One more thing…

Het zinnetje zal niet meer uitgesproken worden. De kans op nog een ‘one more thing’ krijgt hij niet meer. Steve Jobs heeft veel gewonnen maar van zijn lijf verloren. Veel te vroeg, na 56 jaar al, overleed hij. Wat hij nalaat is een aardverschuiving in de manier waarop mensen met computers werken maar vooral een omslag in de aard van het gebruik van de apparaten die decennia lang bestonden uit beige of grijze dozen die lelijk, ingewikkeld en bedoeld voor zakelijk gebruik waren. De computers en gadgets die Apple maakt en maakte hadden altijd iets te maken met plezier. Vormgevers, kunstenaar, ontwerpers, muzikanten, filmmakers, kortom de gehele creatieve beroepsgroep heeft die producten wereldwijd al decennialang omarmt. Omdat ze gemaakt zijn vanuit een filosofie die de hunne is waardoor ze beter bruikbaar zijn dan de spullen van andere bedrijven.

Jobs was rock ’n roll. Een artiest maar ook een business en showman die op briljante wijze zijn publiek wist te bespelen zodat de producten van zijn bedrijf gekocht werden. Apple was zijn bedrijf. Dat bedrijf is nu het grootste bedrijf ter wereld en hij heeft dat nog net kunnen meemaken. Zoals ieder groot bedrijf is ook Apple zijn charme aan het verliezen en zal het zich door ontwikkelen als de grote onderneming die het is op een manier zoals grote ondernemingen zich ontwikkelen. Maar het bedrijf mist nu wel zijn grote inspirator.

Iedere dag sterven er mensen, vaak ook jong en vaak jonger dan Jobs. Maar sommigen die wegvallen laten een leegte achter die vele malen groter is dan de persoon zelf was. Jobs was zo iemand. Larger than life, legendarisch en inspirerend. Hij wordt gemist, door velen. En door mij.

Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers,
the round pegs in the square holes.
The ones who see things differently — they’re not fond of rules.
You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them.
But the only thing you can’t do is ignore them because they change things.
They push the human race forward.
And while some may see them as the crazy ones, we see genius.
Because the ones who are crazy enough to think that they can
change the world are the ones who do.

Steve Jobs, computer engineer and CEO of Apple Inc., 1955 – 2011

Alice © 2011

Advertenties