… en het is een meisje.

Anders Breivik, nooit gedacht deze naam ooit in te moeten tikken, heeft met zijn horrordaad in Noorwegen iets op gang gebracht waar ik blij van wordt. Na de schuiver van extreem rechts in Noorwegen bij de laatste gemeenteraadsverkiezing enkele weken terug was gisteren Denemarken aan de beurt. Onze noorderburen die een decennium lang zuchtten onder de fascistoïde gesel van een xenofobe club hebben een nieuw parlement gekozen. De Deense bruinhemden zijn terug gezet en de sociaal democraten hebben gewonnen. Met een meisje.

Het is de sociaal democraten van Helle Thorning-Schmidt hebben door een lijstverbinding de conservatieven naar achteren geschoven. Ze wordt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken en het valt te hopen dat ze voldoende tijd krijgt om de schade aangericht aan de wetten en economie van het land te herstellen. Het eens zo vrije Denemarken is immers verworden tot een angstige, xenofobe natie die naar de rest van Europa zich vooral presenteerde als het land met de striktste regels tegen immigranten. Regels gevoed door een partij die, net als de PVV, geen deel uitmaakte van de regering maar die in een gedoogconstructie gijzelde. En op die manier het land liet verschuiven van een normaal westerse open samenleving naar een migrant-vijandig land. Gebaseerd op irrationele angsten en onderbuik emoties van een deel van de bevolking.

Maar de boodschap van partijen als de Deense volkspartij (DPP) is gelukkig niet bestendig. De economische teruggang laat in alle landen in het westen de burgers vooral stemmen op basis van economische argumenten. Egoïsme heeft xenofobie verjaagd. Xenofobie immers gaat minder een rol spelen nu die Marokkaanse buurman toch echt gewoon een aardige meneer blijkt te zijn en het brood van de Turkse bakker toch echt lekkerder is dan het eigen brood. En dan is er wat er in Noorwegen gebeurde. Een monsterlijke daad die in het weefsel van de hersenen van Europeanen is gaan zitten om er niet meer uit te gaan met de harde waarschuwing: ‘Dit gebeurt als je doordraaft en doordraait in angst voor migranten’. Breivik zou heel goed in Denemarken de druppel kunnen zijn geweest die het Deense emmertje van ongenoegen heeft doen overlopen. Net voldoende om de sociaal democratie weer terug te brengen naar het regeringspluche.

Na Denemarken volgen ongetwijfeld andere Europese landen want niet alleen in het zo rustige landje noordelijk van ons maar op zoveel andere plaatsen in Europa beginnen kiezers het getamboer van partijen als de DPP en de PVV zat te worden. En dat is maar goed ook. Hopelijk krijgen we in Nederland snel verkiezingen en volgen we net als tien jaar terug het Deense voorbeeld. Deze keer naar de goede kant. Het wordt tijd dat de houdgreep van Wilders zijn effectiviteit kwijtraakt. Die houdgreep op de samenleving heeft al veel te lang geduurd. Het zou mooi zijn als ook wij een meisje krijgen…

Alice © 2011

Advertenties