De cirkel is rond op 5 mei.

Vijfentwintig jaar geleden op 5 mei verloofde ik. De reis ging naar Parijs, waar anders heen?

Ik ben een leven verder nu. De verloving werd een huwelijk dat strandde. Ik verloor niet alleen dat maar ook alles wat een mens te verliezen heeft op mijn kinderen na die dat huwelijk mij bracht. Ik verloor mezelf voor lange tijd. Ik verloor een carriëre, vaste grond onder mijn bestaan, mijn beroep, mijn liefde, mijn opgebouwde rijkdom, mijzelf. Daarvoor in de plaats kwam een schier eindeloze spiraal naar beneden die maar niet leek te eindigen. De extremen als huisuitzetting, bankroet, verlies van ondernemerschap en verlies van de lust tot leven kwamen in de plaats voor wat er was.

Maar daarmee kwam ook iets anders. Ik kwam er zelf. De vrouw die ik nu ben, de schrijfster, de kunstenaar, de fotografe, de film maakster en journaliste. Met heel hard werken en heel hard vechten kwam die steeds meer naar buiten.

Onderweg groeide angst. Angst voor de maatschappij, de veronachtzaming, het aan de zijlijn geplaatst worden en de schoffering die een mens ten beurt valt die in armoede terecht komt. En angst verlamd. Tot in 2012 waar er een moment was waarop ik toch tegen al mijn gevoel in de strijd opnieuw aanging. Een strijd om een plekje te veroveren in deze samenleving, op mijn voorwaarden en op basis van mijn eigen passies. Zonder concessies te doen. Het werd een keuze om mijn leven te wijden aan mijn kunst, het schrijverschap en de documentaire kunst waarin ik me probeer te bekwamen. Exposities, boeken en zelfs documentaire films zijn de resultaten naast een volledig nieuw perspectief.

Ik ben er nog lang niet, ik ben niet klaar, niet af en hoop dat ook nooit te zijn. Maar er zijn van die momenten die een mijlpaal vormen en die een mens moet omarmen. Binnenkort is zo’n moment.

woordenstorm-logo-2013 wit centered

Opnieuw op 5 mei, bevrijdingsdag, sla ik een paaltje. Ik richt op die dag administratief mijn bedrijfje WoordenStorm op. Tegen de wind in wellicht maar ach, dat ben ik wel gewend. Het zal mijn zakelijke buitenkant zijn die naast een stichting voor kunstprojecten op basis van de solidaire economie mij zal moeten gaan voorzien van een minimale basis onder mijn bestaan. En deze keer is het helemaal van mij alleen. Geen zakenpartners die me de das om kunnen doen zoals te vaak gebeurde. Geen huwelijk dat wel zakelijke lusten maar geen zakelijke lasten verdraagt, geen inmenging van anderen die mijn focus verstoren. Maar met hulp. Hulp van mensen wiens taak het is om mensen een nieuwe kans te geven in het leven. En in mijn geval een nieuw leven.

Na vijfentwintig jaar is de cirkel rond. Opnieuw bevrijdingsdag maar dan wel eentje die alleen voor mij is. En opnieuw zal ik in Parijs zijn. Misschien is er iemand die mij dan even ziet dansen. Eventjes maar, want er is werk aan de winkel want vanaf 5 mei is WoordenStorm als bedrijfje, als eenvrouwszaak een feit. Enkele dagen later bekrachtigd met de administratieve rimram die daarbij hoort.

Cirkels moeten soms rond gemaakt worden. Wonden afgehecht en geheeld. Want pas dan is het mogelijk verder te geaan.

© 2013 Alice Anna Verheij
www.woordenstorm.nl

One thought on “De cirkel is rond op 5 mei.

Reacties zijn gesloten.