Lawaai op Lesbos: ‘er zijn er bij die over lijken gaan.’

Naschrift 2 (7 november):
Vandaag ontving ik tot mijn verrassing een email van een Nederlandse advocaat die me sommeerde onderstaand artikel en verwante artikelen terug te trekken. Daar kan natuurlijk geen sprake van zijn. Mijn publieke reactie op die rare email kunt U hier lezen: http://wp.me/p29zz-1KP. 

Naschrift:

Lieve mensen, deze plek is een schrijfplek van me. Geen forum en ook niet bedoeld voor beschuldigingen aan wie dan ook anders dan in door mijzelf geschreven artikelen (waar ik uitgebreid onderzocht heb, bewijzen heb en hoor-wederhoor heb toegepast).
Met klachten over TravelWoman kan het beste gereageerd worden naar hun zelf of op de openbare lesbische fora. Natuurlijk ook naar de ZijAanZij die dat bedrijf schaamteloos geplugd heeft. Ook de ZijAanZij heeft een forum.

Bijval voor een geschreven artikel is natuurlijk fijn en zeker ook voor Annelies die zoals ik in het artikel schrijf het slachtoffer is geworden van een criminele lastercampagne. Ik hoop van harte dat zodra de Nederlandse rechtszaak er is dan ook via andere wegen de waarheid boven water komt. Zelf zal ik tegen die tijd een wederom een artikel erover schijven waarbij ik van plan ben de zaak bij de rechtbank in de zitting te volgen.

Van belang is dat TravelWoman, Garbo for Women en de ZijAanZij zich in stilzwijgen blijven hullen, wellicht vanuit een aanpak om door doodzwijgen te hopen dat het stormpje overwaait. Van belang is ook dat Annelies met haar Pink Pearls gelukkig van plan is om de draad heel nadrukkelijk en met alle energie wederom op te pakken en ook weer reizen te organiseren in samenwerking met de werkelijke organisatoren van het festival in Skala Eressos.

Hierbij sluit ik de reactiemogelijkheid op deze post.

NB Mocht iemand additionele informatie en / of nieuwe feiten weten over deze zaak en die niet publiekelijk willen delen (ik weet dat sommigen bang zijn voor de gevolgen binnen de gemeenschap) dan kan dat altijd naar mij gestuurd worden via email. Alle informatie wordt vertrouwelijk door mij behandeld en ik onthul mijn bronnen niet (conform de normale journalistieke praktijk van bronbescherming). Verdere reacties met nieuwe informatie kunnen gestuurd worden naar alice.schrijft@xs4all.nl.

~

Soms wil ik dat lesbo’s, of eigenlijk misschien de hele gay community, zich eens wat meer zou gedragen als de hetero mainstream. Let wel: soms, heel soms. Een onderneemster die onderneemt in de markt voor lesbische vrouwen verzuchtte laatst dat ze niet begreep waarom sommige onderneemsters in ‘het circuit’ zich gedragen zoals zich gedragen en over lijken gaan. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik vroeg me af wat er aan de hand was. Na een paar maanden spitten in het donkere moeras van lesbisch ondernemersland heeft me dat het antwoord opgeleverd. En dat is geen fijn antwoord want er blijken op zijn minst heel twijfelachtige, zo niet maffiose, ondernemerspraktijken aan de orde te zijn. Gezonde concurrentie lijkt uitgesloten, een vrije markt evenzo. Intimidatie en manipulatie overheersen.

Sinds jaren wordt er een festival op het Griekse Lesbos gehouden voor lesbische vrouwen. Voor de niet kenners: op Lesbos woonde ooit Sappho, de bekende Griekse dichteres die over de lesbische liefde dichtte, heel lang geleden. Het lesbische bedevaartsoord wordt ieder jaar bezocht door een groot aantal vrouwen van over de hele wereld omstreeks de zonnewende. Vrouwen onder elkaar die collectief genieten van de zon, de zee, het eten, de gastvrijheid en elkaar. Het ‘International Eressos Women’s Festival’ in Skala Eressos is een trekpleister voor veel lesbische vrouwen en menigeen is daar geweest of gaat daar naar toe omdat je er toch zeker een keer geweest moet zijn. Hou je van goeie muziek dan wacht je ieder jaar op PinkPop en hou je als vrouw van vrouwen dan lokt Lesbos in de zomer. Het is een pracht festival. Of liever: dat was het want inmiddels is er een Nederlandse smet op het festival gekomen.

