt meneertje Teeven een persconferentie. Zoals het een staatssecretaris van onderdrukking en propaganda betaamd is die persconferentie openbaar. Maar niet voor iedereen. Want, een zeer deskundige organisatie als Bits Of Freedom wordt buiten de deur gehouden. Wellicht omdat de minister van Teeven, Ivo Opstelten én zijn ministerie recent de Big Brother Awards hebben gekregen waarbij diezelfde Bits Of Freedom een hoofdrol speelde. Revanche dus uitgeoefend door Teeven die daarmee de persvrijheid in Nederland verkracht. Met ondersteuning van zijn minister waardoor de persvrijheid eigenlijk slachtoffer van groepsverkrachting is geworden. Het kabinet Rutte gangbanged lustig op de geknevelde persvrijheid los.

Vandaag heeft Nederland mogen beleven dat voor de tweede maal in de recente geschiedenis een organisatie die zich bezig houdt met de basis burgerrechten op het gebied van vrijheid de toegang wordt geweigerd. Eerst door de BUMA/STEMRA, dat is een soort media controleur die overeenkomsten met de Gestapo heeft, en nu dus door de staatssecretaris zelf. Dat de minkukels van BUMA/STEMRA bang voor Bits Of Freedom zijn is nog te begrijpen en dat zij deze club dus weren op hun persconferentie kan niet echt vreemd geworden worden. Het bestuur van Ajax wil op een persconferentie immers liever ook geen Cruyffie hebben. Maar dat een staatssecretaris een belangenvereniging de toegang weigert tot een persconferentie is natuurlijk absurd. Dat het een staatssecretaris is die belast is met privacywetgeving die dit durft uit te vreten is natuurlijk een gotspe. En dat de gemiddeld burger het een worst zal wezen dat persvrijheid met voeten getreden wordt is natuurlijk niet vreemd meer.

Want, hoeveel van jullie lezers wordt er eigenlijk nog kwaad bij de constante beperking van de persoonlijke vrijheid? Wie windt zich nog op over weer een registratie extra of weer een apparaatje om je vervoersgedrag in kaart te brengen? Wie wordt er nog bloedpissig over een falende OV kaart die een vermogen kost maar ondertussen wel allerlei informatie in databases bewaard die niet van belang zijn? Wie pikt het niet meer dat diezelfde overheid ernstige pogingen deed om een medisch dossier ingevoerd te krijgen dat zo lek als een mandje is maar die invoering toch kostte wat het kost door probeerde te drukken? Nee, privacy, het zal de burger worst zijn. Persvrijheid? Niet belangrijk. Vrijheid van meningsuiting? Het volgende slachtoffer wellicht?

En het parlement dan? Het parlement loopt amechtig te slenteren richting zomerreces. Ze stellen wat vragen, doen een plas en boeken hun vakantie. Maar een staatssecretaris aanpakken die de grondrechten in ons land met voeten treedt, dat doen ze niet. Liever laten we dit burgerrechten schendende kabinet op zijn plek zitten. Een regering met partijen die ‘vrijheid’ in de naam hebben staan maar niet meer lijken te beseffen wat die vrijheid werkelijk is.

En de burger dan? Die slaapt rustig verder. Alsof Colijn nog steeds aan de macht is.

Alice Verheij © 2011

Advertenties

3 thoughts on “Kabinet Rutte en de persvrijheid.

 1. @Redhead. Die soort van eigen kerk die dezelfde emoties heeft bij de inperking van vrijheden bevalt me wel. Toch nog lid van een kerk. De kerk van de vrijen.

 2. Hoi Alice

  Kwaad maak ik mij ja , ook al leef ik nu alweer 3 jaar buiten Nederland . Trouwens denk ik dat velen die jouw stukjes lezen zich dito kwaad maken , immers n soort van eigen kerk .
  De grote massa is goed gemanipuleerd door de angst die jaren en jaren is geschuurd en hanteert het motto : ik heb niets te verbergen , dus laat ze mijn gegevens maar registreren , laat ze maar sites blokken om onze jeugd te beschermen et cetera et cetera ..
  Dat regeringen niet te vertrouwen zijn , wat de geschiedenis wereldwijd bewijst , daar willen zij niets van weten .
  Als ik enkele voorbeelden van mij zelf geef , over overheidsgeweld , zie je ze denken : dan zal je wel iets hebben uitgevreten wat je nu niet wil vertellen…
  Zoals zo vaak gezegd : pas als mensen er massaal zelf last van krijgen , als de ellende de spuitgaten uitloopt , dan willen mensen pas bewegen , maar zo ver is het lang nog niet , als ik een zwarte bui heb denk ik dan : jullie krijgen wat jullie verdienen met jullie tv denken … gelukkig heb ik die niet meer vaak.
  En maak mij kwaad!

 3. Alice, je hebt jezelf wederom bewezen als voorvechtster van vrijheid. De vrijheid die de Nederlandse burger zo achteloos af laat nemen, door mensen die smerige spelletjes spelen met onze wetten en (ongeschreven) regels.

  Een prachtig stuk. Ik hoop dat veel mensen dit lezen en stilstaan bij wat ze allemaal verloren hebben de afgelopen jaren. Verder hoop ik dat het dan niet blijft bij stilstaan, maar dat mensen ook actie ondernemen.

  “All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing.” – Edmund Burke.

Reacties zijn gesloten.