Klojo’s van onderzoekers.

Ja, je leest het goed. Klojo’s. Hetero klojo’s om precies te zijn. Waar ik me over opwind?
HP / De Tijd, dat oersaaie overjarige 40plussers blaadje heeft op de site (en op hun papier) een artikel gewijd aan een onderzoek van Intomart/GfK. Over de levensstijl van homoseksuelen in Nederland.

Pink op een stoere fiets.

En ik wind me er over op. Niet over de bevindingen of conclusies hoewel de bullshitfactor ongenadig hoog is. Maar over het feit dat er zonodig een onderzoek naar gedaan moet worden. Kijk, Infomart is een marktonderzoeksburo en die onderzoeken dus op basis van commercieel belang. Voor dat belang worden door de onderzoekers de handjes niet omgedraaid om op basis van bestaande onderzoeksgegevens een stel vraagstellingen bij elkaar te grabbelen en los te laten op ‘profielen’ van homoseksuelen en hetero’s om zo vast te kunnen stellen dat homoseksuelen (er wordt alleen over homo’s en lesbo’s gesproken) voldoen aan de stereotypen die in de heteronormatieve koppetjes van veel landgenoten huizen.

Een citaat:

Klopt het vooroordeel dat homomannen veel crèmes gebruiken, dat ze graag stappen en dat ze veel geld besteden aan kleding? En kiezen lesbiennes voor een technische opleiding en stappen ze in hun vrije tijd op de motor? Voor het eerst is onderzoek gedaan naar de levensstijl van homoseksuelen. Lex van Meurs, research director bij onderzoeksbureau Intomart GfK is de laatste gegevens nog aan het verwerken, maar geeft HP/De Tijd vast de primeur: uit zijn onderzoek blijkt dat veel stereotypen over homo’s en lesbiennes waar zijn.

Er staat in mijn ogen dus met zoveel woorden geschreven dat allerlei vooroordelen over homo’s (en lesbo’s) kloppen. Nog een keertje: ‘veel vooroordelen kloppen’. Pardon? Vooroordelen impliceert dat men bijvoorbaat een oordeel heeft geveld op basis van veronderstellingen. Die dus blijken te kloppen. In de ogen van de onderzoeker(s) van Intomart. Op basis van bestaande gegevens en een cross check van die gegevens met een selectie van 7500 mensen uit hun database van profielen. En dus ziet HP / De Tijd er een artikel in om de stigma’s van homo’s en lesbo’s nog maar eens te onderstrepen.

Om gek van te worden. Laten we de wereld eens omdraaien en met gay ogen naar de levensstijl van die afwijkende hetero’s kijken. Wat gaan we dan zien als we de uitspraken van Intomart / Gfk (klinkt trouwens als Vandemarkt/GFT) op een rijtje zetten. Leest en huivert:

Heteromannen zijn vooral:

 • niet modebewust
 • geen klanten van de Bijenkorf
 • onverzorgd
 • watjes want kunnen niet lekker doorzuipen
 • laagopgeleid (dom dus)
 • niet creatief
 • niet echt geïnteresseerd in cultuur
 • nauwelijks woonachtig in steden en zeker niet in Amsterdam
 • gebruikers van Windows computers
 • honkvast want reizen weinig
 • ouderwets want getrouwd

Heterovrouwen:

 • rijden in auto’s
 • zijn trutjes want kunnen niet lekker doorzuipen
 • zijn trutjes want bivakkeren onder dikke lagen make up
 • weten niet wat haargel is
 • zijn ouderwets want getrouwd
 • wonen net als heteromannen meer in huurhuizen en liever niet in de stad
 • zijn ook Windows gebruikers (want hun mannen gebruiken dat ook)
 • zijn meer aan huis gebonden dan gays (want hun mannen reizen minder)

En ga zo nog maar even door. Gelukkig ben ik geen onderzoeker maar een schrijfster maar met dit soort onderzoekjes zoals Intomart die nu weer eens gedaan heeft heb ik toch echt het gevoel dat de heterononderzoekers maar al te graag homo’s en lesbo’s stigmatiseren en daarmee de gay emancipatie tegenwerken. Het simpele feit dat zo’n toko als Intomart het nodig vindt om een dergelijk onderzoek te doen (al dan niet in opdracht) geeft mij een vieze smaak in mijn mondje. Het lijkt er immers op dat we in Nederland aan alle kanten bezig zijn om op topsnelheid terug te vallen in een vroeger ontwikkelstadium: dat van de veilige spruitjeslucht als norm. Intomart werkt daar blijkbaar maar al te graag aan mee. Mijn punt is dat dit soort onderzoeken gestoeld zijn op een heteronormatieve kijk op het leven maar die hetero normen zijn voor veel mensen geen normen en dan is het volslagen logisch dat de uitkomsten van het onderzoek in de ogen van gays dus ridicuul zijn.

Morgenochtend ga ik maar eens fluks op zoek naar een leuke lesbo mét motorfiets en zonder make up die er lekker met me vandoor wil gaan om het op een zuipen zetten in een goeie lesbokroeg om snel die klojo’s van onderzoekers te vergeten.

Alice Verheij © 2011

3 thoughts on “Klojo’s van onderzoekers.

 1. Hallo, ik ben de “klojo” die dit onderzoek bij Intomart heeft uitgevoerd. Niet om commerciele redenen, maar gewoon omdat het me interesseerde. Ik heb me lange tijd verwonderd waarom er in markt- en opinie-onderzoek in representatieve steekproeven zo weinig naar seksuele voorkeur wordt gevraagd. De eerdere onderzoeken via websites en abonneelijsten geven volgens mij een scheef beeld van de homo’s en lesbo’s in Nederland. Ik vond het spannend om er wel een keer naar te vragen en ben blij dat we bij Intomart die eerste stap een keer hebben durven zetten. Naast de eerste resultaten die je in HP/De Tijd las komt er nog een vollediger verslag. Er is geen opdrachtgever voor dit onderzoek, ik doe het uit nieuwsgierigheid in mijn vrije tijd dus dat kan nog even duren. Meer info:

 2. Nou, jouw bliksemonderzoek aangaande hereto-mannen klopt anders vrij aardig. Tenminste in mijn geval wel. Alhoewel ik meen toch wel redelijk te kunnen doorzuipen, maar of dat het beeld verbetert?

Reacties zijn gesloten.