Waar veel mensen reizen bestaan zakelijke belangen. In de hetero wereld is dat zo en in de lesbische wereld natuurlijk ook. En ondanks dat Nederland een klein landje is, is het bepaald niet onbetekenend in de internationale lesbische gemeenschap. Dat zakelijke belang, geld dus, vertaald zich normaliter in een gezonde concurrentie tussen ondernemers en bedrijven. De honderden Nederlandse vrouwen die naar het festival in Skala Eressos reizen ieder jaar vertegenwoordigen, reis, accommodatie en verblijf bij elkaar geteld, een potentiële markt van enkele tonnen. Grof genomen op termijn oplopend tot een kwart miljoen euro. Een zak geld die voor sommigen dermate aanlokkelijk is dat ze er voor kiezen om nieuwe concurrenten in de markt te bestrijden. En die strijd gaat dus, blijkens de verzuchting van die onderneemster, over lijken. Bijna letterlijk.
Wat wil het geval? Sinds april 2010 poogt de in Nederland gevestigde reisorganisatie TravelWomen die zich specifiek op lesbische vrouwen richt de markt te monopoliseren. Dat gebeurt onder meer door het op zijn minst ondersteunen van een (inmiddels na 9 maanden schade aanrichten off line gehaalde) smaad- en lastercampagne tegen concurrent Pink Pearls. En toen de zaak naar het Nederlandse grondgebied escaleerde zelfs met bedreiging, intimidatie en chantage van artiesten die op de vrouwenfeesten van diezelfde concurrent optraden door een anonieme groep vrouwen. Deze groep, onder de schuilnaam ‘de Moraalprincessen’, slaagde in haar opzet met een op FaceBook en Hyves gestarte lastercampagne. Dit omdat aan de ene kant de getroffen onderneemster door een zeer trieste privé situatie niet in staat was snel genoeg en adequaat te reageren én omdat veel vrouwen in de lesbische gemeenschap als lemmingen naar de Griekse zee mee liepen, gek zoals veel mensen blijkbaar zijn op een roddel én op het aanhaken bij populitische lesbo’s uit het Amsterdamse circuit. Geen middel werd geschuwd om de concurrentie uit de markt te drukken en daarbij werd als slimme afleidingsmanoeuvre de organisatie van feesten in Nederland als speerpunt gebruikt om ‘het punt te maken’ binnen de gemeenschap en de betreffende onderneemster in een kwaad daglicht te stellen. De feesten die door Garbo for Women georganiseerd werden door twee (inmiddels ex) zakenpartners (de vrouwen achter Garbo for Women en Garbo Amsterdam), werden door de eerste gemonopoliseerd. Ondanks dat beiden overeengekomen waren dat zij ieders haars weegs zouden gaan en in vrijheid eigen feesten zouden organiseren, werd Garbo Amsterdam valselijk beschuldigd van naamsdiefstal en werd deze op de sociale media zwart en uiteindelijk kapot gemaakt. Zelfs de kostbare naamsverandering naar Pink Pearls mocht niet baten. De organisatie achter de Garbo for Women feesten hielt zich publiekelijk stil, zij werden immers niet aangevallen en vonden het wel prima dat de naam Garbo aan haar moreel werd toebedeeld door de kritiekloze gemeenschap. Maar daar bleef het niet bij.

