Laudanum (2012-2015)


Lachrymae (Latijn voor ‘tranen’) is een ontwikkelingsroman over het leven van een schildersmodel in het Victoriaanse Engeland rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw. Het verhaal speelt zich grotendeels af in kunstenaarskringen in de Londense wijk Kensington en verhaalt over zowel de onstuimige relaties tussen de schilders en beeldhouwers en hun beeldschone modellen en die modellen onderling als over het ouder worden van twee vrouwen die ervoor kiezen om de rest van hun leven bij elkaar te blijven in een samenleving waar lesbische relaties nog niet geaccepteerd waren.

Lachrymae - cover medium

De roman, die onder pseudoniem verschijnt, bestrijkt de jaren 1890 tot 1934 tegen de achtergrond van de fin de siècle, de eerste wereldoorlog en het interbellum. Het verhaal is gebaseerd op personages die daadwerkelijk geleefd hebben in die periode en alle locaties hebben bestaan of bestaan nog steeds. In het Kensington van nu is nog heel veel terug te vinden van de wereld waarin De engel van Kensington speelt. Een wereld in het Montmartre van Londen ingeklemd tussen Hyde Park en Holland Park.

Waarom schrijf ik deze roman?

De idee voor Lachrymae is ontstaan toen ik een schilderij afgebeeld zag dat me intrigeerde (Flaming June van Frederic Leighton). Na wat onderzoek liep ik tegen de discussie aan welke vrouw model heeft gestaan, Dorothy Dene of de onbekende Mary Lloyd. Mijn aandacht werd getrokken naar de onbekende van de twee, Mary. Later leerde is Lene (de jonge zus van Dorothy kennen) en zij werd een verhaal. Samen met Mary. Vanaf dat punt ben ik me in haar leven en haar omgeving gaan verdiepen en op basis van dat onderzoek is het verhaal ontstaan dat ik de komende maanden zal uitwerken in de roman.

Lachrymae wordt geschreven in de inmiddels mij zo vertrouwde stijl waarbij ik een goed leesbaar verhaal schrijf waar de lezer zich snel in kan vinden. De personages zullen ondanks de afstand in tijd al snel vertrouwd worden. Dit boek zal echter wel een heel ander soort roman worden dan mijn eerdere romans. Een ander tijdperk en een verder onderzocht en uitgekristalliseerd plot (hoewel ‘Headwind, Laxmi’s Story’ waarvoor binnenkort de voorverkoop start ook een mooie en complexe plot kent). ‘De engel van Kensington’ zal nog meer dan mijn eerdere werk vooral een voor mij typerend boek worden.

In Lachrymae worden veel autobiografische elementen verwerkt en ga ik het gesprek aan rond de acceptatie in de samenleving van lesbische relaties, cross dressing en het verval dat komt met het ouder worden.

Synopsis

In de tweede helft van de negentiende eeuw vormden een aantal kunstenaars, meest schilders en dichters, de Pre Raphaelite Brotherhood. Als een tegenwicht tegen de formele schilderkunst zoals die aan de Royal Academy of Arts werd onderwezen en getoond aan het publiek. Het was één van de eerste avant gardistische stromingen in de Engelse kunst. In de jaren na 1890 was de beweging zo goed als opgehouden te bestaan en opgevolgd door de esthetistische en Arts & Crafts bewegingen die nog steeds de klassieken als inspiratiebron gebruikten voor hun steeds meer decoratieve kunst. De toenmalige beeldende kunst werd beheerst door de kunstenaars die decennia daarvoor tot de avant garde behoorden maar inmiddels ondereel van het eens door hun verfoeide artistieke establishment waren geworden. De meeste schilderijen en beeldhouwwerken kenmerkten zich door prachtige vrouwen die in portret of in een klassieke pose of scene werden afgebeeld. De schilders en beeldhouwers waren daarvoor afhankelijk van jonge vrouwen die bereid waren voor hen model te staan. Het vak van schildersmodel echter stond in bijzonder laag aanzien en werd door de gegoede burgers zo ongeveer gelijkgesteld aan prostitutie. En inderdaad, heel wat modellen kwamen uit de prostitutie of in ieder geval de arbeidersklasse. Op een enkelinge na.

