Slachting

Vandaag worden er theatergezelschappen en orkesten ten grave gedragen. Ter meerdere eer en glorie van het rechtse rampenkabinet dat kampioen cultuurbezuinigen wil worden. Want in rechts Nederland is cultuur slopen een deugd. Het is over met de Appel, Carver kan het ongeacht de kwaliteit van hun gezelschap ook vergeten en het Metropole Orkest gaat over een tijdje de dodenmars spelen. Want het is crisis in de koppen van ministers, staatssecretarissen en volgzame ambtenaren, pennenlikkers, papierschuivers en cententikkers.

Wèg met het toneel. Wèg met muziek en kleinkunst. Iedere kunstenaar moet een ondernemer worden. Kunstzinnigheid en kwaliteit zijn niet van belang, ondernemerskwaliteit wel. Want ondernemen moeten de Nederlanders, niet kunst minnen. Geld najagen, waarde wordt gelijkgesteld aan Euro en niet aan erfgoed en vernieuwing. Slopen die kunstsector is het adagium. Niet dat over een tijdje er nog een ziel bestaat die weet wat dat woord betekend. Rutte en zijn collega slaven van het gedachtengoed van Wilders kunnen tevreden zijn. Operatie geslaagd, patiënten overleden. Als beeldenstormers en boekverbranders houden de heren in het tweedelig met foute stropdassen huis. Want kunst is links, links is verfoeilijk en verfoeilijk moet vernietigd.

En Nederland? Het Nederlandse publiek? Het is ingeslapen, ingekakt, op vakantie, cynisch en egoïstisch, meer geïnteresseerd in de prijs van de kaartjes van het voetbal en de Olympische Spelen (ongeacht de corruptie die daar heerst) dan in kwalitatief hoogwaardige podiumkunsten. De volgende vakantie is belangrijker dan het volgende concert of toneelstuk. Wèg met die artiesten, toneelspelers, muzikanten en kleinkunstenaars. Wèg met de nuttelozen van de avonden. Voetballer wil men. Spelen, want brood is er toch wel. De hersenpan mag niet meer onder druk komen staan want stel je voor dat consumeren van kunst meer is dan passief staren naar de volgende real life soap en derderangs zangwedstrijd op televisie.

Nederland sterft vandaag weer een beetje. De oude dame van de cultuur ligt aan de beademing, ze zal het niet lang meer maken. Rechts Nederland vaagt de kunst weg door het een linkse hobby te noemen en de burgerlijken missen ruggengraat en intelligentie om te beseffen dat zij hun stembanden verloren hebben met het uitbrengen van hun stem op het kortzichtig stupide populisme van de middelmatigen. Het volk is tot een tandenloze tijger tegenover een horde politieke wildebeesten verworden. Nederland is verbouwd tot een afbraakland van negatieve cynisten en het volk laat zich als een hoer neuken tot genot van het nieuwe crisiskapitalisme. Wat rest is de noodzaak tot de herinvoering van het anarchisme in de kunst. Want het geld is failliet.

De kunst sterft in de slachting waar, hoe passend, een Appel verrot en de slagers van Rutte het winnen van de snijders van Carver. Slaap Nederland, houdt de ogen toe terwijl je diamanten je gestolen worden. Volk! Jullie hebben ook nu de regering die je verdiend.

© 2012 Alice Anna

2 thoughts on “Slachting

Reacties zijn gesloten.