Garbo Amsterdam (nu Pink Pearls), die de Garbo Amsterdam feesten organiseerde (later dus de Pink Pearls feesten), heeft nog een aantal andere zakelijke activiteiten. Een datingsite, een webzine én het organiseren van reizen naar Lesbos. Om dat laatste ging het natuurlijk en opvallend genoeg werd er in april door een groep anonieme lesbische vrouwen, in samenwerking met een Duitse organisatie (Skytravel24 uit Wiesbaden) ook een lastercampagne gestart middels een Europees persbericht. Vanaf begin 2009 werd in de media voorgespiegeld dat het festival in september op Lesbos door dat TravelWomen werd georganiseerd. Niets is minder waar want de werkelijke organisatie, Sappho Women, is Grieks. Een respectabele krant als de Volkskrant is zelfs zijdelings betrokken geraakt door de publicatie van een interview met de hoofdredacteur van de Zij Aan Zij, een maandblad voor lesbische vrouwen, waarin opnieuw dit valse beeld werd geschetst van de werkelijkheid. In juni intensiveerde de campagne van misleiding en manipulatie. Er werden zoals gezegd een persbericht uitgedeeld op Lesbos op 28 juni en wederom werden sociale én traditionele media ingezet. Het gewraakte persbericht is blijven circuleren onder de festivalgangers in september. De campagnes stonden onder aanvoering van anonieme groepen lesbische vrouwen in Nederland (de ‘Moraalprincessen’ op FaceBook en Hyves) en Lesbos (de ‘Lesbische Veteranen van Eressos’). De anonimiteit van de mensen achter deze groepen en publicaties was echter met wat spitten vrij eenvoudig te achterhalen totdat eerder deze week de FaceBook en Hyves groepen zonder toelichting verdwenen.

TravelWomen, het reisbureau in Utrecht, slaagde er dankzij deze campagne in Nederland én Griekenland in om Pink Pearls ook (tijdelijk) uit die markt te verdrijven. Opbrengst: naar schatting €150.000 aan omzet aan reizen en accomodatie in 2011 die niet meer verdeeld hoefde te worden over meerdere organisties. De omzetverwachting voor 2012 ligt aanmerkelijk hoger. Pink Pearls zag zich genoodzaakt om de geplande reis voor september dit jaar te annuleren om geen schade aan te richten aan het festival. De Grieken (Sappho Women) waren niet blij met deze onderbreking van de samenwerking maar wilden natuurlijk ook niet het slachtoffer worden van een zakelijke ruzie tussen organisaties in Nederland. De Zij Aan Zij, het eerder genoemde en toonaangevende blad voor lesbische vrouwen (hip, tolerant en modern) liet zich wederom eenvoudig voor het (zakelijke) karretje spannen en publiceerde in januari zelfs een insinuatie tegen Pink Pearls met betrekking tot de Garbo vrouwenfeesten. Niet met name genoemd natuurlijk, maar dat hoeft ook niet in de lesbische gemeenschap waar de meeste lezeressen natuurlijk heel goed weten wie er bedoeld wordt. Dat het blad daarmee de normale journalistieke praktijk aan de laars lapte is opvallend, dat het daarbij een middel werd in een criminele samenspanning is op zijn zachts gezegd naïef. Het blad is niet de enige organisatie die zich voor het karretje liet spannen. Zelfs bekende organisaties of hun kopstukken in de gay scene hebben zich gecompromitteerd door uitspraken en steunbetuigingen aan de Moraalprincessen groep op FaceBook en Hyves. Waaruit blijkt dat kritiekloos meegaan in een laster en roddelcircuit ook voor gretige en publiciteitsgerichte gays maar al te gewoon is. Zeker als er persoonlijk of bedrijfsmatig gewin aan de orde is. Immers, een blad moet gevuld en workshops moeten worden verkocht.

Inmiddels is er in Griekenland in de hoofdstad van Lesbos, Mytilini, een rechtszaak op de rol gezet rond deze maffia praktijken. De Nederlandse rechtszaak rond de lastercampagnes gericht op de organisatie van de feesten én de reizen naar Lesbos staat op stapel. De afgelopen negen maanden is de bewijslast voor de beide lastercampagnes bij elkaar gebracht. Het is een inmiddels juridisch sluitend verhaal. Wanneer de dagvaardingen de deur uit gaan is er grote kans dat er een schokgolfje door de lesbische gemeenschap zal gaan. Want wie had gedacht dat Nederlandse lesbische onderneemsters maffiose praktijken er op nahouden of zich daarin mee laten slepen? Wie had gedacht dat de lesbische ondernemers gemeenschap in Nederland dusdanig verziekt is dat er zelfs in het buitenland rechtszaken ontstaan. En wie had gedacht dat lesbische onderneemsters met zo weinig scrupules het eigen nest zouden bevuilen?