Mary Lloyd, de hoofdpersoon uit het eerste deel ‘De Engel van Kensington‘, was als de dochter van een plattelands ‘squire’ (beheerder van een landgoed) opgevoed in gegoede burgerlijke kringen. Door omstandigheden (haar vader ging failliet en het gezin verarmde) koos zij er op een bepaald moment voor om te pogen een zelfstandig bestaan op te bouwen in Londen. Ze werd uiteindelijke schilders model. In het decadente wereldje van kunstcshilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters, modellen en lichtekooien bleef zij lange tijd het meisje van gegoede afkomst die wat geïsoleerd van de anderen leefde maar wel beeldschoon was. Nadat zij door een oudere schilder als tweede vaste model was aangenomen nam haar modellen loopbaan echter alsnog een vlucht. Zoals zoveel modellen had zij in die tijd verschillende verhoudingen met schilders en zelfs ook met een ander vrouwelijk model. Ze werd verliefd op de mooie Dorothy Dene (Ada Alice Pullen), een model dat uit arbeiderskringen afkomstig was en furore maakte als actrice. En daaraan ten onder ging. Mary en Dorothy kregen een gecompliceerde liefdesrelatie.

Rond de eeuwwisseling echter waren de meeste van haar broodheren door ouderdom overleden en liep haar loopbaan als model op grond vaar haar leeftijd ten einde.  Wat bleef waren de contacten en vriendschappen in kunstenaarskringen. Aan het einde van haar loopbaan ontmoette ze Lena Dene (Isabel Helena Pullen), de jongere zus van Dorothy, haar voormalige maar inmiddels overleden geliefde en de twee vrouwen kregen een verhouding die tot aan hun dood in stand zou blijven ondanks tegenslagen, oorlog en ziekte.

Lachrymae gaat over het leven van deze jonge vrouwen die als model werkten voor beeldend kunstenaars aan het einde van het Victoriaanse tijdperk. Vrouwen die tegen de maatschappelijke mores in kozen voor een zelfstandig bestaan. Maar de roman handelt ook over het leven en hun liefdesleven én over de ontwikkeling in de lesbische relatie tussen drie vrouwen waarvan twee er voor kiezen om samen oud te worden. Het is een verhaal waarin liefde, erotiek, schoonheid en verval, geluk, tegenslag en ziekte samenkomen in een dramatisch verhaal van een jong meisje dat voor zichzelf kiest en dat tot op hoge leeftijd volhoudt. Mary Lloyd en Lena Dene sluit je in je hart als mooie, sterke en geëmancipeerde vrouwen die leefden voor kunst, vriendschappen en de liefde en daarin hun eigen keuzes maakten ongeacht wat de wereld om hen heen daarvan vond in een tijd die bol stond van maatschappelijke veranderingen. Het gaat ook over de problemen van Lena Dene die geboren wordt met een genetisch defect dat haar leven en met name haar liefdesleven beïnvloed en zelfs bepaald. Lena heeft MRK (Mayer-Rokitansky-Küster syndroom) en als gevolg daarvan worstelt ze een leven lang met het begrip vrouwelijkheid en haar zelfbeeld.

Lachrymae is in tegenstelling tot mijn eerdere romans in het tweede deel (met de subtitel De Onwaarschijnlijkheid van Liefde) nadrukkelijk autobiografisch. De personage van Lena Dene wordt geconfronteerd met dezelfde vraagstukken als waar ik mee geconfronteerd ben. Weliswaar is haar fysieke conditie een andere dan die van mij, maar de vragen die deze conditie oproept zijn op zijn minst vergelijkbaar, zoniet hetzelfde. Ze stelt zich dezelfde vragen en kent soms dezelfde wanhoop, eenzaamheid en behoefte aan liefde. Dit autobiografische element dat ik in haar persoon verwerk is wat dit boek speciaal maakt. Niet alleen voor de geïnteresseerde lezer maar ook voor mij als schrijfster. In dit boek geef ik mijn ziel bloot door me te vereenzelvigen met Lena.

Lachrymae wordt geschreven in 2012 en 2013, er is nog geen verschijningsdatum en ook nog geen uitgever. Vooralsnog verwacht ik dat ook deze roman in eigen beheer uitgegeven wordt door WoordenStorm maar wellicht veranderd mijn wereld in 2013 ook op dat punt.

One thought on “Laudanum (2012-2015)

Leave a Reply (and follow my publications if desired).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s