File: South Asia


Sinds zomer 2010 houdt ik me bezig met Nepal en Bhutan. Meer specifiek met de vluchtelingen / bannelingen uit Bhutan die in vluchtelingenkampen verblijven in het uiterste zuidoosten van Nepal. Velen van hen, maar niet allen, worden sinds 2007 geresettled naar een aantal westerse landen (VS, Canada, Australië, Nw. Zeeland, Noorwegen, Denemarken, Engeland en Nederland).

In het westen is over deze groep mensen en de mensenrechtenschendingen waaronder zij al meer dan twintig jaar lijden niet of nauwelijks iets bekend. Sterker nog, het land dat ze verjaagd heeft door middel van één van de grootste etnische zuiveringen in de laatste honderd jaar, Bhutan, wordt door veel mensen onterecht gezien als een laatste ‘Shangri-La’, een land waar iedereen blij is (Bruto Nationaal Geluk is door de vorige koning van Bhutan bedacht) en dat zorgvuldig met het milieu om gaat.

Maar de schaduwzijde van Bhutan is donker en lelijk. Begin negentiger jaren zijn ruim 100.000 mensen uit het zuiden en oosten verjaagd als illegale vluchtelingen (terwijl zij al generaties lang woonden in Bhutan). Bhutan gooit monniken voor jaren in de gevangenis die een schamele 30 gram pruimtabak bij zich hebben, er wordt herbebost (gefinancierd door het westen) op plaatsen waar dorpen zijn platgebrand. In de Bhutaanse cover up operatie zijn bergen, rivieren en plaatsen voorzien van andere namen en het westen valt voor het geheimzinnige land als ware het een paradijs.

Ik ben geconfronteerd met deze situatie en in 2011 heb ik gefilmd in de vluchtelingenkampen. In 2012 komt mijn documentaire ‘Headwind’ uit en nog dit jaar (2011) verschijnt de roman ‘Headwind, Laxmi’s Story’. Er worden foto exposities georganiseerd met een selectie uit de duizenden foto’s die gemaakt zijn en regelmatig schrijf ik voor uiteenlopende (internationale) media over deze situatie.

De komenda jaren zal ik de situatie nauwgezet blijven volgen en er over blijven publiceren. Afhankelijk van beschikbare fondsen zal ik tot en met 2015 de regio blijven bezoeken om de veranderende situatie in de vluchtelingenkampen zichtbaar te maken voor het grote publiek.

Het volk van Bhutan verdiend om in vrijheid te kunnen leven in hun eigen land. Zonder enige belemmering. Ze verdienen alle ruimte om hun eigen cultuur te beleven zonder daarvoor opgepakt, gemarteld of erger te worden. Ik steun het streven naar vrijheid van de bannelingen uit Bhutan. Jij ook?

Meer informatie is te vinden op www.headwindfilm.com.

Alice © 2011

Advertenties

One thought on “File: South Asia

  1. I am one of Bhim Maya Sarki’s teachers in Maryland. Bhim and her family are devastated by the loss of her daughter.
    In our school, we teach English to many of the Bhutanese who spent 18 years in camps and are now living here, as well as to other refugees from around the world. Our whole community is distraught about Abi’s disappearance. We thank you for your support and concern and we hope we will have a chance to see your wonderful movie when it is finished..

Reacties zijn gesloten.