Binnenkort publiceer ik meer informatie over deze zaak. Het wachten is nu nog op de dagvaardingen en op de bewegingen van de betrokken organisaties in Griekenland en Nederland. Het trieste is natuurlijk dat de onderneemster uit het begin van dit verhaal, Annelies Hintjes, als de drijvende kracht achter Pink Pearls door de hele situatie gedwongen is om het juridische pad te kiezen uit zakelijk lijfsbehoud. Dat terwijl ze eigenlijk niets anders wou dan aansprekende feesten en mooie reizen voor lesbische vrouwen organiseren samen met Sappho Women, de Griekse organisatoren van de festivals in Skala Eressos. Dat lesbische vrouwen ervoor kiezen om commerciële belangen te bevechten door middel van ronduit illegale praktijken en anonieme lastercampagnes is wat mij betreft schokkend.

Alice Verheij © 2011

Verdere informatie:
www.sapphowomen.org
www.womensfestival.eu

www.pinkpearlsamsterdam.com

www.travelwomen.nl

www.facebook.com/travelpink.pearls
www.facebook.com/pinkpearlsamsterdam

www.facebook.com/pages/Travel-women/173279064268

www.facebook.com/event.php?eid=183667631649890

www.facebook.com/#!/sapphowomen

Alle bronnen en ondersteunende documenten inclusief derden verklaringen zijn bij de auteur voorhanden. Alice Verheij is onafhankelijke schrijfster, film maakster en journaliste en schrijft voor verschillende media onder andere binnen de LGBT gemeenschap inclusief Pink Pearls. 

TravelWomen heeft ondanks een verzoek daartoe zich onthouden van enige reactie.

7 thoughts on “Lawaai op Lesbos: ‘er zijn er bij die over lijken gaan.’

 1. Wij gaan nooit meer met deze Travel Women naar Lesbos.Ze beantwoorden geen emails en hoe je met de taxi vanaf het Scala terug naar het vliegveld komt zal ze een rotzorg zijn.Dit terwijl we wel betaald hadden voor onze transfer.We hadden beter moeten luisteren naar andere vrouwen die dezelfde ervaringen hebben met deze reis organisatie.

  Groet,
  Marianne

 2. Franc Kraanen van Zij aan Zij is gewoon een tekst verwijderd die denkt dat lesbische vrouwen zich laten inpakken door zijn slijmballen gedrag. Dat noemt zich bladenmaker.
  Al jaren ben ik trouwe Lesbos ganger en het is van de zotte dat dit magazine durft te schrijven dat deze Women Travel de organisatie is van dit internationale festival.
  Helemaal shocking dat je mee mag doen aan een illegaal flut programma als je bij ze geboekt hebt.
  Laat ze effe lekker opzouten en een Sappho Spring festival organiseren op Alcatraz Island en neem deze Frank Kraanen gratis mee.
  Wat een loozers om zo je zaakjes te regelen.

  Beste Alice…top dat je dit naar buiten hebt gebracht ,wij supporten de echte Sappho vrouwen samen met Pink Pearl.

  • Ik ben geen fan van Frank Craanen maar ik stel wel prijs op nuance richting zijn werk voor de ZijAanZij én op het nalaten van beledigingen. Dit is mijn schrijfplek en ik accepteer niet dat mensen beschimpt worden. Ik heb dan ook bovenstaande reactie aangepast…

   Verder hou ik niet van anonieme reacties. Zelf schrijf ik uiteraard ook niet anoniem of onder pseudoniem.

  • Wij hebben schoon genoeg van deze praktijken en zij aan zij moet beter opletten wat ze schrijven.
   Sappho Women is de enige en echte organisatie !!!

 3. Lieve Annelies,

  Wat zijn we ontzettend blij voor jou met dit verhaal. Met dank aan Alice Verheij.
  Als geen ander weten wij hoe moeilijk de afgelopen jaren voor jou zijn geweest.

  De ziekte van Loes en het verdriet van jou hebben wij van zo dichtbij meegemaakt. Samen met Loes ben je de strijd aangegaan en even was er nog hoop dat het goed zou komen. Een superfeest vanwege het goede nieuws hebben we samen met jullie gevierd en wat waren we blij en opgelucht.
  Des te groter was de schok toen we hoorde dat de ziekte zo agressief terug was gekomen.
  Met alle kracht en liefde die jij in je had heb jij Loes gesteund en begeleidt om haar sterven zo draaglijk mogelijk te maken.
  Stervensbegeleiding op je nemen als je zoveel van iemand houdt is zo ontzettend zwaar en wij hebben alle respect voor jou dat je dit gedaan hebt met je onvoorwaardelijke liefde voor Loes. Als geen ander weten wij hoeveel jij altijd van haar gehouden hebt.
  Een liefdevolle verzorging tot aan haar laatste dag en Loes was je zo dankbaar hiervoor.

  Dat kort na haar overlijden dit alles uitgerekend jou is overkomen, vinden wij verschrikkelijk. Juist in deze situatie heb je steun van familie en vrienden nodig om je rouw te verwerken.
  Voor ons is het heel erg pijnlijk en onbegrijpelijk dat we zagen dat vriendinnen van jou en Loes, die wij in de loop der jaren ook hebben leren kennen, je niet hebben bijgestaan in deze moeilijke periode uit je leven. Het meest schokkend is dat sommige met de laster hebben meegedaan.
  De hartelijkheid en gastvrijheid waarmee Loes en jij ons als familie en ook anderen altijd hebben ontvangen, zullen wij nooit vergeten !

  Wij als familie en ook vrienden hier in het Zuiden blijven je steunen en zoal wij jou kennen, lukt het jou met positiviteit, wilskracht, vrolijkheid en je humoristisch karakter dit te overwinnen en deze hele nare situatie een plek te geven. Je hebt met Pink Pearls zo iets moois opgezet en je sociaal karakter wat wij terug zien in je bedrijf gaat uiteindelijk je succes bepalen.

  Weet dat we ontzettend veel van je houden.

  Je familie uit Limburg

 4. Ik, Ann Chorkawa, heb al voor de derde keer Skala Eressos bezocht samen met andere vrouwen uit Vlaanderen.. Daar hebben wij Annelies leren kennen als een zeer gedreven dame die ijverde voor haar zaak nl. het slagen van een fijn festival waar vrouwen zich goed voelen en contact kregen met vrouwen van andere landen.
  Ik vind het jammer dat Annelies nu in zo’n zaak betrokken is geraakt en wil haar dan ook alle morel steun verlenen bij het uitzoeken en hopelijk winnen van haar zaak. Het is jammer dat 2 organisaties van hetzelfde land in zo’n zaak verwikkeld zijn geraakt, terwijl ik altijd dacht dat het in de vrouwenwereld minder competatief aan toe ging dan onder mannen. Het is jammer dat dit is moeten gebeuren in zo’n gezellige en kleine plaats als Skala Eressos. Dit gebeuren mag niet kapot gaan door rivaliserende vrouwengroepen, daar hebben voorgangers veel te hard voor gevochten.
  Succes Annelies van Ann (je weet wel die hoorde bij de kliek van Lydia en Brigitte en nog andere dames.

  • Lieve vrouwen uit Vlaanderen,
   Wat doet dit goed om te lezen dat jullie mij steunen. We kennen elkaar inderdaad al een aantal jaren.

   Ik hoop dan ook dat alles opgelost gaat worden en dat we met elkaar weer kunnen deelnemen aan alle leuke dingen die we organiseren op Lesbos.
   Veel leuker is het dan ook om hierover te praten. Het feestje bij de Cantina Moon met Happy Hour om leeg te verkopen en waar die lieve Griekse Maria ons voor weinig geld souflaki’s maakte op de BBQ . Jullie waren hier allemaal bij en we hebben tot laat in de avond de gekoelde rode wijn moeten drinken…….omdat er niets anders meer te krijgen was. Ha…ha….Lichtelijk aangeschoten waren we die avond zeker.

   Zodra de lucht geklaard is gaan we weer reizen aanbieden naar Lesbos en ik beloof dat alle activiteiten die wij samen met de organisatie van het festival organiseren als doel hebben het contact maken met de Europese lesbische scene. Dat is tenslotte waar Pink Pearls voor staat. Iedereen kan meedoen en wij zorgen ervoor dat je in contact komt met andere vrouwen.

   Heel erg bedankt voor jullie steun en veel liefs vanuit Nederland,

   Annelies x

Reacties zijn gesloten.